Narlıdere Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Grubu çağrısıyla bir araya gelen velilerle Öv-Der İzmir Şube Başkanı Behram Kaya’nın da konuk olduğu bir sokak söyleşisi gerçekleştirildi.
Eğitim ve sağlık hakkının toplumsal gereksinimler arasındaki önceliğinin ve zorunluluğunun vurgulandığı sohbette pandemi döneminde eğitim alanında ortaya çıkan zorluk ve sorunlar dile getirilirken “nasıl bir eğitim sistemi olmalı” tartışıldı. Pandemi sürecinde eğitimde yapılan değişiklikler, öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin mağduriyetleri anlatılırken eğitimden yoksun bir neslin sebep olacağı toplumsal hasarlar, geleceğe ilişkin kaydılar paylaşıldı. Söyleşi sonunda bu gibi buluşmaların yaygınlaştırılması öğretmen, veli ve öğrencilerin en geniş kesimi kucaklayacak şekilde birleşik mücadele vermesi önerildi.
VELİLER KAYGILI
Aynı zamanda eğitimci olan bir veli bazı okulların koşullarının pandemiye uygun hale getirildiğini ama bunda MEB’in değil okul idaresinin duyarlılığı ve çabası sayesinde olduğunu ancak tabii ki yaygın olarak yaşanan sorunların daha ağır olduğunu söyledi. Sıkça ifade edildiği gibi bilgisayar ve internet erişiminde yaşanan sorunlar, zoom veya EBA’ya ilişkin sorunlar, sürekli ekran karşısında olmaya bağlı fiziksel ve stres yaratan sorunlar, uzaktan eğitimin parça parça saatlerde ama tüm günü işgal eden bir hal alması, bu durumları yarattığı psikososyal olumsuzluklar örnekleriyle konuşuldu.
Örneğin bu yıl üniversite giriş sınavına girecek öğrencilerin sadece temel dersler görmesi, beden, müzik ve resim gibi derslerin uzaktan eğitimde yer almaması talebi gündeme geldi. Devamsızlıktan kalma baskısının öğrenciyi yıprattığı, velilerin ise çocuklarıyla ilişkilerinin sadece “başarı beklentili” bir hal almaya başladığı; aile içi ilişkilerin de bozulmaya başladığını anlatan veliler rehberlik dersleri ve birebir rehberlik görüşmeleri istedi.
Çalışan veliler ise bu sorunlara bakım sorunlarının eklenmesi ile daha endişe ile yaşadığını anlattı. Evde iki çocuğu yalnız kalarak uzaktan eğitim gören bir anne, eve gelir sağlamak için başka iki çocuğun derslerine yardımcı olmak için çocuk bakıcılığı yaptığını çaresizce ifade ederken pandemi sürecinde artan yoksulluk ve işsizlik de söyleşinin konusu haline geldi.
KÖY ENSTİTÜLERİNDEN UZAKTAN EĞİTİME
Öv-Der İzmir şube Başkanı Behram Kaya bugünkü eğitim sorunlarının nedenini anlamak ve çözüm üretmek için tarihsel süreci iyi anlamak gerektiğini söyleyerek, toplumun eğitimsiz bırakılması uygulamalarının tarihe dayandığını, köy enstitüleri dönemini ayrıntılarıyla anlattıktan sonra eğitimin herkesin eşit ulaşabildiği, parasız, laik ve bilimsel olması gerektiğini, eğitim sorunlarını tartışırken bu zeminde düşünülmesi gerektiğini ifade etti. “Ben varsam devlet var Ben yoksam devlet yoktur” diyen Kaya uzaktan eğitim döneminde öğretmenlerin devlete yük olduğu gibi söylemlerin ise büyük haksızlık olduğunu söyledi.
Çoğu evde kitaplık olmadığını, okumayan bir topluma dönüştüğümüzü ve bunun sonuçlarını söyleyen Kaya, “Çocuğunuz matematik sorusu çözemeyebilir, iyi bir birey olsun, ayakları üstünde durabilsin” dedi.
İlgili haberler
Uzaktan eğitimde mahalle dayanışması: Komşular int...
İzmir’in Bornova ilçesi Naldöken Mahallesi’nde dayanışarak internet ve bilgisayarlarını paylaşan mah...
Uzaktan eğitim geriye kaygı ve mağduriyet bıraktı!
Yoksula da, şiddetten kaçıp yeni bir hayata başlayana da, sağlık emekçisine de dert oldu! Kadınların...
Uzaktan eğitimin bilançosu: Milyonlarca öğrenci eğ...
Eğitim Sen’e göre öğrencilerin sadece yüzde 15’i uzaktan eğitime katılabildi. OECD’ göre ise öğrenci...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.