Fatma Girik: Ömrünü sanata ve sinemaya adamış bir yaşam
Yeşilçam’a adını yazdıran bir değer olan Fatma Girik 79 yaşında hayatını kaybetti. Girik, 200’e yakın film ve dizide oynadı. 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı.

Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Fatma Girik 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. İstanbul’daki özel bir hastanede kovid-19’a bağlı zatürre tedavisi gören Girik’in çoklu organ yetmezliğinden yaşamını yitirdiği açıklandı.

Girik’in ölüm haberini Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sosyal medya hesabından yaptığı “Yeşilçam’ın ve Şişlimizin büyük değeri, ilçe başkanlığı yaptığım dönemde birlikte çalışmaktan onur duyduğum eski Şişli Belediye Başkanımız sevgili Fatma Girik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim” paylaşımıyla duyurdu.

Girik son yolculuğuna yarın uğurlanacak. Yarın sabah 10.00’da Şişli Belediyesinde, 11.00’de Cemal Reşit Rey’de tören düzenlenecek. Teşvikiye Camiinde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum’da toprağa verilmek üzere yola çıkılacak.

‘O BENİM CAN YOLDAŞIMDI’

Girik’in ölüm haberi üzerine NTV yayınına bağlanan yakın dostu, rol arkadaşı Cüneyt Arkın, “Şu anda bağıra bağıra ağlamak istiyorum” dedi. Güçlükle konuşan Arkın “O benim can yoldaşımdı. O mavi bakışları, ilk bakışları... En cesur insandı. O kadar alçak gönüllü, öylesine zarif, ince, dünyalar güzeli bir hanımefendiydi o.” ifadelerini kullandı. Hülya Koçyiğit ise şunları dile getirdi: “Çok büyük acı içindeyim. İnanamıyorum hâlâ. Fatma sadece benim canım ciğerim, arkadaşım değil, tüm Türkiye’nin sevdiği çok çok büyük bir sanatçıydı. Büyük bir kayıp. Türk sineması adına da onu sevenler adına da çok büyük bir kayıp. Hastaydı, yürüme zorluğu çekiyordu ama o gözleri pırıl pırıldı.”

‘METİN GÖKTEPE DAVASINA KATKISI BÜYÜKTÜ’

Usta sanatçı 90’lı yıllarda Kanal D ekranlarında “Söz Fato’da” isimli program yapmıştı. Programında Metin Göktepe davasını da gündeme taşımıştı. Göktepe’yi katleden polislerin avukatı Ahmet Ülger’in gizli kamera kayıtlarını programında yayımlamıştı. Ülger kayıtlarda “Hakimi bağlarım”, “Metin Göktepe davası da hallolacak” diyordu. Girik’in ölüm haberinin ardından açıklama yapan Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Fatma Girik, Metin Göktepe davasını yakından takip etti. Göktepe’yi katleden polislerin avukatı Ahmet Ülger’in gizli kamera kayıtlarını Söz Fato’da programında yayınladı ve davanın aydınlatılmasına katkı sundu. Göktepe davasındaki kararlı tutumunu unutmayacağız. Anısına saygıyla” dedi.

Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “#FatmaGirik tartışmasız filmleri, sanatı ve kamu çalışanları içindeki yeriyle çok kıymetli bir kadın belediye başkanıdır. Şişli Belediyesinde sendikamız Tüm Bel Sen ile yaptığı ilklerden olan sözleşmenin arkasında durmuştur. Söz Fato’da ile #MetinGöktepe davasına katkısı büyüktü, saygıyla.” ifadelerini kullandı.

Girik’le Metin Göktepe davasına giderken ki anısını paylaşan Gazeteci-Yazar Ece Temelkuran ise “Mert kadındı, tanımaktan onur duyarım. #MetinGöktepe’nin duruşmasına trenle gitmiştik, kötü bir otelin lokantasında kendi, eski bir filmini izlerken görmüştüm, gülmüştük. En kıymetli anılarımdandır. Çok üzüldüm erken gidişine. Huzur içinde yatsın, devri daim olsun. #FatmaGirik” dedi.

‘HALKIN SANATÇISI OLDUM’

Geçen yıl Posta’ya konuşan Girik iktidarın sanat politikasını şu sözlerle eleştirmişti: “Darbe de olsa deprem de olsa ilk sanat gümbürtüye gider. Ben; set emekçilerine, figüranlara ve dizi oyuncuları gibi yüksek ücretler almayan değerli tiyatrocularımıza üzülüyorum. Üç müteahhite verecekleri parayı sanatçıya, esnafa verseler keşke…”

“Öldüğümde arkamdan kötü konuşmasınlar bana yeter!” demiş ve şunları söylemişti: “Kimsenin canını yakmadım, kimseye kötülük yapmadım, kul hakkı yemedim, kimseyi hor görmedim, kimseye şımarıklık ya da güç gösterisi yapmadım. En önem verdiğim şey bu. İyi insan olmak, dünyadaki her şeyden daha zordur. Sanatımın da hakkını verdim. Halkın sanatçısı oldum.”

SİNEMAYLA GEÇEN BİR YAŞAM
12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul’da doğdu. Cağaloğlu Kız Lisesini bitirdi. İlk başrolünü 1957 yılında yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri’nin yaptığı “Leke”de oynadı. Memduh Ün’ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı “Ölüm Peşimizde”yle dikkatleri üzerine topladı. Memduh Ün’le tanışıklığı Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu. 180’den fazla filmde rol aldı. İleriki yıllarında siyasete de atılan Fatma Girik, 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato’da adlı bir programın sunuculuğunu da yapmıştır.
Yaşamını sinemaya adayan usta sanatçı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Keşanlı Ali Destanı” (1965), “Sürtüğün Kızı” (1967) filmlerindeki rolleriyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Büyük Yemin” (1969), Ezo Gelin (1969) ve Acı (1971) filmlerindeki rolleriyle En İyi Kadın Oyuncu seçildi. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü ve Ankara Uluslararası Film Festivali Aziz Nesin Emek Ödülü’ne değer görüldü.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
ADİLE NAŞİT: Yeşilçam’da bir anti-yıldız

Hiç başrol oynamadı ama yıldız oldu. ‘Asla başarılı olamazsın’ denilse de önce kendini, sonra se...

Söz kadın sinemacıların...

Kadın sinemacılar cinsiyet eşitliği kampanyasını değerlendirdi: 5050×2020 olumlu ama tek başlarına y...

Dünyanın ilk kadın sinemacısı Alice Guy Blaché

Henüz kadınların oy hakkı bile yokken Blaché gerek edimlerinde gerekse filmlerinde kadın itkilerini,...