Sosyal kaygı, (sosyal anksiyete bozukluğu, sosyal fobi olarak da bilinir) sosyal ortamlarda, performans gösterilmesi gereken durumlarda bireylerin aşağılanacağı veya utanacağı bir davranışta bulunacağı korkusuyla bu ortamlara girmekten kaçınma davranışı sergilemesidir.
SOSYAL ANKSİYETE NEDENLERİ NELERDİR?
Sosyal anksiyete nedenleri arasında kalıtsal geçiş çok az rol oynar. Ancak en önemli etkenler arasında beyindeki bazı kimyasal ve elektriksel bozuklukların olmasıdır. Uzmanlar sosyal anksiyete hastalarında serotonin denilen kimyasal maddenin daha az olduğunu ya da iletimde bozukluklar olduğunu belirtmektedirler. Sosyal anksiyete daha önceden zihinsel alt yapısı hazırlanarak, bazı durumlarda belirli olayların ardından da ortaya çıkabilir. Çocukların yetiştirilme tarzı da rahatsızlığın gelişmesinde önemli bir etkendir. Ailelerin aşırı koruyucu olması, ret edici olması, katı olması gibi durumlar bunda etkendir. Çocuklarından beklentileri yüksek olduğundan, istedikleri olmayınca aile tarafından cezalandırılabilir. Bu çocukta başarısızlık korkusuna neden olur. İnsanlara, nesnelere, bildik olmayan ortamlara karşı duyulan aşırı korkunun sosyal anksiyete rahatsızlığının öncül belirtileri olduğunu söyleyebiliriz.
SOSYAL ANKSİYETE TEDAVİSİ
Bu rahatsızlık tedavi edilebilir. Ancak hastaların gerçekçi beklentileri olmalıdır. Hastada başka psikiyatrik hastalıkların olması, hastalığın başlamam yaşının erken olması, kişinin tedavi olmayı istemesi gibi etkenler tedavinin başarısını etkiler. ilaç tedavisi ve psikoterapi sosyal anksiyete tedavisini oluşturur. bunlar tek başına uygulanabileceği gibi, tercih genellikle birlikte uygulanmasıdır. serotonin üzerindeki ilaçlar tedavide daha fazla kullanılır. İlk zamanlarda ilaçların baş ağrısı, bulantı, huzursuzluk gibi yan etkileri olabilir. ancak ilaçların kalıcı yan etkileri, bağımlılık yapma gibi etkileri olmaz. ilaçların etkisi 2-3 haftada çıkmaya başlar. ancak tam etkiyi görmek içi 10 hafta kadar beklenir. Sosyal anksiyete hastalarına yaklaşık 9-12 ay tedavi uygulanmalıdır. Terapi içinde bilişsel davranışçı terapi yöntemi tercih edilir. gerekirse aile ve grup terapisi de yapılabilir.
İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Ev eksenli çalışma nedir?
Ev eksenli çalışan kadın genelde kendisini çalışıyor olarak tanımlamaz. Bu yüzden verilerine ulaşmak...
GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...
GÜNÜN BİLGİSİ: Regl izninin tarihi
Dünyada kadınlar regl iznini hangi ülkelerde kazandılar? Türkiye’de regl izni nasıl bir süreç yaşadı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.