Tuzla'da liseli kadınlar 25 Kasım için seminer düzenledi
Tuzla Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kadınlar 25 Kasım için seminer düzenledi. Seminer sonrası liseli genç kadınlar hazırladıkları pankartları ve dövizleri sergiledi.

Tuzla Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler 25 Kasım Kadına Şiddet ile Uluslararası Mücadele Gününde bir seminer düzenledi. 

Seminerde Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği adına İlknur Haylaz söz aldı. Haylaz, 25 Kasım'ın tarihçesini anlattıktan sonra her yıl 25 Kasım'da dünyanın dört bir yanından kadınların şiddete, ayrımcılığa, savaşa karşı ses çıkarttığını söyledi.

İSİMLER DEĞİŞİYOR AMA OLAYLAR DEĞİŞMİYOR

Haylaz liseli gençlere şiddetin biçimlerini ve nedenlerini anlatarak cezasızlık politikalarının şiddetin yeniden üretilmesindeki rolüne değindi. Ardından Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin şiddet verilerini paylaşan Haylaz, "25 Kasım 2023 – 25 Kasım 2024 yılı arasında derneğimize 5 bin 15 kişi yardım talebinde bulundu. 2024 yılı Ocak ayından itibaren ise derneğimize 4 bin 912 kişi yardım talebi için geldi. 1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında 4798 kişi; çocukları için beslenme desteği, fiziksel şiddet ve ekonomik şiddete çözüm aramak için derneğimize başvurdu. Geçen yıla oranla bu yıl sayının arttığını görüyoruz. Vaka sayısı her yıl katlanarak artıyor. 5 mahalleden oluşan raporumuzda isimler değişiyor, tarihler değişiyor ama olaylar değişmiyor" dedi.

Derneğe yalnızca yetişkin kadınların değil, gençlerin ve çocukların da başvurduğunu söyleyen Haylaz, "Kadınların, gençlerin ve çocukların kendini ifade etmesi engellenerek, hakaret, aşırı kıskançlık ile tehdit edilerek, yetersiz hissettirilerek, aile ve arkadaşlarıyla görüşmesi kısıtlanarak psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bu psikolojik şiddet ise bir süre sonra fiziksel şiddete dönüşme riskini artırıyor" dedi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede eğitim sisteminde cinsiyet eşitliği bilincinin oluşturulmasının, yasal düzenlemelerin kadını koruyan ve faillerin etkili bir şekilde yargılanmasının ve kadın hareketinin, toplumsal dayanışmanın güçlenmesinin önemine vurgu yapan Haylaz, "“İstanbul Sözleşmesi’ni feshederken ‘Yerli ve milli yasamız, 6284 var’ demişlerdi. Şimdi onun da failleri caydırıcı en önemli hükmünü yok etmeye çalışıyorlar. Kadınlar artık zar zor alınabilen koruma kararları çantalarında olduğu halde katledilirken erkek egemenliğini güçlendirmek, kadınların aile içinde şiddete boyun eğmesini, şikâyet etmemesini sağlamak için çaba gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler seminerin ardından 25 Kasım konulu resim sergisinde buluştu. Sergide birlikte yaptıkları pankartları, dövizleri ve resimleri sergilediler.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Zonguldak'ta kadınlar Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla y...

Zonguldak’ta kadınlar 25 Kasım için Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla 'Eşit, Şiddetsiz ve Güvenli Bir Yaşam...

Kadınlar, Aydın Ekmek ve Gül çağrısıyla bir araya...

25 Kasım etkinlikleri kapsamında kadınlar, Aydın Ekmek ve Gül çağrısıyla film gösteriminde buluştu.

Kadınlar ne yaşıyor?

İktidarın en tepeden en aşağıya kadar yürüttüğü siyaset biçimi toplumun tüm zerrelerine kadar nüfuz...