GÜNÜN GÜZELİ: Kucağında herkese bir günaydını olan Aynur
Doksanaltılılar Köprüsü’nde yüzünde eksilmeyen gülümsemesiyle insanlara ‘Günaydın’ diyen Aynur Kıraç, evinde yaptığı poğaçaları burada satarak kendi alternatifini oluşturuyor.

Kolej’de bulunan ve Ankara’nın en işlek köprülerinden biri olan Doksanaltılılar Köprüsü’nde güneşin kendisini göstermesiyle tezgahını açan Aynur Kıraç, kendi yaptığı poğaçaları satıyor. Yüzünden gülümsemesi eksilmeyen ve köprüden her geçeni “Günaydın” diyerek karşılayan Aynur, enerjisiyle dikkat çekiyor.

TEZGAH AÇTIKTAN SONRA EVLERE TEMİZLİĞE GİDİYOR
Jinnews’ten Dilan Babat’ın haberine göre; 7 aydır burada çalışan Aynur, çalıştığı muhasebe şirketinin iflas etmesiyle işsiz kalmış. Bu sırada eşinden boşanan ve tek başına hayata tutunan Aynur, çocuğunu da kendi kazandığı para ile okutuyor. Evinde yaptığı poğaça dışında el örgülerini de burada satan Aynur, sabah köprüde tezgah açtıktan sonra evlere temizliğe giderek bir gününü tamamlıyor. Aynur, alternatifsiz olmadığını söylüyor.

‘İLK ZAMANLAR DELİ OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜLER’
Ankara’nın erken saatlerinde başlayan hareketliliğe karşı insanların yüzünde bir saniyelik de olsa gülümse yaratan Aynur, kendisini şöyle anlatıyor: “Yedi aydır köprüden geçen herkese ‘Günaydın’ derim. Bu poğaçaların satılması için yaptığım bir şey değil. İnsanların güne daha güzel başlaması için bunu yapıyorum. İlk etapta beni çok yadırgadılar. ‘Deli’ olduğumu düşündüler. Sadece insanların daha iyi hissetmelerini istiyordum. Köprüden geçen insanlar da zamanla alışmaya başladı. Birbirlerini tanımayanlar da ‘Günaydın’ demeye başladı.”

‘TANIMADIĞIM İNSANLARI TANIMAYA BAŞLADIM’
Güne başlamanın güzelliğinin buradan geçtiğini söyleyen Aynur, “Daha önce muhasebe işi yapıyordum. Eşim yüzünden işimi kaybettim. Ama bu kayıp beni kendisiyle beraber bitirmedi. Evimde poğaça, yaprak sarması yaparak geçimimi sağlıyorum” diyor.

Zamanla köprüden geçen birçok insanla diyaloğa girdiğini ve sosyal bir ilişkinin başladığını ifade eden Aynur, “Her gün burada olduğum için köprüden geçen insanları tanımaya başladım. Bir gün gelmesem sonraki gün insanlar ‘Neredesin’ diye soruyor. Onları görmediğim zaman sonraki gün soruyorum. Önemsenmek herkesin hoşuna gidiyor. Ben de insanları önemsiyorum. Artık ben ‘Günaydın’ demesem bile insanlar köprünün başından sonuna kadar ‘Günaydın’ demeye başlıyor. Bu beni mutlu ediyor” diye belirtiyor.

‘YETER Kİ KENDİMİZİ KEŞFEDELİM...’
Evlendiği erkekten boşandıktan sonra oğluyla birlikte yaşamaya başlayan Aynur, zor zamanlardan geçtiğini ancak bu durumun kendisini yıldırmadığını belirterek, “Kadınlar olarak alternatifsiz değiliz. Ben saat 04.30’dan itibaren ayaktayım ve enerjim bitmiyor. Sabah erkenden insanları güler yüzle karşılarken, akşama kadar enerji dolu hissediyorum. Günlük 60-70 lira gibi bir kazancım oluyor. Yetmiyor ama evlere temizliğe giderek, el örgüsü yaparak kendi ayaklarımın üzerinde durmaya çalışıyorum. Kadınlar olarak çok güçlüyüz. Bunun farkında değiliz, farkına vardığımız an yapamayacağımız bir şey yok. Yeter ki kendimizi keşfedelim” ifadelerini kullanıyor.


İlgili haberler
GÜNÜN GÜZELİ: Engel tanımayan kadın

Evet insan isterse hayat asla engel tanımıyor. Bir kadın tüm engelleri aşıp dünyayı dolaşıyor ve gez...

GÜNÜN GÜZELİ: Sokakları örgüyle donatan kadın

‘Souter Stormers’ isimli örgü topluluğunun bir üyesi olan 104 yaşındaki Grace Brett, İskoçya’nın Sel...

GÜNÜN GÜZELİ: Onlarca kedi ve köpeğe bakan hurdacı...

Hurdacılık yaparak geçimini sağlayan 62 yaşındaki Kamile Aydın, sattığı hurdalardan elde ettiği geli...

GÜNÜN GÜZELİ: Şehri güzelleştiren Agnes

Çek Cumhuriyeti’ndeki Louka kentinde yaşayan 90 yaşında Agnes, Kašpárková şehrini çizdiği resimlerle...

GÜNÜN GÜZELİ: Yanaklarından öpülesi Zümran Ömür

Sosyal medyada gördüğümüz Karslı Zümran Ömür Fransızca konuşmasıyla, yaptıkları ve anlattıklarıyla s...

GÜNÜN GÜZELİ: Bir kadının okuma azmi

Bu video Antalya’dan. Antalya Konyaaltı Cemevinde okuma yazma öğrenmeye çalışan bir kadının okuma az...

GÜNÜN GÜZELİ: Filistin’in down sendromlu öğretmeni

Filistin’in taşı toprağı direnç ile dolu. Filistin’de kadınların, çocukların, engelli ve down sendro...

GÜNÜN EMEĞİ: Mandal’a kıstırılmış hayatlar...

Günde, içleri 150 mandalla dolu olan 50 ayrı mandal paketi yapıyorlar. Bu şekilde geçinen kadınların...

GÜNÜN EMEĞİ: Kadifekale’de 20 yıldır kilim dokuyor

Kadifekale’de 20 yıldır Mardin yöresinin geleneksel dokumaları kilim, seccade, çanta ve heybeyi el e...