İTÜ’nün Gümüşsuyu’nda bulunan yurtlarında genellikle İTÜ’nün Taşkışla, Gümüşsuyu ve Maçka kampüsünde okuyan öğrenciler kalıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Burslar ve Yurtlar Koordinatörlüğü, yurt kayıt yenileme tarihlerinin başladığı 3 Temmuz sabahı Gümüşsuyu’nda bulunan karma yurdun erkek öğrenci yurduna dönüştürüleceğini duyurdu. Yapılan duyuruya göre, Gümüşsuyu’nda bulunan karma yurtta kalan kadın öğrenciler 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için yurt kaydı yenilemelerini İTÜ’nün diğer kız öğrenci yurtlarına yapması gerekiyor.
Fotoğraf: arı24
Karma eğitimin tartışmaya açıldığı, kadın ve erkeklerin aynı yerde eğlenmesin diye festivallerin hedef gösterildiği bugünlerde İTÜ Rektörlüğü, karma yurttan kadın öğrencilerin çıkartılmasını 2022 tarihli Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin 6. Maddesine dayandırıyor. Bu maddede “Kurumlar sadece kız veya sadece erkek öğrenciler barınacak şekilde açılır ve işletilir” deniyor. Ancak bu maddenin varlığı İTÜ Rektörlüğünün bu kararı neden şimdi verdiğini açıklamıyor. Bunun iki sebebi var: Birincisi, değişikliğe dayanak yapılan madde 2022 yönetmeliğiyle yeni gelen bir madde değil. 2022 tarihli yönetmelikten önce 2020’de çıkartılan yönetmelikte de aynı ifadeler yer alıyor. İkincisi ise 2022 yönetmeliğindeki maddelerin uygulanması için kurumlara 2024 yılının Ağustos ayına kadar süre veriliyor olması. Yani önümüzdeki eğitim-öğretim yılında da yurt benzer şekilde hizmet verebilirdi.
YURTTAN ÇIKARILAN ÖĞRENCİLERDEN REKTÖRLÜĞE DİLEKÇE: FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ YARATIYORSUNUZ!
Karma yurtta kalan öğrenciler duyurunun hemen ardından tepki göstermeye başladılar. 100’e yakın öğrenci İTÜ Rektörlüğüne, İTÜ Yurtlar ve Burslar ofisine “İTÜ Gümüşsuyu Karma Öğrenci Yurdunun sadece erkek öğrencilere tahsis edilmesiyle beraber okulun verdiği bir hak olan öğrenim gördükleri kampüslere yakın yurtta kalma olanağı bu yurtta kalan kız öğrencilerin ellerinden alınarak eğitimde fırsat eşitliği aleyhine düzenleme yapıldığını” belirterek dilekçe verdiler. Verdikleri dilekçede geç saatlere kadar projelerin yürütüldüğü bu fakültelerde okuyan ve bu yurtta kalan kız öğrencilerin yeni atanacak yurtlara ulaşımlarının geç saatlerde güvenlik sorunu teşkil edeceğini, fakülteden erken dönme gibi bir çözüm önerisi ile gelinmesi takdirde yine cinsiyet bazında eğitimde fırsat eşitsizliği yaratılacağına dikkat çekildi. “9 Eylül 2022 tarihli 31948 sayılı Yükseköğrenim Özel Barınma Yönetmeliği incelendiğinde, birinci ve ikinci katın girişlerine duvar örülüp turnike eklenmesiyle yurdun yönetmeliğe uygun hale getirebileceğini ve kız öğrencilerin mağduriyetinin giderilebileceği görülüyor” ifadeleriyle öğrenciler kararın geri alınmasını talep ettiler.
Aynı zamanda öğrenciler sosyal medyada #İTÜGümüşsuyunaDokunma hashtagi ile karara tepki gösterdiler ve "İTÜ 250. yaşında kız öğrencilere sürgünü reva gördü. Bu gerici ve zalimce yaklaşıma sesimizi duyurmamıza yardım et, bizi yalnız bırakma!" diyerek dayanışma çağrısında bulundular.
YURTTAN ÇIKARILAN ÖĞRENCİ: OKULA OLAN GÜVENİM SARSILDI
Gümüşsuyu’nda bulunan yurtta kalan ve çıkartılan Mimarlık Fakültesi öğrencisi bir kadın öğrenci, “Daha önceden bize buranın erkek yurduna çevrileceğine dair bir bilgi verilmedi. Zaten biz de eşyalarımızı yurtta bıraktık. Bazı arkadaşlarım 3 koli bıraktı, 4 koli bırakan da var. Seneye bu yurtta devam edeceğimize kesin gözüyle bakıyorduk. Kayıt yenileme ücretlerini hemen yatırırız diye düşünürken bir baktık pazartesi günü böyle bir mail geldi. Bu mail sonucunda ben de yurtlara ulaşmaya çalıştım bir müddet ulaşamadım. Sonra nereye yerleşmek istediğimize dair bizden bir liste istediler” diyerek süreci anlattı.
Dilekçe yazdıklarını, sosyal medya üzerinden karara tepki gösterdiklerini ifade eden öğrenci, çevresindeki bazı arkadaşlarının Ayazağa’ya bazılarının ise Gümüşsuyu’ndaki diğer kız yurduna yerleştirildiğini söyledi. Görüştüğümüz öğrenci süreç kaotik ilerlediği ve ilgili birimlerin de bilgiye yeterli sahip olmadığı için tam bir yurda yerleşmiş sayılmadıklarını ifade etti. Normalde kendi isteğiyle yurt değiştiren öğrencilerin 2 bin lira ila 4 bin lira arasında teminat ödemesi gerektiği, şimdi onların da bu ücreti ödemek zorunda bırakılıp bırakılmayacaklarını bilmediğini söyledi.
Okulun bu kararı ile yurtlardaki kadın öğrenci kapasitesinin azaldığını ifade ederken, “Yeni kaydolanlar nerede kalacak? Makine Mühendisliği dışında çevredeki fakültelerde kadın öğrenci yoğunluğu daha fazla. Bu ulaşım problemi de yaratıyor. Okulun fırsat eşitsizliği yarattığını düşünüyorum. Gümüşsuyu Kız Yurdunun kontenjanı 44 kişilik. Ben niye ulaşım ücreti ödemek zorunda kalıyorum? Hem üstüne üstlük teminat belki ödeyeceğim. Zamansal olarak da kaybım olacak ki bence en değerli olan şey zaman. 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan yurdumdan çıkarılıp günde bir buçuk saatim yolda geçecek. Okulun verdiği bu hak elimden alındı. Kendimi kötü hissettim, güvenimi sarstı okula karşı. En çok da bence beni özel üzen şeylerden biri bu” dedi.
Kendi fakülteleri olan Mimarlık Fakültesi Dekanlığından da destek istediklerini söyleyen öğrenci, “Fakültemizden hiçbir destek gelmedi. Cevap olarak ‘Rektörlükle konuşulması gerekiyor’ dendi. Halbuki bu fakültede okuyan öğrencilerimiz için kız yurduna ihtiyacımız var’ diyerek bir şey yapabilirlerdi. Bir öğrenci olarak bu beni üzdü” diye konuştu.
MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ: REKTÖRLÜK BU KARARLARI ÖZELLİKLE YAZIN ALIYOR
Gümüşsuyu yurdunda kalan öğrencileri önemli bir bölümü de İTÜ’nün Mimarlık Fakültesinden öğrenciler. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Berzan Sönmez İTÜ Yurtalrına yapılan rekor seviyede olan yüzde 75’lik zamlar gibi bu kararın da öğrencilerin okulda olmadığı yaz aylarında duyurulmasının bilinçli bir tercih olduğuna dikkat çekti: “Zamlar, antidemokratik kararlar yaz süreci içerisinde yapıldı. Yurt zammı gibi yemekhane ücretlerine zam da öğrenci yoğunluğunun az olduğu, karşı çıkma olanaklarının az olduğu bir dönemde yapılıyor. Yaz tatili sürecinde öğrenciler il dışındalar. Yurtta kalan öğrenci, sorunun asıl muhatapları burada olmuyor. Rektörlük bunu ustalıkla yapıyor. Öğrenciler de bunun farkında. Sosyal medya etkisi, dilekçeler gibi çözüm arayışları var. Dilekçeler rektörlüğe gönderiliyor, geri dönüş de olmuyor. Okulun içinde bir eylem olmadığı sürece rektörlük ilgilenmiyor.” Sönmez, öğrencilerin ancak yan yana gelerek ve ısrarlı mücadeleleri ile talepleri kazanabileceklerini belirtti.
İTÜ, SORULARIMIZA YANIT VERECEK BİR MUHATAP BELİRLEYEMEDİ
Karma yurtta kalan kadın öğrencilerin tamamının kaydının başka yurtlara taşınıp taşınmadığına, yurt kapasitesini artırmaya dönük İTÜ Rektörlüğünün nasıl bir planı olduğuna, neden bir yıl süreleri daha varken yurdu şimdiden erkek yurduna dönüştürmeyi tercih ettiklerine dair sorularımıza İTÜ yanıt vermedi, yanıt vermemenin ötesinde soruları yanıtlayacak bir muhatap bile belirleyemedi. Yurtlar ve Burslar Koordinatörlüğü, İTÜ Rektörlüğü Özel Kalemi, İTÜ Gümüşsuyu Erkek Yurdu, İTÜ SDKM, İTÜ İletişim Direktörlüğü arasında birimden birime yönlendirildik ve hiçbir muhatap bulunamadı.
Fotoğraf: İTÜ logosu
İlgili haberler
Karma eğitime saldırıda gaza basıldı, kadınlar tep...
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, Havle Kadın Derneği Başkanı Rümeysa Ç...
Karma eğitime saldırıda HÜDA PAR ve BBP el artırdı
Milli Eğitim Bakanının karma eğitimi hedef alması üzerine HÜDA PAR ve BBP el artırdı, Kız okullarını...
Kadın üniversiteleri: Karma eğitime saldırı, kadın...
Japonya’daki üniversitelerin yüzde 10'unu oluşturan kadın üniversitelerinin tarihsel amacı 'Japonya’...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.