Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. 40 işçi yaşamını yitirirken kurtulan işçiler tedavi altına alındı.
. @DiHukukcular'dan Av. Heval Yıldız Karasu:
— Ekmek ve Gül (@ekmekvegul) October 15, 2022
🟣80 öncesi 8 bin kapasitesi olan şimdi 700’e yakın işçiyle faaliyet yürüten maden ocağında üretimde bir azalma olmamış, işçiler “Hadi hadi” baskısı ile çalışmaya devam etmiş #Bartın
🔗https://t.co/kHIP3pY2Bl pic.twitter.com/9XzZHH9px2
Ekmek ve Gül’e konuşan Demokrasi İçin Hukukçulardan (DİH) Avukat Heval Yıldız Karasu, “Bu maden ocağı 1980 öncesi 8 bin işçi ile çalışıyormuş, 80 sonrası işçi sayısı 2 bine düşürülmüş, yeterli bir yatırım yapılmamış, şimdi 700’e yakın işçiyle faaliyet yürüttüğü söyleniyor. Ancak üretimde bir azalma olmamış, işçiler “Hadi hadi” baskısı ile çalışmaya devam etmiş. Vardiyada olan 110 işçinin 40’ı yaşamını yitirdi, 1 işçiyi hâlâ kayıp, çıkarılanların bir kısmı yaralı ve hastanede tedavileri sürüyor” diye konuştu.
SAYIŞTAY, 2019'DA RİSKLER KONUSUNDA YAPMIŞTI
Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı! Sayıştay'ın 2019 raporunda, "2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir." uyarısında bulundu.
Fotoğraflar: DHA
İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Madenci karısının fıtratı
Bugün Dünya Madenciler Günü. Madenci eşlerini düşündünüz mü hiç? Kocasını kilometrelerce yerin altın...
Madenci eşi isyan etti: Orada kocamın yolunu keser...
Somalı bir madenci eşi, işçilerin jandarma tarafından engellenmesine tepkili: ‘Hak istemek suçsa ben...
Maden işçisinin eşi: Parmağımdaki alyansı bir yağa...
13 aydır maaşlarını alamayan Ermenek maden işçileri ve aileleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Açı...
Çalın davulları, madene karşı!
Çanakkale Kurşunlu köyünde kadınlar ÇED toplantısına izin vermedi. Köylerine maden ocağı yapılmak is...
GÜNÜN İSYANI: Maden sadece babamızı değil, hayalle...
Göç etmemek için son çare olarak gittikleri madende yaşamını yitiren işçilerin aileleri kaybettikler...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.