Birleşik Metal-İş: TİS'lerde şiddetin önlenmesi için düzenlemelere yer verilecek
Birleşik Metal-İş Sendikası, 25 Kasım öncesi “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacize Karşı Politika Belgesi”ni güncelledi.

Birleşik Metal-İş Sendikası, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü öncesinde “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacize Karşı Politika Belgesi”ni güncelledi. Güncellenen politika belgesi, sendikanın Genel Başkanı Özkan Atar tarafından, genel merkezde düzenlenen bir törenle imzalandı.

Kadın Komisyonundan Naz Şakar ise, çalışma yaşamında kadınların maruz kaldığı şiddet ve taciz sorununa dikkat çekerek, “Şiddet ve taciz kadınları evde, sokakta, işyerinde, kısacası her yerde bulabiliyor. Bu ülkede kadınları koruyan yasalar etkin uygulanmıyor, ILO 190 gibi sözleşmeler onaylanmıyor, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılıyor. Ancak bizim güvencemiz örgütlülüğümüz ve sendikamız. Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacize Karşı Politika Belgemiz bu mücadelede bize rehberlik edecek bir belge. Sendikamızla birlikte şiddetsiz bir çalışma ortamı ve ILO 190’ın onaylanması için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“ÖRGÜTLÜYSEK GÜÇLÜYÜZ”

Kadın Komisyonundan Gamze Fırat ise sendikanın mücadeledeki öncülüğüne dikkat çekerek, “Şiddet ve tacize karşı mücadelemizde hep yanımızda olan bir sendikamızın olması bizi güçlendiriyor. Örgütlüysek güçlüyüz. Sendikamızın bu politikayı hayata geçirerek fabrikalarda farkındalık yaratması çok kıymetli. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

İmzalanan politika belgesinde Birleşik Metal-İş Sendikası şu taahhütleri verdi:

•    Çalışma yaşamında meydana gelen, işle bağlantılı veya işten kaynaklanan şiddet ve taciz vakaları karşısında unvanları ve statülerine bakılmaksızın, sıfır tolerans politikasını hayata geçirir.

•    Kadına yönelik şiddet ve tacizin nedeni olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eder ve sendikadan başlayarak tüm üyeleri arasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı farkındalık çalışmaları yürütür.

•    Kadına yönelik şiddet ve tacizin sonlanması, kadın işçilerin güçlenmesi ve karar mekanizmalarında var olması için pozitif ayrımcı önlemleri hayata geçirmeyi hedefler.

•    Kadına yönelik şiddete ve tacize karşı tüm üyelerini, çalışanlarını ve yöneticilerini aktif bir tutum almaya teşvik eder.

•    Şiddet ve tacize maruz kalan ve tanık olan tüm üyelerinin ve çalışanlarının sendika temsilcisi, merkez-şube yöneticileri, kadın komisyonu ve komite üyeleri olarak tanımlanan şikâyet mekanizmalarını kullanmalarını teşvik eder.

•    Şiddet ve taciz soruşturmaları; maruz kalanın veya şahitlerin beyanı ile başlar; şiddet ve tacize maruz kalanı koruma ilkesi ile hareket edilerek, gizlilik ve mahremiyete özen gösterilir.

•    Şikâyet, soruşturma, yönlendirme ile destek mekanizmaları oluşturur. Oluşturulacak soruşturma, yönlendirme, destek mekanizmalarında yeterli sayıda ve yetkinlikte kadınların yer almasını sağlar.

•    Şiddet ve tacizin bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunu olduğunu kabul ederek, hem çalışma yaşamında şiddet ve tacizi hem de ev içi şiddeti gözeten risk değerlendirmelerinin yapılmasını teşvik eder.

•    Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacize maruz kalan üyesinin ya da çalışanının ihtiyacı ve talebi doğrultusunda hukuki ve psikolojik destek alması için girişimlerde bulunur. İşverenlerden destek mekanizmaları oluşturmasını talep eder.

•    İşverenlerden işyerlerinde şiddetin her türlüsüne karşı politikalar geliştirmesini ve işçiler arasında farkındalık çalışması yürütmesini talep eder.

•    Kamuoyunda kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi hedefiyle kampanyalar yürütür. Hükümet nezdinde koruyucu yasaların çıkarılması için çaba harcar.

•    Toplu iş sözleşmelerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması için düzenlemelere yer verir.

•    Ev içi şiddete karşı üyeleri arasında farkındalık çalışmaları yapar; ev içi şiddet ile yüz yüze olan çalışanlarına veya üyelerine yönelik gerekli yönlendirmelerde, ihtiyaç halinde bu kişilerin hukuki ve psikolojik desteğe erişiminin sağlanması için girişimlerde bulunur. İşverenlerden bu kişilerin destek mekanizmalarına erişimini sağlamasını talep eder.

•    İşverenlerden ev içi şiddet ile karşı karşıya olan üyeleri için çalışma koşullarında gerekli kolaylıkları sağlamasını, şiddete maruz bırakılan kişinin ve tüm çalışanların güvenliği için işyerinde gerekli düzenlemeleri yapmasını talep eder.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş