Barolardan #8Mart açıklamaları| Şiddete, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı bir aradayız
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla pek çok ilin Barosu açıklama yaptı.

İZMİR BAROSU: HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Alsancak’ta bulunan baro binası önünde toplanarak, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadele” sloganları atarak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. 


Burada basın açıklamasını Kadın Hakları Merkezi adına Av. Büşra Marangozoğlu ve Av. Gözde Önal okudu. Kadınların uzaklaştırma ve koruma kararlarına rağmen polis önünde katledildiği hatırlatılan açıklamada, Pınar Gültekin’i canice katleden sanığa verilen 23 yıl hapis cezasına tepki gösterildi. 

Fotoğraf: Evrensel

‘NAFAKA HAKKINA TEPKİ GÖSTERENLER KADIN KATİLLERİNE TEPKİ GÖSTERMİYOR’

Depremde kadınların daha fazla sorunla karşılaştığı belirtilen açıklamada, “Bu ülkede depremzede Alev Altun, barınma ihtiyacı devlet tarafından karşılanmadığı için şiddet gördüğü eşinin evine yerleşmek zorunda kaldı, üzerine kaynar su döküldü” denildi. 

“Bu ülkede hiçbir şeye ses çıkmadı da kadınların yaşamına, haklarına gelince herkes hep bir ağızdan konuştu. Bu ülkede kadınlara nafaka verilmesine karar verildiğinde gösterilen tepki, kadınlar katledildiğinde gösterilmedi. Erkeklerin bitmeyen istekleri konuşuldu da sıra kadına gelince, erkeklerin yorumlarından kadınlara söz sırası gelmedi” ifadelerine yer verilen açıklamada, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmeye devam edecekleri duyuruldu. 


BURSA BAROSU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ

Bursa Adliyesi önünde yapılan açıklamayı Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Büşra Pınar Altınok okudu.

8 Martlar bir kutlama günü değildir diyen Altınok, “Tüm dünyadaki emekçi kadınların; kendilerini ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşit bir birey olarak görmeyen zihniyete karşı verdikleri bir mücadele ve dayanışma günüdür. Bizler bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü ülkemizde yaşanan deprem felaketinde, kaybettiğimiz insanlarımız ve tüm değerler için mücadeleye devam ederek karşılıyoruz. Bugünlerde yürüttüğümüz mücadelede her zamankinden daha çok dayanışmaya ihtiyacımız vardır.

İçinde bulunduğumuz afet döneminde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamasının yarattığı sakıncalar, deprem felaketinden sonra çok daha vahim ve net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Afetin yarattığı mağduriyetler kadınların barınma, kıyafet, yemek ve hijyenik ihtiyaçlar ile nakdi yardımlara varana kadar yaşadığı eşitsizliklerin yanı sıra haklarına erişimin de imkânsızlaşması konusunda yaşanmaktadır” dedi.

8 Mart 1857’den günümüze geçen süreçte kadınlar halen ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşit bir birey olarak görülmemekte, eşit eğitim ve iş olanaklarına ulaşamamakta, kültürel ve siyasi alanda eşit şekilde temsil edilmediğini vurgulayan Altınok, “Bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Kanun’a dokunulmamasını, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konulmasını, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların oluşturulmasını, öncelikle aile içi şiddet olmak üzere, şiddetin her türüne son verilmesini, kadın cinayetlerinin ve çocuk evliliklerinin önlenmesini talep ediyor ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyoruz” dedi.

ADANA BAROSU: KADINLAR DEPREM YARDIMINA ULAŞAMIYOR
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması yaptı.
Av. Deniz Eylem Coşkun tarafından okunan açıklamada deprem bölgesinde özellikle kadınların ve çocukların yaşadığı zorluklara değinirken, 2022 yılında 396 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı, kadına karşı şiddetin, ayrımcılığın, sömürünün sona erdiği günlere ulaşmayı arzuladıklarını söyledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
DİSK: Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek değişti...

DİSK Kadın Komisyonu Beşiktaş İskele Meydanı’nda 8 Mart açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan DİSK Gene...

DİH’li kadın hukukçular: 8 Mart mücadelenin günüdü...

Demokrasi için Hukukçulardan (DİH) kadın hukukçular 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için açıklama...

8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...