“Oğlum yaşlarında bir genç tarafından taciz edildim, saldırıya uğradım.” Ya… Sessizlik… Nasıl, nerede soruları… Derinden of çekmeler ve benim de başıma geldi, bende yaşadım ben de ben de…
Her bahar geldiğinde öğrenci ve velilerle beraber pikniğe giderdik. Doğada yine baharı karşılama pikniğindeydik. Çocuklar cıvıl cıvıl her yerde koşturuyor, top oynuyor, ip atlıyordu. Biz de zümre öğretmenleri olarak velilerimizle beraber çocukların davranışları hakkında sohbet ediyorduk. Bir olumsuz davranışı örneklendirmek için, bir süre önce başıma gelen, halen etkisinden kurtulamadığım olayı anlatmaya başladım: Gün yeni kararmıştı, arabayla alışverişten dönüyordum. Evimin iki sokak altında kazı çalışması vardı. Karşıma bir araç çıktı, sürücü gençti, belki de bizim okulun mezunlarındandı. Yan yana geçmemiz mümkün değildi. Bana yol verir diye düşündüm. Oysa üzerime doğru geliyordu. Yokuş yukarı geri gidemeyeceğimi anladım, arabayı durdurdum, camı açtım. “Acemiyim, zorlanıyorum siz geri çıkabilir misiniz acaba?” dedim. Bağırmaya başladı, ağza alınmayacak küfürler ederek arabadan indi; durmadan tehdit savuruyordu. Arabaya yumruk tekere tekme attı. Çok korktum, vitesi geriye aldım, gitmeye başladım. Arabamı kaldırıma vurdum, yanımdan küfrederek geçti gitti, dedim sustum. Kısa sessizlik ardından bir öğretmen arkadaş benim de başıma benzer bir olay geldi dedi başladı anlatmaya. O bitirdiğinde bir başkası, bir veli ve ötekiler. Sanki şiddet mağdurları toplanmışız, meğer ne çok tacize, şiddete uğramışız da sessizliğe gömülmüşüz. Neredeyse her iki kadından biri hayatında en az bir kez taciz edilmiş, şiddete uğramış. Konuyu ve kendimizi toparlamamız zaman aldı.
Şiddet, insanı uzun süre etkisinde bırakan, kalıcı etkileri olan ciddi bir olgudur. Erkek egemen ideoloji şiddeti besler, yok sayarak görünür olmaktan çıkarır; geleneksel, toplumsal değerlerle olayın kapatılmasını, şiddet mağdurlarının susmasını ister. Susmak, şiddete uğrayanların yardım almasını engellemek, şiddetin çoğalmasına hizmet eder. Bundan dolayı susma, utanma, kabullenme, saklama, bağır herkes duysun! Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur.
Fotoğraf: Freepik
İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...
25 KASIM 2022 | İzmir'de belediye işçisi kadınlar...
İzmir’de Bornova Belediye işçisi kadınlar sokağa çıkarken, Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyo...
25 KASIM 2022 | Gebze: Güvenceli çalışma, güvenli...
Gebze’de kadınlar 25 Kasım’da bir araya geldi: ‘Güvenceli çalışma, güvenli gelecek talebimizi haykır...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.