Geçinemiyoruz | ‘Ayaktaysak komşunun, arkadaşın dayanışması sayesinde’
Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği: Derneğimize gelen kadınların bu zor dönemde nasıl hayata tutunduklarını, yaşadıkları sıkıntıları Aynur ve Merve’den dinleyelim.

Son haftalarda herkesin ortak derdi “geçinememek” malum. Her şey ateş pahası. Üstüne üstlük her hafta temel tüketim maddelerine yeni zamlarla iyice belimiz bükülmekte. Bu yüzden derneğimizde sohbetlerin de bu sıralar en önemli gündemi geçim derdi.

Geçtiğimiz günlerde derneğimizde Aynur ve Merve ile yaptığımız bir sohbeti paylaşmak istiyoruz sizinle. Derneğimize gelen kadınların bu zor dönemde nasıl hayata tutunduklarını, yaşadıkları sıkıntıları gelin bir de onlardan dinleyin…

‘KOMŞU DAYANIŞMASIYLA AYAKTAYIM’

Aynur, 44 yaşında bir kadın. Pandemiden dolayı iki yıldır işsiz. Bu zorlu süreçte yardım ise hak getire. Hiçbir yerden yardım alamadığını söylüyor. Arkadaş desteği, komşuların dayanışmasıyla gıdasını, yiyeceğini karşılamaya çalışıyor. İki çocuğu var Aynur’un. Doğalgazını ödeyemediğinden kesildiğini söyleyerek “Yağımı, salçamı bile arkadaşlarım alıyor” diye anlatıyor.

‘YALNIZ BİR KADIN OLDUĞUM İÇİN DERDİMİ KİMSEYE ANLATAMIYORUM’

Genç yaşta iki çocuğuyla birlikte geçinmeye çalışan Merve ise çocukları küçük olduğu için çalışamıyor. Kirada oturan Merve de dayanışmayla ayakta kalmaya çalıştığını anlatıyor.

Son zamlarla birlikte çocuklar bir şey ister diye dışarı dahi çıkamaz hale geldiklerini söyleyen Merve şöyle anlatıyor: “Her şeyi erteliyorum. Pazara bile çocuğumu götüremiyorum. Kiloyla değil sayıyla meyve alıyorum. Çocuklar büyüme çağında, kıyafetleri bu sene küçük geliyor ama yenisini de alamadığımdan kolu bacağı kısalan kıyafetleri giydiriyorum çocuklarıma. Evde gazı kapattık, montlarla oturuyoruz. Kimseden bir şey isteyemiyorum. Bana yardım edenler var ama onları da aramaya utanır oldum. Yalnız bir kadın olduğum için derdimi kimseye anlatamıyorum. Suistimal edilir diye korkuyorum bir yandan. Her şeyden herkesten kendimi geri çekmek zorundayım. Bu ülkede kadınların yaşadığı şiddet, taciz iyice psikolojimi bozdu. Geceleri uyuyamaz hale geldim. Diğer kadınların başına gelenlerin benim de başıma gelmesinden, çocuklarımın tacize uğramasından korkuyorum. Git gide evime kapanıyorum”

‘SEÇİMİ BEKLEYECEK GÜCÜMÜZ KALMADI’

Bu zor koşulların nasıl değişebileceğini konuştuğumuzda ise Merve’nin görüşü şöyle: “Seçimi bekleyecek gücümüz kalmadı bizim. Evet hepimiz fişlenmekten korkuyoruz, bana bir şey olursa çocuklarım ne yapar diyorum bazen ben de ama birlik olmak, kalabalık olmak önemli üç beş kişiyle hiçbir şey olmaz. İnsanlar ayağa kalkmalı artık, sokaklara dökülmeli.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Halk ekmek kuyruğundaki kadınların #geçinemiyoruz...

İstanbul Sultangazi’de upuzun bir halk ekmek kuyruğu, kuyruğunda saatlerce bekleyen kadınlar öfkeli;...

Sağlık emekçileri iş bıraktı: Geçinemiyoruz!

Sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin ayrım g...

Milyonlarla oynayanlar milyonların geçimini belirl...

“Fabrikada kadınların çoğu ek iş yapıyor, çünkü geçinemiyoruz. Gündeme atılan 3500 gibi bir para hiç...