İmam ve vaizlere de yetki hazırlığı mı yapılıyor?
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısı büyük tartışma yaratırken şimdi müftülerin yetkisini imam ve vaizlere devretmesi konuşuluyor, gerekçe ise ‘müftülerin iş yükü...’

Resmi nikâh kıyma yetkisinin belediye memurları ve muhtarlar dışında il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik meclis gündeminde bekleyen kanun tasarısına dair tartışmalar sürüyor.
Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre kararnameyle göreve atanan ve yemin ederek göreve başlayan, 'yüksek nitelikli kamu personeli' olan müftülerin nikâh kıyma konusunda yetkilendirilmelerinde kamu idare hukuku ve kuralları açısından herhangi bir sorun görülmediği ifade ediliyor. Tartışma ise şu noktada daha da alevleniyor: Tasarı yasalaştığında müftülere tanınan bu yetki imamlara ve vaizlere devredilebilir.

NİKAH İMAM VE VAİZDEN, İMZA MÜFTÜDEN
'Müftülerin talebe yetişemeyeceklerini'  söyleyerek  nikâh kıyma yetkisini imam ya da vaize devretmeleri, resmi işlemlerin ve imzaların müftüler tarafından yapılması planlanıyor. Peki yetki, müftüler tarafından alt kadrolara devredilirse imam ya da vaizlerin kıydığı nikâhların resmileştirilmesi ve denetimiyle ilgili herhangi bir mekanizma olacak mı? Habere göre henüz böyle bir mekanizma yok, ama olası bir mekanizma üzerinde çalışılıyor.
Müftülerin yetkisini alt kadrolara devretmelerinin gerekçeleri ise şöyle sıralanıyor:
- Köyde, küçük beldelerde, kırsalda/taşrada yaşayıp müftü nikâhı isteyenlerin taleplerinin tümünün karşılanması zor.
- Müftünün sorumluluk sahasındaki geniş il sınırları, ulaşım, terör bölgelerinde güvenliğinin sağlanması gibi gerekçelerle her nikâha gidebilmesi, yetişebilmesi mümkün değil.
- Müftü nikâhına erişebilmenin maddi koşullarının (ne kadar ücret alacaklarının) belirlenmesi gerekiyor. Teşvik edici olacak ve suistimalleri önleyecek bir uygulama getirilecek.
- Müftü nikâhına erişebilmenin maddi koşullarının (ne kadar ücret alacaklarının) belirlenmesi gerekiyor. Teşvik edici olacak ve suiistimalleri önleyecek bir uygulama getirilecek.
- Müftülerin yoğun talep karşısında yapacakları tercihler eşitsizlik tartışmalarına yol açabilecek.

Kadın örgütleri ise müftülere nikâh yetkisi veren tasarıya ilişkin açıklamalarında müftülerin yetkilerini imamlara devredilme tehlikesine dikkat çekmiş, bu yetki devrinin çocuk yaşta evliliklerin, denetimsiz evliliklerin önünü açacağını söylemişlerdi. 

BAKAN KAYA ‘İMAM NİYE KIYSIN?’ DEMİŞTİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, nikâh konusunda müftülerin yetkilendirilmesini, “Müftü nikâh kıydığında resmi olacak, yasal zorunlulukları yerine getirecek. Küçük yaşta evlilikler olamayacak, kadının tüm hakları korunacak. Evlilik yaşı değişmeyecek. Birden çok eş durumu olmayacak” diye açıkladı. Kaya, henüz netleşmeyen ve yönetmelikle belirlenecek olan, yetkinin imamlara da devredilmesi konusunda ise “O konuda hassas olmak lazım. İlçe ve il müftülerine yetki veriliyor sadece. Tasarıda ‘Şuna devredilir’ demiyor. Bence böyle de kalmalı. Müftü kıysın nikâhı; imam niye kıysın?” demişti.

İlgili haberler
Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...

Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...

5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

Medeni hukukta kara delik: Müftülere nikah yetkisi

Müftülere nikah yetkisi ile “inancın ve kişisel teamüllerin ortak hukukun üstüne geçebileceğini” söy...