İstanbul Valiliği’nin bugün düzenlenecek 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasakladığını açıklamasının ardından, Onur Haftası Komitesi "Valilikler, hükümetler, devletler değişir, biz kalırız. Tehditler, yasaklar, baskılar vız gelir bize vız. Yürüyüşümüzü özlüyoruz, yürüyüşümüzden vazgeçmiyoruz." diyerek yasağı tanımadıklarını açıkladı.
Bu yasak, Onur haftasının ilk yasağı değil. İlk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası" adıyla düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve Onur Yürüyüşü’ne izin verilmemişti. 2015’te düzenlenen 6. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü de engelleme girişimlerine rağmen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşmişti. Bu sene düzenlenecek 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü de İstanbul Valiliği'nce “toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği” ve "Taksim meydanının toplantı alanı olmadığı" gerekçesiyle yasaklandı.
25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi'nin açıklaması ise şöyle:
20 gün önce İstanbul Valiliği’ne yürüyüşümüzün yer ve tarihini bildirip görüşmeyi talep etmemize rağmen bir karşılık alamadık.
Valilik bir açıklama yaparak en demokratik hakkımız olan yürüyüşümüzü, planlandığımız günden bir gün önce, itiraz hakkımızı da engelleyerek yasakladığını ilan etti. Türkiye'de 25 yıldır Haziran'ın son haftasının İstanbul LGBTİ+ Onur Haftasıolarak kutlandığını ve 15 yıldır da Haziran'ın son pazarı gerçekleşen Onur Yürüyüşü’nü yedi cihan bilmektedir. Basın açıklaması haktır, protesto haktır, örgütlenme, itiraz ve mücadele etme haktır; izne tabii tutulamaz.
Valiliğin yasak açıklamasında gösterdiği nedenler, tam da bizim bu yürüyüşü yapma sebeplerimizdir. Evet yaptığımız çağrıya “toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği görülmektedir,” ancak 12 yıl boyunca coşkuyla gerçekleşen barışçıl bir yürüyüşe tepki gösterilmesinin asıl nedeni nefrettir. Bu bahsedilen kesimlerin başlattığı linç ve savurduğu tehditler, “ciddi bir tepki” değil, kamuya karşı işlenmiş bir suçtur. Toplumun farklı kesimleri tepki göstermiştir, toplumun kendisi ise haftalardır bu yürüyüşe katılmayı beklemektedir. İstanbul Valiliği verdiği yasak kararıyla toplumun değil, suçluların yanında durduğunu göstermiştir.
Valilik “başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın ve gezi amacıyla bölgede bulunacak olan turistlerin güvenliği ve kamu düzeni” bahanesiyle yürüyüşümüzü yasaklamıştır. Bizleri dört duvar arasına hapsederek, gizlenmemizi isteyerek, örgütlenmemiz ve görünür olmamız engellenerek ve bizi tehdit edenlere cesaret vererek güvenliğimiz sağlanamaz. Bizlerin güvenliği, ne kadar güçlü, ne kadar kalabalık, ne kadar cesur olduğumuzu göstermekle sağlanacaktır. Güvenliğimiz insan haklarının, ayrım gözetmeksizin tüm insanların haklarının ve toplumsal barışın korumasıyla sağlanacaktır. Güvenliğimiz anayasada tanınmamızla, adaletin sağlanmasıyla, eşitlik ve özgürlükle sağlanacaktır. Güvenliğimiz, LGBTİ+ Onur Yürüyüşlerinin gerçekleştiği bir ülkede yaşamamızla sağlanacaktır.
Bizler korkmuyoruz, bizler buradayız, bizler değişmeyeceğiz. Siz korkuyorsunuz, siz değişecek, siz alışacaksınız. Bizler 12 yıl boyunca bu caddeyi gökkuşağı renklerine boyadık, özgürlüğün sözünü söyledik, beraber yaşamanın, yürümenin güzelliğini tüm dünyaya gösterdik. Yine buradayız, şimdi de onurumuz için kararlılıkla mücadele edeceğimizi gösteriyoruz.
Bizler aşkın ve cinsiyetin devrimini ilan edenleriz. Bizler dışlanan, görmezden gelinen, yılmayanlarız. Bizler yalnız değiliz, yanlış değiliz, vazgeçmiş hiç değiliz. Valilikler, hükümetler, devletler değişir, biz kalırız. Tehditler, yasaklar, baskılar vız gelir bize vız. Yürüyüşümüzü özlüyoruz, yürüyüşümüzden vazgeçmiyoruz. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın 25. yılını kutluyoruz, gurur duyuyoruz. Kudurun ayol!"
ONUR HAFTASININ 'ISRAR' TARİHİ
İlk kez 1993 yılında Cinsel Özgürlük Haftası adıyla düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve Onur Yürüyüşü’ne izin verilmemiş, aktivistler gözaltına alınmış, yurt dışından gelen konuklar sınır dışı edilmişti. Onur Haftası daha sonraki yıllarda da yasaklarla karşılaştı ancak etkinlikler düzenlenmeye devam etti. İlk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl ancak 20-30 kişinin katılımıyla yapıldı. 2013 yılında İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşe ise 100.000 kişi katıldı. 2015 ve 2016 yılında ise Onur Yürüyüşleri polis tarafından engellenmeye çalışılınca yürüyüş katılımcıları "dağılıyoruz" diyerek her yeri yürüyüş alanı haline getirdi.
İlgili haberler
Hormonlu Domates Ödüllerine adayın kim?
2005 yılından beri verilen Hormonlu Domates Ödüllerinin aday belirleme süreci başladı. Senin adayın...
Bir garip mafya özentisi; Kürşat Mican LGBTİ+’lara...
2016 yılı Onur Yürüyüşleri öncesinde Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican LGBTİ+’lara y...
#Onurumadokunamazsın
Mersin’de gerçekleşecek 3. Mersin Onur Haftası İslami grupların hedefi oldu. Birçok dernek ve vakfın...
Strasbourg’da binlerce kişi cinsiyet eşitliği için...
Strasbourg’da düzenlenen 16. LGBTİ Onur Yürüyüşü’nde binlerce LGBTİ birey cinsiyet eşitliği talep et...
GÜNÜN FOTOĞRAFI: 24 yıl sonra aynı yerde... Aşk aş...
Eşcinsellik geçici bir hastalık, dönemsel sapkınlık diyenlere cevap niteliğinde bir aşk.
Sen de yürümeyi özlemedin mi?
Onur Haftası 19 Haziran'dan bu yana devam ediyor ve 25 Haziran'a kadar sürecek. Onur Haftası Komites...
GÜNÜN FİLMİ: Pride / Onur
Sene 1984. İngiltere, Margaret Thatcher’ın muhafazakar politikalarının etkisi altındadır. Bu politik...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.