Kadınlar Pınar Gültekin cinayeti kararına öfkeli: Adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz
Kadınlar, Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya haksız tahrik indirimi verilmesi kararına tepki göstermek için pek çok ilde sokağa çıktı.
İSTANBUL-ESENYALI


İstanbul Pendik ilçesinde bulunan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği mahkemenin Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı'ya suçu haksız tahrik altında işlediğini gerekçe göstererek 23 yıl hapis cezası vermesine karşı basın açıklaması düzenledi.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, "Bunca kadın cinayeti yaşanıyor bu ülkede. Ama bu bizim içimizi yakan olayda mahkeme tahrik indirimi yaptı. Bugün yasalar, devlet, tek adam, bu ülke, bu adamın arkasında durdu. Biz kadınlar örgütlü mücadelemizle kadın katillerinin arkasında duranları dayanışmamızla engelleyeceğiz" dedi. Herkesin kadınların örgütlülüğünden korkması gerektiğini, kadınların var olduğunu ve dayanışmaya devam edeceğini vurgulayan Doğan, "Biz kadınları sokaklardan çekmek istiyorlar. Mücadele eden her kesime öfke kusuyorlar. İstanbul Sözleşmesi'ne saldırırken de haklarımıza saldırırken de kadınların kazanılmış tüm haklarına öfke kusuyorlar" diyerek emekçi kadınların, işçi kadınların örgütlü mücadelemizle her şeyin üstesinden geleceğine dikkat çekti. "Bir kız kardeşimizin daha böyle katledilmesine izin vermeyeceğiz. Biz bu karanlık günleri, çocuk istismarlarını ancak birliğimizle dayanışmamızla çözebiliriz" diye konuştu.


Basın açıklamasını okuyan Zahide Kiper, "Bizler sokakta evde okulda şiddet, taciz ve öldürülme korkusuyla yaşıyoruz. Birkaç gün önce yargı,üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i vahşice katleden Cemal Metin Avcı’ya haksız tahrik indirimi uygulayarak 23 yıl ceza verdi. İlk duruşmadan itibaren Pınar’ın özel hayatını inceledi. Cinayetin ayrıntıları kamuoyunun ortasına saçılırken, böylesi bir cinayetin tek başına işlenmesinin olanaksız olmasına karşın katilin kardeşi tahliye edildi" dedi. Bu kararla kadınların güvende olmadığını, kadınların başına bir şey geldiğinde yargıya güvenilemeyeceğini bir kez daha gösterdiğini belirtti. Kiper, "Kadın düşmanı politikalar ile ayrımcılığı derinleştirenler 6284 sayılı Kanun'u uygulamayanlar, çocuk istismarına af getirmeye çalışanlar ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilenler bu cinayetlerden sorumludur. Bir kız kardeşimizi daha erkek şiddeti sonucu kaybetmemek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Katil Cemal Metin Avcı’ya haksız tahrik indirimi verilmesini ve diğer sanıkların beraat ettirilmesini kabul etmiyoruz. Katil hakettiği cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.


ANKARA


Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Platform adına konuşan Hale Baydilli, “Siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz” dedi.

Yargının verdiği kararın, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemler ile erkekliği yeniden üreten iktidarın yaygınlaşan erkek şiddetinin sorumlusu olduğunu belirten Baydilli, “Son bir buçuk senede 599 kadın öldürülmesine rağmen, 6284’ü etkin uygulamayan iktidar kadın cinayetlerinin sorumlusudur. 3 senedir adliye yolunu arşınladığımız tecavüzcü Hasan Bilgili’nin bugün elini kolunu sallayarak gezmesinin güvencesi olan iktidar tecavüzcülerin cezasız kalmasının sorumlusudur. Nafaka hakkına saldıran iktidar kadınların her geçen gün daha da yoksullaşmasının sorumlusudur. Artık yeter diyoruz” diye konuştu.

‘BİRBİRİMİZİ EŞİT, ÖZGÜR VE HAYATTA İSTİYORUZ’

Bugün Pınar için ve katledilen tüm kadınlar için yasta değil isyanda olduklarını söyleyen Baydilli şöyle konuştu: “Kadın cinayetlerinin, yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetinin sorumlularını biliyoruz ve hesap soruyoruz. Pınar’ın failleri neden cezasız kaldı? Gülistan Doku nerede? Nadira Kadirova’ya ne oldu? İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Hasan Bilgili ve işbirlikçileri neden serbest? Nevin Yıldırım neden hala hapiste? Biz bu soruları sormaktan, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz, erkek adalet karşısında birbirimizi savunacağız! Siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz. Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz.”


ADANA 

Adana Kadın Platformu da karara karşı Heykelli Park'ta basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya çok sayıda kadın katılırken, basın metnini Avukat Sevil Aracı okudu.

Aracı, Adana’dan da sıklıkla şiddet ve cinayet haberleri almaya devam ettiklerini dile getirdi. Pınar Gültekin davasında verilen karara tepki gösteren Aracı, "Pınar Gültekin davasında verilen bu karar tüm katillere cesaret vermektedir, verilen haksız tahrik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir. Pınar’ın katili, faillere cinayet işlemesi için cesaret veren, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alanlardır. Pınar Gültekin’in faillerini ödüllendiren erkek yargıya isyandayız. Kadınları değil, katilleri koruyanlara isyandayız. Şiddete engel olmak yerine, bizim ahlakımızın peşine düşenlere isyandayız" dedi.

TUĞBA DURSUN DAVASINA ÇAĞRI

Adana'nın Seyhan ilçesi Yeşilevler Mahallesi'nde oturan Tuğba'nın 22 Eylül 2021'de evli olduğu Burhan Dursun tarafından katledildiğini anımsatan Aracı, davanın ikinci duruşmasının yarın Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini hatırlattı. Aracı, "Bizler Adana Kadın Platformu olarak bu davanın takipçisi olacak, katillerin en ağır şekilde cezalandırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadına yönelik şiddeti durdurmak için öncelikle cezasızlık politikalarına son verilmesi, caydırıcı cezalar uygulanması, iyi hal, haksız tahrik gibi indirim nedenleri ile cezaların azaltılmaması gerekiyor. Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı bütün kadınları dayanışmaya; haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.


URFA

Urfa Kadın Platformu da kararı basın açıklamasıyla protesto etti. Haliliye ilçesinde yer alan Topçu Meydanı’nda yapılan açıklamada kadınlar, katledilen Pınar Gültekin’in fotoğrafları ve “Yasta değil isyandayız”, “Pınar Gültekin isyanımızdır”, “İstanbul Sözleşmesi'nden ve Pınar için adaletten vazgeçmiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamada platform birleşenleri adına konuşan TMMOB Urfa İKK Kadın Çalışma Grubu Başkanı Elif Erdem, “Canavarca hisle tasarlanarak işlenen bu cinayete ‘haksız tahrik’ indiriminin uygulanması erkeklik indirimi olarak yine tarihe geçecektir” dedi.

Erdem, “Pınar’a türlü iftiralar atıldı. Kadınlar olarak katledilen bir kadının itibarının bu denli zedelenmeye çalışılmasına asla izin vermedik, izin vermiyoruz” diye konuştu.

Açıklama “Koruma, aklama, yargıla” ve “Pınar Gültekin isyanımızdır” sloganlarıyla son buldu. 


HATAY

İskenderun Kadın Platformu da karara tepki göstermek amacıyla Sağlıklı Yaşam Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" pankartı ve Pınar Gültekin’in fotoğrafları taşındı.

Erkek yargının cezasızlık politikalarından güç alan erkeklerin öldürmeye ve şiddet uygulamaya devam ettiğini söyleyen Ece Dil, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasının da erkeklere ayrıca cesaret verdiğini dile getirdi.

Dil, "Gerçeğin ortaya çıkması için Cemal Metin Avcı ve suça iştirak edenlerin gerçek cezasını alması için biz yine yan yanayız. Gerçek adalet gerçekleşene kadar davanın takipçisiyiz. Bir kadının yaşamının bedeli 23 yıl değil. Eylemin cezası müebbet. Cemal Metin Avcı hak ettiği cezayı alana kadar buradayız. Cezasızlık politikalarını kabul etmiyoruz" dedi.


MANİSA

Manisa Kadın Platformu, Pınar Gültekin'i vahşice katleden Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi verilmesini protesto etti. Manolya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar sık sık, “Pınar için adalet istiyoruz”, “Koruma, aklama, yargıla”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları attı. 


Platform adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Yüksel, “Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz. Buradan bir kez daha söylüyoruz; kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz” dedi. 

Katil Cemal Metin Avcı’ya verilen 23 yıllık hapis cezasını tanımadıklarını ifade eden Yüksel, “Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz” diye ekledi.


MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu, Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı'ya verilen indirim kararını protesto etmek için Soykan Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı okuyan Seda Uçar, "20 Mayıs Pazartesi günü, Pınar Gültekin davasının 13. Duruşması Muğla Adliyesi’nde görüldü ve karar çıktı. Karar sonucunda Cemal Metin Avcı’ya verilen müebbet hapis cezası haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıla düşürüldü. Katile yardım eden kardeşi Mertcan Avcı ve diğer failler ise beraat etti. Erkek adaletin korunaklı adliye saraylarından kadın katilleri için verdiği bu kararlar, okakta gezen diğer potansiyel katillere, kadın düşmanlarına cesaret veriyor" dedi.


13 duruşmadır adaletin işlemesi için hiçbir adım atılmadığını her duruşmada basından ve sosyal medyadan takip ettiklerini dile getiren Uçar,"Pınar katledildiğinden beri, yandaş medya ve iktidarın kadın düşmanı şakşakçıları Pınar’ı, özel yaşamını didik didik etti, katildense Pınar’ın hayatı sorgulandı. Hâkimin tavırları başından beri yanlıydı. Nitekim katil, bundan güç alarak 'İstanbul Sözleşmesi iyi ki kaldırıldı, vicdanım rahat' gibi sözleri pişkince sarf edebildi" dedi.

İki yıldır tüm duruşmalarda, Adli Tıp raporlarında doğrulanan kanıtlara rağmen katile ve ailesine zaman kazandırıldığını, Pınar’a türlü iftiralar atıldığını söyleyen Uçar,"Kadınlar olarak katledilen bir kadının itibarının bu denli zedelenmeye çalışılmasına asla izin vermedik, vermiyoruz. Katil Cemal Metin Avcı’ya verilen 23 yıllık hapis cezası, katile delilleri karartmada yardım eden aile üyelerinin beraati, biz kadınlara yöneltilen bütünlüklü saldırıların bir aşamasıdır. Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz, kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz!" diye konuştu.


MUĞLA

Muğla Bordum ilçesinde Bodrum Kadın Platformu, Pınar Gültekin davasında verilen cezayı karşı Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan platform üyesi Berrin Yaşar, şunları söyledi: “Biz kadınlar, bu cinayetlerin, AKP/MHP faşist, tekçi, ırkçı iktidarının, erkek egemen, patriyarkal sistemin hemcinslerini koruma altına alan politikalarının sonucu olduğunu biliyoruz. Burada, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizin altını bir daha çiziyor, bu davada katil Cemal Metin Avcı ve Adli Tıp raporlarında fiilin doğrudan öznesi olduğu açığa çıkan tüm failler hak ettikleri cezayı alana kadar bu davanın takipçisi olacağımızı söylüyoruz.”


VAN

Star Kadın Derneği de Cemal Metin Avcı’ya yargılama sonucu verilen “haksız tahrik indirimi” kararını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri ve kentteki kadın kurumları temsilcileri katıldı. Açıklamada, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atıldı.

Açıklamayı yapan dernek üyesi Serap Güvenç, Türkiye’de artarak devam eden kadın katliamlarının ülkenin en yakıcı ve yıkıcı sorunu haline geldiğine dikkati çekti. Her gün yeni bir kadın katliamıyla karşılaştıklarını dile getiren Güvenç, yürütülen politikalarla da kadın katliamlarının meşrulaştırıldığını söyledi.Gültekin’in katledilmesiyle toplumun vicdanının yaralandığını belirten Güvenç, 23 aylık yargılamanın ardından sanığa verilen cezayla toplumunun vicdanın paramparça edildiğine vurgu yaptı. Verilen kararın hukuksuz olduğunu ifade eden Güvenç, verilen kararla da gelecekte kadınları katledenleri daha da azmettireceği uyarısında bulundu.

Gültekin’in katiline verilen cezaya isyan ettiklerinin altını çizen Güvenç, verilen kararı tanımadıklarını belirterek, kadınlar olarak katil Avcı ve diğer tüm sanıkların hak ettiği cezayı alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Açıklama, kararın alkışlarla protesto edilmesiyle son buldu.


DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) ve Şiddetle Mücadele Ağı Dicle Kent Bulvarı'nda bulunan Dünya Kavşağı yanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Komisyonu üyesi Asya Cemre Işık okudu. Karara tepki gösteren Işık, “Biz kadınlar: Pınar Gültekin'in katledilmesi dosyasını inceleyecek Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay'a bu dosyada haksız tahrik indiriminin uygulanmasının bir hukuk garabeti olduğunu hatırlatıyoruz! Biz kadınlar, Pınar Gültekin'i katleden Sanık Cemal Metin Avcı ve diğer tüm sanıklar hak ettiği cezaları alana dek sürecin ve davanın takipçisi olacağımıza duyuruyoruz” dedi.

Açıklama kadınların 1 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.


İSTANBUL

Kadınlar Birlikte Güçlü, Muğla'da 21 Temmuz 2020 tarihinde katledilen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in failine dün mahkeme tarafından verilen “haksız tahrik” indirimine ilişkin Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde açıklama yaptı. 

Eylemde katledilen kadınların isimleri okunarak hep bir ağızdan “burada” denildi.

Basın açıklamasını ise Kadınlar Birlikte Güçlü adına Cemile Baklacı okudu.

Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için yasta değil isyanda olduklarını söyleyen Baklacı, “Kadın cinayetlerinin, yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetinin sorumlularını biliyoruz ve hesap soruyoruz. Pınar’ın failleri neden cezasız kaldı? Gülistan Doku nerede? Nadira Kadirova’ya ne oldu? İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Nevin Yıldırım neden hala hapiste? Biz bu soruları sormaktan, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz bir kişi daha eksilmeyene kadar, siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz” dedi. 

MERSİN

Mersin Kadın Platformu Pozcu Koton önünde toplanarak, “İsyandayız Erkek adalet Hesap Verecek” pankartı açtı. Kadınlar “Korkmuyoruz, Susmuyoruz, İtaat Etmiyoruz”, “Erkek Adalet Hesap Verecek”, “Pınar Gültekin İsyanımızdır” sloganları attı.

Mersin Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Zeliha Korkmaz, Metin Cemal Avcı’nın hak ettiği cezayı alması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Biz kadınların hayatlarını ve haklarını hiçe sayan, kadın cinayetlerinin önünü açan bu erkek kararı tanımıyoruz. Katillerin lehine karar çıkartan erkek yargıçlardan da katillerin sırtını sıvazlayan erkek adaletten de hesabı soracağız. Bu hukuksuz karara itiraz edeceğiz ve katil Metin Cemal Avcı'nın gereken cezayı alması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Erkekliğin devlet gölgesinde güç bulduğu bu kadın düşmanı politikalarınızı başınıza yıkacağız. Bu dava burada bitmedi kadınlar adaleti sağlayana kadar sokaklarda, meydanlarda, bulunduğu her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.


BURSA


Bursa’da kadınlar Bursa Kadın Platformu çağrısıyla Fomara Meydanı’nda bir araya gelerek Pınar Gültekin için adalet istedi. Basın açıklamasında, “Bugün katil Cemal Metin Avcı’ya verilen 23 yıllık hapis cezası, katile delilleri karartmada yardım eden aile üyelerinin beraati biz kadınlara yöneltilen bütünlüklü saldırıların bir aşamasıdır. Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz, kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz!” dendi. Kadınlar basın açıklamasından sonra oturma eylemlerine devam ederken, “Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz!” diyerek bu adaletsiz karara karşı güçlü seslerle tepkilerini Fomara Meydanı’nda gösterdiler.


DENİZLİ


Denizli’de kadınlar Candoğan Parkı’nda bir araya gelerek Pınar Gültekin için adalet istedi. Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’nın cezasına indirim uygulanmasına ve yakınlarına verilen beraat kararına tepki gösteren kadınlar adalet talebiyle basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Ebru Koç Acar okudu.

Acar, kadınların 13 duruşmadır adaletin işlemesi için hiçbir adım atılmadığını öfkeyle takip ettiklerini belirtti. Acar, yargılama sürecine ilişkin, “Pınar katledildiğinden beri yandaş medya ve iktidarın kadın düşmanı şakşakçıları Pınar’ın özel yaşamını didik didik etti, katili sorgulamak yerine, Pınar’ın hayatı sorgulandı. Hakimin tutumu başından beri taraflıydı” sözleriyle tepki gösterdi.

Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirten Acar, “Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak” dedi.


AYDIN

Aydın Kadın Dayanışma Platformu Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Pınar Gültekin isyanımızdır”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganlarının atıldığı açıklamada platform adına basın açıklamasını Necla Alikoç okudu.

Alikoç, “Bugün katil Cemal Metin Avcı’ya verilen 23 yıllık hapis cezası, katile delilleri karartmada yardım eden aile üyelerinin beraatı biz kadınlara yöneltilen bütünlüklü saldırıların bir aşamasıdır. Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz, kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz” diye sordu.

Kadınlar olarak katil Cemal Metin Avcı’ya verilen 23 yıllık hapis cezasını tanımadıklarını söyleyen Alikoç, “Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

KUŞADASI


Kuşadası Kadın Platformu bileşenleri Kaya Şavkay Meydanı’nda toplandı. Platform adına yapılan açıklamada, “Kadın katillerini cesaretlendiren, onları cezasızlıkla ödüllendirilen, bu vb. kararları verenler halkın vicdanında, katledilen kadınların katilleri kadar suçludur. Bu kararı kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından bu yana 500 kadın erkekler tarafından katledildi. Failleri aklayan, koruyan erkek adalet karşısında, gerçek adalet sağlanıncaya kadar sokakları da meydanları da terk etmeyeceğiz” dendi. Yaşamlarını ve birbirlerini savunduklarını, hesap sormaya devam edeceklerini belirten kadınlar, kadın cinayeti davalarının takipçisi olacaklarını söyledi.


ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısı ile Ulus Anıtı’nda bir araya gelen kadınlar adına basın metnini Şilan Deniz Konak okudu.

Pınar Gültekin’in katledilmesinde 6284 sayılı kanunu askıya alan, pandemiyi fırsata çevirip infaz yasasıyla şiddet faillerini salıveren, çocuk istismarına af getirmeye çalışan ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen iktidarın sorumlu olduğunu vurgulayan Konak, erkek adaletin kadın katilleri için verdiği bu kararların diğer potansiyel katillere cesaret verdiğinin altını çizdi. Ödül gibi bu kararlarla faillerin sırtını sıvazlandığını, haksız tahrik indirimleri verilerek kadın cinayetlerinin önünün açıldığını belirten Konak, “Aynı erkek yargı yaşamını savunduğu için meşru müdafaa hakkını kullanan Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası veriyor. Kadınları şiddet sarmalına hapseden, kendini savunma diyen bu erkek egemen adalet sistemini kabul etmiyoruz. Pınar katledildiğinden itibaren dava boyunca iktidarın kadın düşmanı yandaş medyası Pınar’ın özel yaşamını didikledi, katilden daha çok Pınar’ın yaşam tarzı sorgulandı, yargılandı. Mahkeme heyeti başından beri yanlıydı. Nitekim katil bundan güç alarak ‘İstanbul Sözleşmesi iyi ki kaldırıldı, vicdanım rahat’ gibi sözlerle İstanbul Sözleşmesinden çekinilmesine en çok kadın katillerinin sevindiğini bize gösterdi” dedi.

BU ÖDÜL GİBİ CEZADAN İKTİDAR SORUMLU

Cemil Metin Avcı için verilen bu ödül gibi cezadan; İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemler ile erkekliği yeniden üreten iktidarın sorumlu olduğunu dile getiren Konak, “Bugün burada Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için yasta değil isyandayız demek için toplandık. Kadınlara adeta savaş açan iktidar karşısında bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyecek değiliz. Yaşamlarımızı ve birbirimizi savunuyor, hesap soruyoruz! Failleri aklayan, koruyan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar sokakları da meydanları da terk etmiyoruz, mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.


BALIKESİR

Balıkesir Kadın Platformu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu karar, biz kadınlara ölümü reva gören erkek egemen zihniyetin ete kemiğe bürünmüş halidir. Bu karar, yargı sisteminin erkek katilleri cezasızlıkla ödüllendirdiğinin ispatı niteliğindedir. Pınar Gültekin’i böylesi vahşetle öldüren biri bile bu indirimi alıyorsa tüm toplumun gözü önünde nice kadının ölümünü meşrulaştıracaktır. Canavarca hisle kasten öldürmenin haksız tahriki olmaz, olamaz! Şiddeti ve cinayetleri erkek egemen bakış açısıyla durdurmak mümkün değil. Bu yüzden ne İstanbul Sözleşmesinden ne de haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, Pınar Gültekin için, katledilen kız kardeşlerimiz için, hayatlarımız için mücadeleye devam edeceğiz.”

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
'Pınar Gültekin'e adalet' demek için dört bir yand...

Pınar Gültekin'i vahşice katleden Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi verilmesi ve diğer sanı...

Pınar Gültekin'in katiline haksız tahrik indirimiy...

Mahkeme Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı'ya suçu haksız tahrik altında işlediğini gerekçe g...

Pınar Gültekin davasında yine karar çıkmadı

Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı ve diğer sanıkların yargılandığı davanın 12’nci duruşmasın...