Yüz yüze eğitimle birlikte öğrencilerin psikolojik olarak desteklenmeye daha çok ihtiyacı var
Birçok öğrenci için evden ayrılmak, sabahları erken kalkmak ve bütün gününü eğitim alarak geçirmek büyük bir baskı yaratacak. Bazıları için ise bu eğitim sistemi içinde öğrenmedeki zorluklar artacak.

2020 mart ayından bu yana açılamayan okullar yüzünden mağdur olan çocuklar için 6 Eylül’den itibaren yeni bir süreç başladı. Bir buçuk yıllık online eğitim sürecinde imkansızlıklar sebebiyle derslerine düzenli katılım gösteremeyen birçok çocukla karşılaştık. Eğitimden uzak kalan bu çocukların çoğunlukta olduğunu biliyoruz. Derslere düzenli olarak katılan öğrenciler ise ders süresinin yarısının bağlantı sorunlarını gidermekle diğer yarısının ise hal hatır sormakla geçtiğini ifade ediyor. Eğitime dahil olmakta zorlanan çocuklar ise aile ilişkileri arasında sıkışıp kaldılar. Neredeyse pandemi boyunca sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte, tam da sosyalleşmeleri gereken yaşlarda yaşıtlarıyla bir arada olmaktansa evdeki ilişkiler ağının ortasında kaldılar. Kız çocuklarının birçoğu ise ev işlerine yardım etmek ve kardeşlerine bakmak gibi sorumluluklar edinmek zorunda bırakıldı. Aynı zamanda ev içinde uzun vakitler geçirmeye alışkın olmayan yetişkinlerle ve bu yetişkinlerin stres dolu ruh halleriyle birlikte yaşamak zorunda kalan çocukların bütün bu etkiler karşısında sosyal gelişimleri ya sekteye uğradı ya da geriledi.

Bütün bunlar olurken sınıf atladılar ve okula döndüklerinde sınıf düzeyinin çok daha altında oturdular sıralarına. Bilgi ve beceri anlamında geri kalmak ve evden uzakta uzun saatler geçirmek zorunda olmak çocuklarda huzursuzluğu ve güvensizliği beraberinde getirecek. Okulun ne demek olduğunu tam öğrenemeyenler ve unutanlar olarak alıştırma süreci olmadan eski düzene dönmeleri bekleniyor fakat bu pek mümkün değil. Yetişkinler olarak kendimizden örnek verirsek bir haftalık tatilden sonra işe döndüğümüzde adapte olmakta zorlanıyoruz. Bir buçuk yılın ardından okula dönen çocuklarda ise birçok problem çıkması çok daha olası gözüküyor. Birçok öğrenci için evden ayrılmak, sabahları erken kalkmak ve bütün gününü eğitim alarak geçirmek büyük bir baskı yaratacaktır. Bazıları için ise bu eğitim sistemi içinde öğrenmedeki zorluklar artacak. Bu durumda yapılması gereken şeylerden bir tanesi okullardaki rehber öğretmenlerin sayısının artırılması ve bu süreçte öğrencilerin psikolojik olarak desteklenmesidir.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Eğitimin sorunlarına karşı veliler olarak örgütlen...

Öğrenci velileri olarak örgütlenmeli, Eğitim Bakanlığına, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Okul Müdürler...

Kayıt paraları velilerin belini büküyor: Devlet ok...

Aldıkları ücretin kayıt parası ve eğitim masraflarını karşılamadığı için kredi çekmek zorunda kaldık...

Eskişehirli veliler: Okullardaki önlemler yetersiz

Okullardaki pandemi önlemlerini, okul malzemelerine gelen zamları ve uzaktan eğitim sürecinde yaşana...