Dünyanın en büyük gazeteci örgütü olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayımlanan bir anket sonucunda çarpıcı istatistikler yer aldı. Araştırmaya göre neredeyse her iki kadın gazeteciden biri, çalıştıkları ortamlarda cinsel taciz, psikolojik taciz, “online taciz” ve çeşitli formlarda toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalıyor. Gazeteci kadınların yüzde 85’i, bu tür şiddet olaylarına ve bu olayların faillerine karşı alınan önemlerin yetersiz olduğunu söylüyor ve çoğu işyeri bu olayları sonlandırmak için yazılı bir politikaya dahi sahip değil.
50 ülkeden yaklaşık 400 kadın gazeteci ile yapılan anketin sonuçlarına göre; Kadın gazetecilerin yüzde 48’i işlerinde cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığını, yüzde 44’ü ise online tacize uğradığını söyledi.
Kadın gazetecilerin yaşadığı cinsiyete dayalı şiddetin en yaygın biçimleri arasında sözlü taciz (yüzde 63), psikolojik istismar (yüzde 41), cinsel taciz (yüzde 37) ve ekonomik istismar (yüzde 21) yer alıyor. Ayrıca, kadın gazetecilerin neredeyse yüzde 11’i fiziksel şiddete maruz kaldı.
Araştırmada şiddet uygulayanlara ilişkin veriler de var: Buna göre faillerin yüzde 45’i haber kaynakları, politikacılar, okuyucular ya da dinleyiciler gibi işyeri dışında kalanlardan, yüzde 38’i ise patron ya da amirlerden oluşuyor.
Şikayette bulunan kadınların yüzde 84.8’i, davalarda faillerin aleyhinde yeterli tedbirlerin alındığına inanmıyor. Sonuçlanan davalar sonucunda ise sadece yüzde 12.3’lük bir kısım sonuçtan memnun.
İşyerlerinin sadece yüzde 26’sında cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel tacize karşı önlemler içeren politikalar mevcut.
İlgili haberler
Kadınlardan bir dayanışma ağı daha: Mezopotamya Ka...
Kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ku...
Kendi hikayesini değiştirdi, gazeteciliği de...
Rita, şiddet dolu bir evlilikten kurtulup, hayatını cinsiyetçilik ve ırkçılıkla mücadeleye adamış bi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.