Savunma vermek suçlamaları kabul etmek anlamına gelmez
İşçiden savunma istenmesi halinde işçinin savunma vermekten kaçınmasına gerek yoktur. Savunma vermek, işçinin kendisine yöneltilen iddiaları kabul ettiği anlamına gelmez.
Okurumuzun Sorusu:

İyi günler ben kurumsal bir markette 10 yıldır sorumlu olarak çalışıyorum. Bana aralık ayından bugüne kadar olan sistemde girilmiş olan çalışma saatlerinin dökümlerini imzalamamı istediler. Bende imzalamayı reddettim çünkü imzalamamı istedikleri saat ile gerçekte çalıştığım saatler çok farklı. Sisteme girilen saatler ile bizim çalışma saatleri arasında çok fark var biz sisteme göre fazla çalışıyoruz, tabii bu resmî olarak yansıtılmıyor. Ya da çoğu zaman fazla çalışmalarımı saat olarak geri alamıyorum. Ben imzalamayı reddettiğim için benden savunma istediler. Bu komdaki yasal haklarım nedir bilgi alabilir miyim? Ben bu savunmayı imzalamak zorunda mıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

Okurumuz bu olayda haklı olan taraf. İşveren okurumuzun daha sonra fazla mesai, tatil günü çalışması ve benzeri haklarını talep etmesinin önüne geçmek için okurumuza gerçeği yansıtmayan bir çalışma saatleri dökümü imzalatmaya çalışıyor. Okurumuz da söz konusu belge gerçeğe uygun olmadığı için bu belgeyi imzalamayı reddediyor.

Aslında okurumuz bu belgeyi (dökümü) belgenin altına şerh (açıklama) düşerek, yani belgenin gerçek çalışma saatlerini yansıtmadığını belirterek imzalayabilirdi. Bu durumda okurumuz hem belgeyi imzalamış olur hem de belgenin gerçeği yansıtmadığını da not düşmüş olurdu, böylece işveren bu belgeyi okurumuza karşı kullanamazdı.

Bununla birlikte okurumuzun belgeyi imzalamamış olmasında bir sorun yok, çünkü belge çalışma saatlerini doğru yansıtmıyor.

Gelelim okurumuzun sorusuna.

İşveren işçiden herhangi bir nedenle savunma istediğinde -genel kural olarak- işçi makul bir süre içinde savunmasını vermelidir. İşçinin savunma vermesi, savunma talebinde yer alan iddia ya da suçlamaların kabul edildiği anlamına gelmez. Dolayısıyla işçi savunma vermekten -istisnai durumlar dışında- kaçınmamalıdır.

Okurumuz savunmasında imzalamasının istendiği belgenin gerçek çalışma saatlerini yansıtmadığını ayrıntılı bir şekilde açıklamalı, işyerinin kurallarına aykırı davranmadığını, çalışma saatlerini doğru bir biçimde yansıtan bir belgeyi imzalamaya hazır olduğunu belirtmelidir. Okurumuz savunmasını yazıp imzaladıktan sonra bu savunmayı taratıp ya da iyi bir fotoğrafını çekip saklamalıdır.

İşveren okurumuzun savunmasını yetersiz bulup okurumuzu işten çıkardığı takdirde, okurumuzun savunmasında yer alan bilgiler olası bir mahkeme sürecinde okurumuzun elini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Davanın okurumuz lehine sonuçlanacağının garantisini vermemiz olanaklı değil. Bununla birlikte okurumuz imzalatılmak istenilen çalışma saatleri dökümünün gerçeği yansıtmadığını ispatlayabildiği takdirde, işverenin işten çıkarma gerekçesini boşa düşürmüş olacak böylece ister işe iade davası açsın ister ödenmediği takdirde kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer hakları için dava açmış olsun, davayı daha kolay kazanabilecektir.

Dolayısıyla bu süreçte okurumuzun gerçek çalışma saatlerini yansıtan her türlü bilgi ve delili biriktirmeye başlamasında yarar vardır.


İlgili haberler
Bu gerekçelerle işten atma ne kadar kabul edilir d...

Kadroya geçmeyi beklerken güvenlik soruşturması nedeniyle işinden olan Ege Üniversitesi işçileri işt...

ALO 170 yanlış biliyor: Hamilelik işten atma gerek...

Alo 170 yanlış biliyor. Hamilelik işten çıkarma gerekçesi olamaz. Hamileliği nedeniyle işten çıkarıl...

‘İşten atma yasağı’ istihdamı korumadı, işsizlik y...

‘İşten atma yasak’larına rağmen haziran ayında işsizlik orayı yüzde 13.4’e yükseldi.