Kadınlar için 'Son Damla' olsun
'Adalet kavramı üzerine düşünmeye sevk eden film görünmez kılınan, sesi duyulmayan kadınların karşılaştığı acımasız gerçekleri gözler önüne seriyor.'

Son damla… Bazen bardaktan taşandır, bazen bir şeyin dibinde kalandır. Kaçınılmaz bir sondur yani… Son damla, bizim gündemimize de Tyler Perry'nin yönetmenliğini üstlendiği, Netflix'te yayımlandıktan sonra milyonlarca kişi tarafından izlenen "Son Damla (Straw)" filmiyle girdi. 

Netflix'in küresel çapta En İyi 10 listesine giren ve yayınlandığı ilk haftada IMDB'de en çok izlenen üçüncü yapım olan film, siyahi bir kadın olan Janiyah'ın bir gün boyunca yaşadığı, adeta bir kabusa dönüşen olaylar silsilesine, onun çaresizliğine izleyiciyi ortak ediyor. Bu ortaklığı yaşatan ise, başrol karakteri Janiyah'yı canlandıran Taraji P. Henson'ın güçlü performansı. Film, adaletsizlik ve ayrımcılık temalarını merkeze alarak özellikle ABD’deki yoksul ve çalışan siyah kadınların karşılaştığı zorlukları anlatıyor. Janiyah, küçük kızının sara nöbetleri ve yüksek sağlık masraflarıyla boğuşan, ev kirasını ödemekte zorlanan ve iş yerinde ayrımcılığa uğrayan bekar bir anne.

Gürültülü, sıcak ve dağınık bir dairede uyanan Janiyah, güne kızını okula hazırlamakla başlar. Eski, pas içinde bir küvette küçük kızını yıkarken yaptıkları konuşma sırasında, kızı okulun öğle yemeği borcunu ödemek için 40 dolara ihtiyacı olduğunu, aksi takdirde yönetimin onu yine herkesin önünde utandıracağını söyler. Okula gitmek üzere evden çıkarlarken Janiyah'ın ev sahibi, kirayı ödemediği takdirde onu o gün evden çıkaracağını söyler. Bütün bunlara rağmen, Janiyah apartmanının önünde para isteyen evsiz bir adama son parasını verebilecek kadar paylaşımcıdır.

İş yerinde de işler pek iyi değildir. Janiyah’ın patronu avans vermeyi reddeder. Janiyah'ın vardiyası sırasında okuldan gelen bir çağrı her şeyi daha da zorlaştırır: Sosyal hizmetler kızını almak üzere okula gelmiştir. Buna engel olmak isteyen Janiyah okula gider ama başarılı olamaz. İşine dönerken beyaz, görev başında olmayan bir polis memurunun arabasına çarpmasıyla daha da büyük bir felaketle karşılaşır. Süresi dolmuş tescili nedeniyle hem aracı hem de ehliyeti bağlanır. İş yerine geri döndüğünde ise patronu tarafından kovulur ve hak ettiği maaşı bile alamaz. Evine gittiğinde ise eşyalarının sokağa atılmış olduğunu görür. Umutsuzluğun en dip noktasında, hak ettiği 521 doları almak için süpermarkete geri döner ancak olaylar bu noktadan sonra çok daha korkunç bir hal alır.

Filmde Janiyah için o kadar çok son damla vardı ki… Üç işte çalışmasına rağmen çocuğunun ilaç parasını bile karşılayamayan; işte, bankada, okulda ayrımcılığa uğrayan bekar, siyah bir kadın. Film, "Bu kadarı da biraz fazla değil mi?" dedirtiyor açıkçası. Ama hikaye, bankada yaşananlarla izleyiciyi bu duygudan çıkarıyor. Özellikle bankada iki kadın arasında beklenmedik koşullarda gelişen bağ ve banka dışında yine siyahi bir kadın polisin Janiyah'ya desteği, filmin en hassas yönlerinden birini oluşturuyor. Adalet kavramı üzerine düşünmeye sevk eden film görünmez kılınan, sesi duyulmayan kadınların karşılaştığı acımasız gerçekleri gözler önüne seriyor.

KÜNYE
Yönetmen: Tyler Perry
Senarist: Tyler Perry
Oyuncular: Taraji P. Henson, Teyana Taylor, Rockmond Dunbar

Fotoğraf: Netflix Media Center

İlgili haberler
İşin yorgunluğunu Mukadderat filmiyle attık

'Film, kadınların dayanışmasını, yaşadıklarına mukadderat deyip geçmemeyi, mücadele etmeyi öğütleyen...

Sultangazi'de kadınlar Sennur Sezer şiir gecesinde...

Sultangazi'de kadınlar iş çıkışı Sennuz Sezer şiir gecesinde buluştu. Kadınlar Sezer'in şiirlerini o...

Sultangazili kadınlar: Kreş için soruşturma açmak...

Sultangazi'de sokağa çıkan kadınlara mikrofon uzatıyoruz. Kadınlar kaygılı oldukları için görüntülü...