Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED), toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Adana Büyükşehir Belediyesini izleyip bu konuda politika önerileri sunmayı amaçlayan projelerinin açılış seminerine, toplumsal cinsiyet eşitliği ve katılımcılık konusunda hak temelli çalışan tüm kişi ve kurumları davet etti.
Bu konuda merkezi yönetim kadar yerel yönetimlere de sorumluluk düştüğünü ifade eden Proje Koordinatörü Çiğdem Güvercin Dağdelen, taleplerini dile getirmek ve bu taleplere sahip çıkıldığını göstermek adına, seminere katılımın önemini vurguladı. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneğinin (CEİD) 9 ilde sürdürdüğü CEİD izler projesi kapsamında KÖVED, Adana’dan desteğe değer görülen projesinde Büyükşehir Belediyesi izleme ve hak savunuculuğu faaliyetlerini birlikte ele alıyor. Dernek geçtiğimiz günlerde toplumsal cinsiyet alanında çalışan kişi ve kuruluşlarla düzenlediği online buluşmada, belediyelerin neler yapabileceğine dair öneriler konusunda 30 Kasım günü gerçekleştireceği açılış semineri öncesi bir tartışma yürüttü.
‘BİR PROJE NE KADAR SÜRERSE SÜRSÜN, TOPLUM TARAFINDAN SAHİPLENİLMEDİĞİ SÜRECE DÖNÜŞÜM SAĞLAYAMAZ’
Açılış semineri, 30 Kasım Salı günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda 14.00’te gerçekleştirilecek. Seminer ile ilgili bilgi veren Çiğdem Güvercin Dağdelen, toplumsal cinsiyet eşitliği ve katılımcılık konusunda yerel yönetimlere de çok önemli sorumluluklar düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet rollerinin yarattığı ve siyasi kararlara katılım konusundaki eşitsizlikleri gidermek adına Adana Büyükşehir Belediyesi ne politikalar üretiyor, bunları ne kadar etkin şekilde hayata geçirebiliyor? Bu konuda sistematik bir izleme faaliyeti yürütüyoruz. Açılış seminerimizde ilk 3 ayda elde ettiğimiz verileri paylaşmak üzere konunun tarafı olan kuruluşlarla bir araya geleceğiz. Önce Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, ardından Büyükşehir Belediyesinde bu sene faaliyete geçen Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesinden sorumlu Daire Başkanı Ayten Dolançay’dan belediyenin bu konulardaki tutum ve görüşleri ile bu projeye dair fikirlerini dinleyeceğiz.”
‘ASIL OLAN TALEPLERE SAHİP ÇIKMAK’
Kalan 9 ay süresinde konunun savunuculuk boyutuna geçileceğini ifade eden Dağdelen, şunları dile getirdi: “Belediye yöneticileri ile derinlemesine görüşmeler yapacak; sonrasında sunum ve odak grup görüşmelerinde dünyadan iyi örnekler inceleyip bunların yerelde uygulanma imkanları üzerine tartışmalar yürüteceğiz. Tüm bu tartışmalar analiz edilip, nisan ayında açıklanacak Adana Büyükşehir Belediyesi 2021 Faaliyet Raporu da eklenerek proje sonunda ‘2015-2021 Adana Büyükşehir Belediyesi İzleme Raporu hazırlanacak. Ayrıca bir de politika önerileri kitapçığı hazırlayacağız. Taleplerimizi ancak bıkmadan usanmadan ve bir arada sahiplenirsek, o taleplerimizin gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. Kadına yönelik şiddetin son aşaması olan dayak ve cinayet boyutuna odaklanmak yerine; eğitim, sağlık, istihdam, siyasi kararlara katılım gibi çok fazla ön basamakta gerçekleştiğinin farkında olmalıyız.” Tüm bu alanlardaki hakları talep etmek ve yerel yönetimlerin anlayacağı dilde başlık başlık sunmak için bu nevi projelerin çok önemli olduğunu düşündüklerini belirten Dağdelen, “Toplumsal cinsiyet eşitlikçiliği ve katılımcılık konularında çalışan bütün kurum ve kişileri, dönüşüm talebini ortaklaşa dile getirmek üzere etkinliklerimize bekliyoruz” dedi.
Fotoğraf: Soldan Sağa, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadem Doğan, Proje Asistası Asude Şafak Bozdoğan, Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Tolunay, Proje Koordinatörü Çiğdem Güvercin Dağdelen, Proje Akademik Danışmanı Bilge Durutürk/ KÖVED
İlgili haberler
COVID-19 klinik çalışmalarında cinsiyet ve toplums...
SARS-CoV-2 ve Covid-19 ile ilgili mevcut klinik çalışmaların büyük çoğunluğu cinsiyet veya toplumsal...
CHP’li Girgin: Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayal...
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin verdiği araştırma önergesiyle, Türkiye’de işsizliğin kadınlar...
Toplumsal cinsiyet ilişkilerini kurgu içinde sorgu...
Türkiye PEN kulübü ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan Rahime Sarıçelik ile nisan 2021’de Kaos...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.