GÜNÜN KADINI: Agnès Varda
Bir devrimin tanığı, fotoğrafçısı, sinemaya bambaşka bir bakış açısı kazandıran Fransız fotoğrafçı ve sinemacı Agnès Varda ile tanışın...

Asıl ismi Arlette Varda olan Fransız Fotoğrafçı ve Sinemacı Agnès Varda, 30 Mayıs 1928’de Ixelles, Brüksel Bölgesi’nde doğdu. Yeni Dalga akımının “büyükannesi” diye anılan Varda, özellikle La Pointe Courte, Cléo de 5 à 7 (5’ten 7’ye Cléo), Sans toit ni loi ve Les Glaneurs et la glaneuse (Toplayıcılar) filmleriyle tanınıyor.

Çocukluğunun ilk yıllarını Belçika’da geçirdikten sonra Paris’e gitti. Théâtre national populaire’de çalışmaya ve fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Daha sonra evleneceği Yönetmen Jacques Demy ile tanıştı. 1954’te Alain Resnais’nin La Pointe Courte filminde Philippe Noiret ile çalıştı. Varda daha sonra San Francisco’ya giderek babasının kuzeni Jean Varda üzerine yarı gerçeküstü bir belgesel hazırladı: Uncle Yanko. 1961’de ikinci uzun metrajlı filmi olan ve ölümcül hastalığı olan bir şarkıcının iki saatini anlatan Cléo de 5 à 7 (5’ten 7’ye Cleo ) çekti. ’60’lı yıllar boyunca, Yeni Dalga içinde değerlendirilen sayısız film yaptı.

1968-70 yıllarında Los Angeles’ta hollywoodvari bir hippi filmi olan Lions Love’ı çekti. Daha sonra, ‘feminist ve iyimser’ bir film çekmek üzere Fransa’ya döndü: L’une chante, l’autre pas (Biri şarkı söylüyor, diğerleri değil). Tekrar döndüğü Los Angeles’ta 1979-81 yılları arasında iki belgesel film hazırladı: Mur murs ve Documenteur.

1985’te genç oyuncu Sandrine Bonnaire’in rol aldığı Sans toit ni loi filmiyle Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü aldı.
Eşi Jacques Demy’nin 1990’da ölümünden sonra anısına üç film yaptı: Bir kurgu olan Jacquot de Nantes (Nantlı Jacquot) ve iki belgesel; Les demoiselles ont eu 25 ans ve L’univers de Jacques Demy.

1999’da çektiği belgesel les Glaneurs et la glaneuse (Toplayıcılar) kariyerinin önemli filmlerinden biri oldu. Bir dijital kamera ile toplayıcılık kavramının çevresinde yaptığı geniş tur, onun duyarlı ve sorumlu kimliğini açığa çıkartıyordu. Film hem eleştirmenler hem de seyirci tarafından beğenildi. İki yıl sonra filmin devamı geldi: “İki yıl sonra.”

2002 yılında, Fransız Akademisinin René Clair ödülünü kazandı. 2005’te Cannes Film Festivalinde uzun metraj yarışma jürisinde yer aldı.

1963’te devrim ateşiyle kanı kaynayan Küba’da çektiği fotoğrafları bir kutuya koyan ve 52 yıl boyunca saklayan Varda’nın kareleri 3 yıl önce gün ışığına çıkarak sergilendi. Bir devrimin tanığı olan Varda 29 Mart 2019 yılında yaşama veda etti.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Leyla Gencer

20. Yüzyıl’ın dünyaca ünlü sopranalarından ‘La Diva Turca’ olarak tanınan Leyla Gencer sesiyle, tekn...

GÜNÜN KADINI: Adını tarihe yazdıran bir Ermeni kad...

Tarihe adını ilk okyanus bilimcisi kadın olarak yazdıran biriydi Anita Karagoshyan… Sadece bir okyan...

GÜNÜN KADINI: Saartjie Baartman

Avrupalılara benzemediği için ömrü köle pazarlarında geçen Baartman’ın yaşadığı dehşet ölümüyle bile...