İsveç’te kadınlar, başkent Stockholm’de ücret eşitsizliğini protesto eden bir gösteri düzenleyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerini başlattı.
Stockholm’un Sergel Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, yan yana dizilerek “16.00” yazdı. Kadınların saat 16.00’ya dikkat çekmelerinin nedeni çalışma saatlerinin 08.00-17.00 olduğu düşünüldüğünde ücret farklılığından dolayı kadınların günde 1 saat daha fazla çalışıyor olmaları. Günde 1 saat bedava çalıştıklarını söyleyen kadınlar, erkeklerle eşit ücret talep ediyor.
ÜCRET EŞİTLİĞİ İÇİN 30 YIL BEKLEYECEKLER
Kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için bundan 5 yıl önde 32 kadın kuruluşu ve işçi sendikası bir araya gelerek “15:51 Hareketi” adını verdikleri bir oluşuma gitmiş ve kadınlar 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde de saat 15:51’de iş bırakmışlardı.
Her yıl 8 Mart öncesi, Sergel Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, ücretler arasındaki gelir farklılığını yan yana dizilip rakamlar oluşturarak kamuoyuna duyuruyorlar.
AYLIK GELİR FARKI 4 BİN 200 KRON
Cinsler arasındaki ücret farklılığının yüzde 12.5’e gerilemesine karşın kadınlar erkeklere kıyasla ayda 4 bin 200, yılda da 54 bin kron daha az gelir elde ediyor.
Bu yılki gösteride İsveç Kadın Lobisi Genel Sekreteri Clara Berglund, kadınların günde bir saat bedava çalıştırılmalarının kabul edilemeyeceğini söyleyerek yetkililerden ciddi önlemleri yürürlüğe koymalarını istedi.
Gösteriye katılarak kadınlara destek veren İsveç Eşitlik Bakanı Åsa Regner, hükümetin bir yıl içinde, cinsler arasındaki ücret eşitsizliğinin azaltılması için yeni bir çalışma planı hazırlayacağını söyledi.
EĞİTİM DÜZEYLERİ YÜKSEK, ÜCRETLERİ DÜŞÜK
İsveç, kadınların işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu Avrupa ülkesi. Avrupa Birliği ülkelerinde çalışan kadınların oranı yüzde 64.2 iken bu oran İsveç’te yüzde 78.3 düzeyinde.
İsveç’te yüksek öğrenim gören kadınların oranı erkeklerden yüzde 11 fazla olmasına karşın gelirleri aynı işkolu ve işyerlerinde çalışan erkeklerden daha düşük.
Västerås ilinde dünyanın en büyük enerji tekellerinden ABB’nin işyerinde 1580 erkek, 500 kadın mühendis görev yapıyor.
Mühendisler Sendikası’nın yaptığı bir araştırma emeklilik yaşı olan 65’e geldiklerinde kadın mühendislerin aynı işi yapan erkek meslekdaşlarına kıyasla ayda 9 bin kron daha az gelirleri olduğunu gösterdi.
Kadın ve erkekler arasındaki ücret farklılığı işçiler arasında yüzde 10.4 oranında iken memurlar arasında yüzde 18.6’ya yükseliyor.
Cinsler arasındaki ücret eşitsizliğinin en az olduğu işyerleri de yüzde 7.9 oranıyla devlete ait kurumlar.
İlgili haberler
‘8 Mart’ta gücümüzü ortaya koyarsak, bunu sandığa...
Esenyalı’da işçi, emekçi, muhtar adayı kadınlar Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin düzenlediği kahv...
Göçmen kadınlar olarak 8 Mart’ta taleplerimizle al...
GKB 8 Mart’ın bütün Almanya’da tatil günü olmasını isteyerek, kürtajı düzenleyen paragrafların kaldı...
8 Mart’a giderken işçi kadın buluşmaları
Emek Partisi 8 Mart’a giderken işçi ve emekçi kadınlarla buluşmalar gerçekleştiriyor. Buluşmalardan...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.