Urfa Özak Tekstil önünde direnen işçilere jandarma müdahale etmeye hazırlanıyor
Urfa'da sendikal haklarının tanınması ve insanca çalışma koşulları için iş durdurarak fabrika önünde direnişe başlayan Özak Tekstil işçilerine jandarma müdahale etme hazırlığı yapıyor.

Urfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de yetkili olan Öz İplik-İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye ve yaşanan işten atmalar sonucunda hakları için direnişe başlayan işçilerin mücadelesi 4'üncü gününde sürüyor.

Direnişlerini sürdürmek üzere sabah saatlerinde fabrika önüne gelen işçiler, jandarma yığınağıyla karşılaştı. Jandarma, Valiliğin eylem yasağını gerekçe göstererek fabrika önünde bekleyen işçileri dağıtmak üzere müdahalede bulunacağını bildirirken BİRTEk-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerin meşru haklarını kullandığını ve herhangi bir müdahalenin anayasal suç olacağını ifade etti. Karaca herkesi Özak işçileriyle dayanışmaya, hukuksuz müdahaleye karşı çıkmaya çağırdı.


NE OLMUŞTU?
Urfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de yetkili sendika Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan işçiler, BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçinin işten atılması üzerine 27 Kasım'da üretimi durdurarak direnişe başlamıştı. Urfa Valiliği dün yaptığı açıklamayla kentteki eylem ve etkinliklerin 2 Aralık gecesine kadar yasaklandığını duyurmuştu. BİRTEK-SEN ise "Şanlıurfa Valiliği, Özak Tekstil patronunun özel ‘ricası’ üzerine, fabrikadaki tehdit, sendika değiştirme baskısı ve işten atmalara karşı Özak işçilerinin direnişini kırmak için yasak kararı aldı" açıklaması yapmıştı. Direnişleri sırasında fabrika yönetimi ve Öz İplik-İş tarafından pek çok baskı ve tehdite uğrayan işçilere, yasak kararının ardından direnişin 3'üncü gününde jandarma müdahale etmişti. İşçiler jandarma tarafından coplanırken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile sendika temsilcileri Çayan Dursun ve Mazlum Ayçiçek de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan sendika yöneticileri dün akşam saatlerinde serbest bırakılmıştı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Direnişteki Özak Tekstil işçilerinden Agrobay'a da...

Urfa'da Özak Tekstil işçileri BİRTEK-SEN'den istifaya zorlanarak işten atılan kadın işçinin işe geri...

Özak Tekstil direnişinden notlar: Kadın işçilerin...

Özak Tekstilde direnişte olan işçileri ziyaret eden Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ‘Ha...

Urfa’da Özak işçilerine copla müdahale

Şanlıurfa Valiliği kentte eylem ve etkinleri yasakladı. Direnişteki Özak Tekstil işçilerine müdahale...