Asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın ardından her şey birer birer zamlanmaya başladı. Her gün yapılan zamlar karşısında üniversite öğrencileri burs ve kredilerin geçinebilecekleri bir miktara çıkarılmasını bekliyor. Bu beklenti devam ederken Kredi ve Yurtlar Kurumu yurt ücretlerine yüzde 80 oranında zam yaptı. Kocaeli’de KYK yurtlarında kalan genç kadınlarla yapılan zammı ve yurt koşullarını konuştuk.
KYK YURDUN YÜZDE 80 ZAM KYK BURSLARINA ZAM YOK
Maddi durumunun iyi olmaması nedeniyle KYK yurdunda kalmak zorunda olduğunu söyleyen Ayşe “Bu zamların böyle gitmemesi gerekiyor, öğrenciyiz ama mecbur ödeyeceğiz. Asgari ücrete zam yapıldı, peşine yurt ücretlerine zam yapıldı ama benim burs miktarım hala aynı” dedi. Yemek fiyatlarının da çok pahalı olduğunu dile getiren Ayşe “Karnımızı doyuramadan yemek masasından kalkıyoruz” diye konuştu. Ayşe zam gelmeden önce 850 liralık burs ücretinin 325 lirasını yurda öderken kalan miktarı da yemek için harcıyor. Yapılan zamdan sonra elinde avucunda bir şey kalmayacağını ve çalışmak zorunda kalacağını söyledi. Ayşe “Özel hayatımıza ayıracağımız zaman kalmıyor böylece. Türkiye’de yaşamak eşittir para maalesef” diye ekledi.
Aylin de ekonomik olduğu için yurtta kalmayı tercih eden bir öğrenci. Aylin paranın değer kaybetmesi nedeniyle yapılan zammın sorun olmadığını düşünüyor. Yurt koşullarının da iyi olmadığını dile getiren Aylin “Yurtlar yaşanabilir koşullarda değil. Şartlar gerçekten iyi olsaydı eminim zammı kimse yargılamazdı. Aksine daha çok tercih ederlerdi. Asıl sorun ücreti değil yaşanabilirliği” dedi. Yurttan memnun olmamasının nedenlerini sıraladı: “Odalar ve katlar tam ısınmıyor, yemekler yenilebilir düzeyde değil, küçük bir odada 4 kişi yaşamaya çalışıyoruz, odalarda oturacak koltuk bile yok.”
‘AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORUZ’
İrem okula yakınlığı nedeniyle KYK yurdunda kaldığını söyledi. “Yurttan ayrılabilirim. O paraya değecek şartlarda kalmıyorum çünkü. Çamaşır makineleri bozuk, yemeklerin hem ücreti pahalı hem de porsiyonları küçük. O yemeği yiyip de doyamıyorsun” diyen İrem, yurt koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ve ücretlerin düşürülmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
Hem ekonomik durumunun eve çıkmaya elverişli olmaması hem de ailesinin yurdu daha güvenli bulması nedeniyle yurtta kalan Gülsüm, yurtların ücretsiz olması gerektiğini söyledi. “Bu ülkede öğrenciler geçim sıkıntısı ile uğraşıyor. Yurtta kalmak bir lüks değil, tam tersine hakkımız. Yemek fiyatlarına da hiçbir gerekçe göstermeden zam yapıyorlar” diyen Gülsüm de yurt koşullarından memnun değil. Giriş çıkış saatlerinin olması, aile evine giderken bile izin almak gibi kuralların olmaması gerektiğini ifade eden Gülsüm “Erkek yurtlarında giriş çıkış saatleri kontrol dahi edilmiyor. Burada da ayrımcılığa maruz kalıyoruz anlayacağınız.” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
Güvenli yurtlar, güvenli kampüsler hepimizin ihtiy...
Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptığı etkinlikte yürüttüğü tartışmalarda, güvenli...
Günün 6 saati neden yoldayım?
İnönü Üniversitesi öğrencisi Berivan, yolda 6 saat geçirmeden gidemiyor; okula devam etmesi için ona...
KYK yurtlarındaki genç kadınlar neler yaşıyor?
İstanbul Cevizlibağ’daki en konforlu olarak adledilen KYK Yurdunda kadın öğrenciler, o kadar da mutl...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.