900 gündür direnen Meksikalı gazetecilerden dayanışma çağrısı
Meksika’nın kamu haber ajansı olan Notimex’te çoğu kadın işten atılan ve direnişe geçen gazeteci ve basın çalışanlarıyla dayanışma için uluslararası bir forum düzenlendi.

Meksika’nın kamu haber ajansı olan Notimex’te işten atılan ve direnişe geçen gazeteci ve basın çalışanlarıyla dayanışma için, direnişin 900. gününde uluslararası bir forum düzenlendi. Online olarak gerçekleşen foruma çok sayıda ülkeden sendika temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

HAKLARINI TALEP ETTİKLERİ İÇİN ATILDILAR

Direniş, çoğunluğu kadın olan 200’ün üzerinde basın emekçisinin, ajans yönetiminin toplu iş sözleşmesini ve ajansta örgülü SutNotimex sendikasını yok saymasına tepki göstermesi üzerine işten atılmalarıyla başlamış. Davalar açılmış, eylemler yapılmış. 900 gün geçmesine rağmen ne şirket yönetimi geri adım atmış ne de sosyal demokrat olduğu iddiasındaki Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador gazetecilerin sesini duymuş. Bu nedenle SutNotimex üyesi gazeteciler seslerini duyurmak için uluslararası dayanışma talep ediyor.

Bu amaçla pazar günü düzenlenen foruma Meksika Halk Cephesinin yanı sıra Meksika’dan çok sayıda sendikacı ayrıca Ekvador, Arjantin, Brezilya, Fransa, İtalya, Peru, Panama ve Türkiye gibi ülkelerden 59 sendika ve siyasi örgüt temsilcileri katıldı.

UKRAYNALI SENDİKACILAR DA KATILDI

SutNotimex Genel Sekreteri Andrea Urrea, açılış konuşmasında hem 900 günlük direnişleri hakkında bilgi verdi hem de uluslararası desteğin direnişin kazanımla sonuçlanması için önemine değindi. İşçi haklarını savunduğu iddiasıyla iktidarda olan mevcut hükümetle bağları olan şirket yönetiminin kazandıkları davalara rağmen haklarını tanımadığına dikkat çekti.

Forumun, maden işçilerinden öğretmenlere, ulaşım işçilerinden akademisyenlere kadar birçok iş kolundaki işçileri temsilen söz alan uluslararası konuşmacıları da Meksika hükümetini eleştirerek Meksikalı basın emekçilerinin mücadeledeki kararlılıklarının kendileri için de önemli bir örnek olduğunun altını çizdiler ve dayanışma için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını vurguladılar. Bu girişimlerin başında, her ülkedeki Meksika büyükelçilikleri ya da konsoloslukları önünde dayanışma eylemleri yapmak geliyor.

Öte yandan Avusturya’da düzenlenen Uluslararası Antifaşist Antiemperyalist Gençlik Kampı’nda bulunan gençler de SutNotimex emekçileriyle dayanışma için video mesaj yolladılar.

EVRENSEL’DEN DAYANIŞMA MESAJI

Forumun kapanış konuşmasını ise Evrensel gazetesi adına Elif Görgü gerçekleştirdi. Türkiye’de gazeteciliğin sorunları ve gazetecilerin mücadelesi ile Evrensel’e yönelik mali abluka hakkında bilgi veren Görgü, sadece bir yılda 13 gazetecinin haber yaptığı için öldürüldüğü Meksika’da da gazetecilerin örgütlü mücadelesinin önemine değindi. Dünyada hakim gazeteciliğin kapitalist-emperyalist sisteme uyumlu olduğuna dikkat çeken Görgü, “Meksikalı meslektaşlarımızın hakları için verdikleri mücadeleyi de Meksika’da ve dünyada gazeteciliği de değiştirecek mücadelenin bir parçası olarak görüyoruz ve destekliyoruz” dedi. Görgü, SutNotimex mücadelesinin Türkiye’de daha görünür olması için çalışacaklarını da belirtti.

Meksika’da birçok sendika ile siyasi ve sosyal örgütler SutNotimex mücadelesiyle dayanışmak için sokağa çıkarak Meksika hükümetine çağrı yapacaklar.

Fotoğraf: Online forumdan ekran görüntüsü alınmıştır