Ankara’nın Nallıhan ilçesinde özelleştirme ihalesi duyurulan Çayırhan Maden ve Termik Santrali işçileri özelleştirme kararının geri çekilmesi talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Dün, Maden-İş üyesi 500 işçinin ocağa kapanmıştı. Çayırhan Termik Santralinin özelleştirilmesine karşı çıkan maden işçilerinin aileleri direnişin ikinci gününde desteğe geldi.
Madende eniştesinin çalıştığını söyleyen bir kadın, “Madencilerimize destek olmak için buradayız. Çünkü özelleştirmeyi istemiyoruz. Tüm madencilerimizin, eşlerimizin, kardeşlerimizin arkasındayız. Ablam 7 aylık hamile. Herkes geçinmeye çalışıyor. İleride çok zorluklar yaşayacağız. Zaten geçim çok zor, daha da zorlaştırılmasını istemiyoruz. Devletimizin madencilerimizin arkasında olmasını istiyoruz. Depremde önce madencilerimiz koşturdu, hayat kurtardı. Yer altında da aileleri için çocuğu için kelle koltukta, ekmeklerini madenden çıkarmak için mücadele veriyorlar. Onların emeklerinin karşılığını almasını istiyorum. Hakları ellerinden alınmasın” dedi.
‘AİLELER OLARAK ÖRGÜTLENEREK GELDİK’
Kardeşi ve eşi için desteğe geldiğini söyleyen bir başka kadın da, “Özeleştirme istemiyoruz. Bu şekilde memnunuz. Desteklemek için geldik. Buraya aileler olarak bir birimize haber verdik, örgütlenerek geldik. Destek bekliyoruz” dedi. Kucağında çocuğuyla direniş çadırında bekleyen bir kadın ise, “Eşlerimiz için buradayız. Onları destekliyoruz. Haklarını almalarını istiyoruz” dedi.
7 aylık hamile olduğunu söyleyen başka bir kadın, “Aileler olarak desteğe geldik. Kimisi 5 yaşında çocuğuyla geldi. Kimisi 2 yaşında çocuğuyla geldi. Haklarımız elimizden alınmasın. 'Toplu satışa hayır' diyoruz hep birlikte. Eşlerimiz nereye giderse sonuna kadar arkasındayız. Evlerimizden ayrılmak istemiyoruz. 4 ay sonra lojmandan çıkarabileceklerini söylüyorlar eğer özelleştirme olursa. Ama ben 2 ay sonra doğum yapacağım. Bizim gibi bir çok aile var. Destek bekliyoruz herkesten. Özelleştirmeye hayır diyoruz” diye konuştu.
İki çocuğunun olduğunu söyleyen başka bir kadın şu ifadeleri kullandı: “Kimisi yeni düğün yaptı, kimi çocuk bekliyor. Herkesin borcu harcı var. Ama tek dedikleri özelleştirme. Burası özelleştirilirse artık buranın insanı kalmaz. Ha canlı canlı toprağa gömmüşler ha buradan yollamışlar. Buranın insanı ne yapacak? Esnaf ne kazanacak? Çayırhan’da hiçbir şey yok. Kadınlar da çalışsın, sosyalleşsin, özgürlleşsin diye bir şey yok burada. Bunlar bir nebze olsa, eşine destek çıksa rahatlayacak aileler. Şimdi buradakileri ama daha çok sıkıntıya sokacaklar özelleştirme ile.Niye özelleştiriliyoruz? Ellerine ne geçecek?” dedi.
İlgili haberler
Britanya'da 1984-1985 madenciler grevi kadınları n...
1984-85'te Britanya'da gerçekleşen madenci grevleri, kadınları mücadelenin başka bir noktasına çekti...
Amasra’daki maden kazasının ardından…
Maden işçisi eşlerinin kaderi hep böyle mi olacak peki? Birileri çıkıp “kader, fıtrat” dediğinde hep...
Madenci eşi isyan etti: Orada kocamın yolunu keser...
Somalı bir madenci eşi, işçilerin jandarma tarafından engellenmesine tepkili: ‘Hak istemek suçsa ben...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.