Geç doğum halinde de analık izni tam kullanılır
Geç doğum halinde de 16 haftalık analık izni ve ödeneği verilir. Beklenen ve gerçekleşen doğum tarihi arasındaki süre için ayrıca geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.
Okurumuzun Sorusu:

Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Paylaştığınız bilgiler biz çalışanlar için çok değerli. Size şöyle bir sorum olacak. 6 Nisan’da 41 haftalık doğum yapmış bulunmaktayım. Doğum öncesi raporum (37.ci hafta) 9 Mart-29 Mart arası, doğum sonrası raporum 6 Nisan-28 Haziran olarak gözüküyor. Bu şekilde hesaplandığımda 15 hafta izin kullanmış oluyorum. Hastanenin bana verdiği raporda işbaşı tarihim 6 Temmuz olarak gözüküyor fakat sisteme girilen bu yani 1 hafta eksik ücret almış oluyorum. Bu hata muhasebe kaynaklı mı yoksa hastane kaynaklı mı bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Hastane kaynaklı ise muhasebecimizin bu konuda bizi uyarması gerekmez mi? Bu konu da nasıl bir yol izlememiz gerekir? Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. 

Öncelikle okurumuzu tebrik edelim; okurumuza ve bebeğine uzun, mutlu ve sağlıklı bir ömür dileyelim.

Yanıtımıza geçmeden önce geç doğum halinde kadın işçinin haklarına bir bakalım.

Diyelim ki kadın işçi, doğuma 8 hafta kala rapor aldı ancak doğumu 9 hafta sonra gerçekleştirdi. Bu durumda doğumdan önceki 8, doğumdan sonraki 8 hafta toplam 16 hafta için analıktan kaynaklı geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Doğumdan önceki 9 haftanın 1 haftası (yani doğumun geciktiği süre) için ise hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Ancak ödeme hastalık sigortasından yapıldığı için 7 günün 5 günü için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir (SGK 07.10.2016 tarih, 2016/21 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları genelgesi, 5.2.1. madde).

Sonuç olarak geç doğum halinde de kadın işçi 16 haftalık (112 günlük) analık iznini tam olarak kullanır ve analık sigortasından 16 haftalık analık (geçici iş göremezlik) ödeneği alır. Beklenen doğum tarihi ile gerçekleşen doğum tarihi arasındaki süre (yani doğumun geciktiği süre için) ise anneye hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Ancak analık ödeneğinde herhangi bir kesinti yokken, hastalık sigortasından verilecek ödenek süresinde ilk 2 gün kesilir.

Bu bilgiler ışığında okurumuzun durumuna bakalım. Yukarıdaki açıklamalardan farklı olarak okurumuz doğumdan önceki son 3 haftaya kadar (37. hafta doluncaya kadar) doktor onayıyla çalışma ve doğumdan önce kullanmadığı 5 haftalık analık iznini doğumdan sonraya aktarma hakkını kullanmış. Yani okurumuzun analık izni 8+8 hafta değil, 3+13 hafta şeklinde.

Dolayısıyla okurumuz için takvim şu şekilde:

9 Mart - 29 Mart: 3 haftalık doğum öncesi analık izni. 21 günlük analık ödeneği verilecek.

30 Mart - 5 Nisan: Doğumun geciktiği süre. 7 günlük bu süre için hastalık sigortasından 5 günlük iş göremezlik ödeneği verilecek.

6 Nisan – 5 Temmuz: 13 haftalık doğum sonrası analık izni. 91 günlük analık ödeneği verilecek.

6 Temmuz: İşbaşı tarihi.

Anlaşılan o ki okurumuzun raporunda doğum sonrası analık istirahati süresi 13 hafta olarak doğru biçimde hesaplanmış ve işbaşı tarihi 6 Temmuz olarak doğru biçimde belirtilmiş. Ancak raporda teknik bir hata yapılarak rapor süresi 6 Nisan – 5 Temmuz olarak değil de 6 Nisan – 28 Haziran olarak düzenlenmiş. Bir başka deyişle raporu düzenleyen hekim küçük bir tarih hatası yapmış.

Okurumuz, raporunu düzenleyen hekimi görerek, raporda düzeltilme yapılmasını talep edebilir ve düzeltilmiş raporun işvereni tarafından yeniden sisteme girilmesini isteyebilir.

Raporun düzeltilmesi mümkün olmazsa, okurumuz muhasebe servisinden SGK ile görüşerek sorunun çözülmesini talep edebilir.

Raporda işbaşı tarihi doğru olarak belirtildiği için sorunun büyümeden çözülmesi kuvvetle muhtemel. Çözülmediği takdirde okurumuz yeniden bizimle irtibata geçebilir.


İlgili haberler
Kadın işçinin doğum izninde çalıştırılması yasaktı...

Doğum iznine ayrılan kadın işçinin çalıştırılması kanunen yasaktır. İşveren kadın işçiden izindeyken...

Mobbinge uğrayan hamile işçi haklı fesih yapabilir

Hamilelikte mobbinge uğrayan kadın işçi haklı fesih yapabilir. İşçi, işten çıkarmaya karşı önlem de...

Hamilelikte rapor tek başına fesih nedeni olamaz

Hamilelik sırasında ya da sonrasında analık izni dışında rapor verilebilir. Raporlu süre “ihbar süre...