TTB: Gebelik dönemlerinde aşılanma önerisi doğru ancak geç kalınmış bir karardır
Sağlık Bakanlığının gebelik öncesi, gebelik ve emzirme döneminin tamamında aşı yapılmasına ilişkin önerisini değerlendiren TTB, ‘Güncelleme doğru ancak çok geç alınmış bir karardır’ dedi.

Sağlık Bakanlığı, Aşı Uygulama Rehberi’nde güncellemeye giderek gebelik öncesi, gebelik ve emzirme döneminin tamamında aşı yapılmasını önerdi. Güncellemeye ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği “Güncelleme doğru ancak çok geç alınmış bir karardır” dedi.

Sağlık Bakanlığının, gebe kalmayı düşünenleri, gebeleri ve emziren anneleri Kovid-19’dan korumak için aşı olmaya teşvik etmek amacıyla henüz özel bir çalışma yapmadığını vurgulayan açıklamada “Bu konu ile ilgili olarak ülkemizde gebelerde ve emziren annelerde CoronaVac ve Pfizer-BioNTech uygulamalarıyla ilgili elindeki zengin ve uluslararası kaynaklara yardımcı olabilecek nitelikte verileri, bilimsel bir analizini yaparak kamuoyu ile paylaşmamıştır. Anne ve bebek ölümleri en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. COVID-19 da bu ölümlerde önemli risk etmenlerinden biridir. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili elindeki bilimsel bilgileri zamanında paylaşması, analiz etmemesi ve sonuçlarına göre politika geliştirmemesi onlarca anne ve bebek ölümlerine neden olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık kurumlarında gebelikte aşı uygulamasıyla ilgili sistematik bilgilerin ve bakanlık politikasının aktarıldığı bir hizmet içi eğitimin yapılmadığını söyleyen açıklamada çalışanların, iş yoğunluğu içinde edindikleri bilgilerle gebelere danışmanlık yapmak zorunda kaldığı ifade edildi.

GEBELİKTE AŞI UYGULAMASIYLA İLGİLİ POLİTİKA GELİŞTİRMEMEK AŞIYA GÜVENSİZLİĞİ ARTIRDI

Böyle bir politikanın olmamasının, aksi bulgu olmamasına rağmen aşıya güvensizliği artırdığını ve kadınların yalnız bırakılmasına ve olası ölümcül sonuçların yükünü tek başına üstlenmelerine neden olduğunu belirten açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gebelikte KOVID-19 hastalığının seyri ve aşı uygulamalarıyla ilgili politika geliştirmemekteki ısrarı ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği örneklerine bir yenisini eklediği de aşikardır.

KOVID-19 gebelerde gebe olmayanlara göre daha ağır seyretmekte ve daha fazla ölümle sonuçlanmaktadır. Aşılar gebelik öncesinde ve gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabilir.

Sağlık Bakanlığı, bütün pandemi sürecinde gebelerde ve emziren annelerde kaç KOVID-19 vakasının meydana geldiğini; vakaların kaçının hastanede-yoğun bakımda yattığını ve ölüm sayılarını; sosyoekonomik özelliklerini; yaş, ek hastalık ve aşı olma bilgisini; aşı olan ve olmayanlarda hastalık, hastaneye yatış, yoğun bakım ve ölüm sayılarıyla ilgili karşılaştırmalı analizleri; gebelik sırasında KOVID-19 aşısı olan ve olmayan kişilerde meydana gelen düşük ve ölü doğum sıklıklarını; aşı olan gebelerde ve emziren annelerde aşı sonrası istenmeyen durumların ne olduğunu; aşıya bağlı bir anomali gelişip gelişmediğini haftalık olarak kamuoyu ile paylaşmalıdır.

Bu paylaşım, aşıya olan güveni artıracak ve gebelerde aşıyla önlenebilir yaşam kayıplarını önlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.”

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
TTB, TJOD ve HASUDER değerlendirdi: Gebe ve emzire...

Türk Tabipleri Birliği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, gebe...

Diyarbakır'da aşı olmayan 9 hamile kadın 2 ayda ya...

Dr. Halis Yerlikaya, '2 ay içinde pandemi hastanesinde 9 hamile kadını koronavirüs nedeniyle kaybett...

Mutasyonlu virüs hamilelerde ölümü artırdı

Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, hastanelerinde son 2 ayda kovidden hayatını kaybeden anne sayısının...