GÜNÜN ÇAĞRISI: Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden 25 Kasım videosu
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezine bağlı kadın avukatlar 25 Kasım için video hazırladı. Psikolojik, cinsel, ekonomik şiddete dikkat çekilen videoda, kadınlara hakları hatırlatıldı.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezine bağlı kadın avukatlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için video hazırladı. Kadın avukatlar Diyarbakır’ın en işlek meydanlarında ve sokaklarında video çekerek kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Kadına yönelik psikolojik, cinsel, ekonomik şiddete dikkat çekilerek, kadınların haklarını hatırlattı.

Videoda kadınlar “Yumruklama, tekme atma, ısırmak, vurmak, boğazını sıkmak, çimdiklemek, saçını çekmek, bir aletle vurmak fiziksel şiddettir. Şiddete maruz kalırsanız karakola başvurun. Şiddet uygulayan ebeveynin ortak çocuklarla görüşmesini engelleyebilir veya sınırlayabiliriz” dedi.

Ekonomik şiddete ilişkin ise şunlar ifade edildi: “Ekonomik özgürlüğü kısıtlamak, eve para bırakmamak veya çok az bırakmak, parayı kullanarak aşağılamaya çalışma ekonomik şiddettir. Kadın toplumun emeği ve gücüdür. Biz kadına yönelik şiddeti kınıyor ve yaşasın kadın mücadelesi diyoruz.”

Kadının telefondan veya sosyal medya üzerinden şiddete uğramasının dijital şiddet olduğunu vurgulayan kadınlar, “Israrlı bir şekilde cep telefonundan aramak, iletişim bilgilerini ona sormadan başka kişilere vermek ve bu kişilerin de onlara rahatsız edici mesajlar ve görüntüler göndermesi istemek, sosyal medyada kadını küçük düşüren hakaret ve nefret içeren paylaşımlarda, yorumlarda bulunmak, kadına yönelik dijital şiddettir” diye vurguladı.

Cinsel şiddete yönelik ise şunları vurguladı: “İstenmeyen cinsel davranışları yapmaya zorlamak, istemediğiniz halde cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel yöneliminize bağlı davranışlarınızı değersizleştirmek, taciz etme, cinsel ilişki sırasında güç kullanma cinsel şiddettir. Her üç kadından biri evde, evli olduğu erkek ya da sevgilisi tarafından fiziksel şiddete maruz kalmaktadır.”

‘6284 SAYILI KANUN NEFES ALDIRIR’

Kadın avukatlar Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’na (6284 kanun) atıfta bulunarak buradan doğan haklarını hatırlatarak şöyle ifade etti: “6284 sayılı kanun kadını şiddetten korur ve şiddet uygulayan erkekleri engelleyecek hükümler içerir. 6284 sayılı yasa nefes aldırır, yaşam verir. Şiddete maruz kaldığınızda size en yakın karakola jandarma ve savcılığa gidip şikayetçi olabilirsiniz. Koruma kararlarımızın geçerli olduğu süre boyunca, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir ve ilaçlarımızı sigorta kapsamında alabiliriz. Şiddete maruz kaldığımızda, doğacak maddi ihtiyaçlarınızın karşılanması için, 6284 sayılı yasa kapsamında, geçici yardım talep edebilirsiniz. Oturduğumuz evin tapusu kendimize ait değilse, evlilik cüzdanı, kimlik fotokopisi ve ikametgah belgesiyle birlikte tapu müdürlüğüne giderek, aile konutu şartı koydurabilirsiniz.”

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak şiddete maruz bırakılan kadınların yanında olduğunun altı çizilerek, aynı zamanda merkeze müracaat ederek hukuki yardım talebinde bulunanlara avukat desteğinden faydalanabilecekleri hatırlatıldı.

İlgili haberler
GÜNÜN ÇAĞRISI: Haydi 25 Kasım’a...

İstanbul’dan İzmir’e, Kocaeli’den Adana’ya, Ankara’dan Dersim’e, Denizli’den Diyarbakır’a kadınlar s...

Bölge’de il il 25 Kasım etkinlikleri

25 Kasım’a giderken Bölge illerinde kadınlar da alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Gün gün yapacakları e...

İstanbul’da 25 Kasım: Haydi #25Kasım’a!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yaklaşırken 25 Kasım K...