Birleşmiş Milletler’in yayımladığı “Dünya Mutluluk Raporu”nda son iki yıldır birici sırada yer alan Finlandiya’da kadınlar pek mutlu değil. Bunun nedenleri neredeyse her iki kadından birinin fiziki ve cinsel şiddete uğraması. Erkeklerden çok daha az gelirleri olan kadınların geçim sıkıntısı içinde olmaları.
Kadın Örgütleri Merkezi Birliği, 40 civarında sivil toplum örgütüyle birlikte Finlandiya’da kadın ve genç kızların sorunlarını belirlemek için kapsamlı bir araştırma yaptı. Ulaştığı sonuçları 88 sayfalık bir raporla kamuoyuna duyurdu.
KADINLARIN YÜZDE 47’Sİ ŞİDDET MAĞDURU
Rapor, 15 yaş ve üzeri kadın ve genç kızların yüzde 47’sinin fiziki ve cinsel şiddete uğradığını gösteriyor. Şiddete uğrayan kadınlardan üçte biri şimdiki veya daha önceki eş ve erkek arkadaşının şiddetine uğradığını söylüyor. Koruma evlerindeki kalan her beş kadından biri uzun yıllar şiddete maruz kaldığını belirtiyor.Finlandiya’da yaşam hakkına yönelen en olağan suçlar sıralamasında cinayet ikinci sırada. Öldürülen kadınların katilleri şimdiki veya daha önce ayrıldıkları eş ve erkek arkadaşları.
YAŞLI KADINLAR YOKSULLUK İÇİNDE
Raporda yalnız yaşayan 75 yaş üzerindeki kadınların yoksulluk içinde yaşama risklerinin daha fazla olduğu, 2016 yılında her beş kadından birinin çok az gelirle geçinmek zorunda kaldıkları belirtiliyor.Daha düşük ücret ödeyen sektörlerde çalıştıkları, doğum, çocuk bakımı ve hastalıktan dolayı iş yaşamına ara vermek zorunda kaldıkları için kadınların yaşlılıklarında daha az emeklilik maaşı aldıklarına dikkat çekiliyor.
65 yaş üzerindeki kadınların yüzde 70’i emeklilik garantisine tekabül eden 784 Avro gelirle geçinmek zorunda kalıyor. Bu kadınlar ekonomik güçleri olmadığı için doktora gitmekten kaçınıyor. Bu durum değişik hastalıklara yakalanmalarına neden oluyor.
VEKALETEN VE PART-TİME ÇALIŞMA
Erkeklere kıyasla kadınların daha fazla izinli olan kadrolu personelin yerine belirli zaman diliminde ve part-time olarak çalışmaya zorlandıkları belirtiliyor. 2017 yılında her 5 kadından biri part-time çalışırken bu oranın erkeklerde onda bir olduğuna dikkat çekiliyor.Vekaleten çalıştırılan kadınlara kadrolu personele kıyasla daha az ücret ödendiği, kadınların yoğun olduğu sektörlerde çalışma şemaları ile daha az bilgi verildiği belirtiliyor.
Bu nedenle de kadınların iş yaşamı ile aile yaşamı arasında denge sağlamakta zorlandıkları söyleniyor.
GÖÇMEN KADINLARA YÖNELİK YAYGIN IRKÇILIK VE AYRIMCILIK
2017 yılında Avrupa Birliği’nin yaptığı araştırmanın Finlandiya’ya göç eden kadınların değişik biçimlerde ırkçılığa uğradıklarını ve Finlandiya’nın Avrupa’nın en ırkçı ülkelerinden biri olduğunu gösterdiği hatırlatılıyor.Son 5 yıl içinde Afrikalı kadınların neredeyse yarısının ırkçılığa uğradığı, aşağılayıcı ve ırkçı ifadelerle karşılaştıkları belirtiliyor.
Kurumların da, göçmen kadınlara ayrımcılık yaptığına, kadınların yetenek, bilgi ve eğitim düzeylerine bakmadan ve görüşlerini almadan otomatik olarak sağlık sektörüne yönlendirildiklerine dikkat çekiliyor.
MEME KANSERİNE KARŞI MÜCADELE
Kadınlar arasında en yaygın kanser biçiminin meme kanseri olduğu belirtilen raporda Finlandiya’nın dünyada mamografi taramasını gerçekleştiren ilk ülke olmasına rağmen bu haktan yaşlı kadınların yaralanamamasına tepki gösteriliyor.Taramanın 50 ila 69 yaş grubundaki kadınlar için geçerli olduğu belirtilen raporda yaş sınırının 74’e yükseltilmesi isteniyor.
İlgili haberler
Almanya’da kadınlar yasal ve güvenli kürtaj için y...
Almanya’da binlerce kadın kürtajın suç olmaktan çıkarılması, sınırlamaların kaldırılması için eylem...
Güney Afrika çiftliklerinde kadın işçiler şiddet s...
Ömrünün büyük bir kısmından kocasından şiddet gören Gertruida Baartman bu çiftliklerde sezonluk çalı...
İngiltere’de tecavüz artıyor, ceza verilenlerin sa...
2018-19 yılında İngiltere ve Galler'de tecavüz ve/veya cinsel taciz suçlamalarından dolayı yalnızca...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.