Barış Anneleri’nden 1 Eylül çağrısı: Savaş her alanda hissediliyor
Barışın sağlanması için mücadele eden Barış Anneleri, 1 Eylül yaklaşırken savaşın etkilerinin her alanda hissedildiğini belirtiyor.

Dünyanın dört bir yanında halklar savaşa ve tecrit politikalarına karşı 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde alanlara çıkmaya hazırlanıyor. İstanbul’da, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ise Kadıköy İskele Meydanı’nda kitlesel açıklama yapılacak.

1990’lı yıllardan bu yana barış mücadelesinde yer alan ve MA'ya konuşan Barış Anneleri de, barış taleplerini ve buna giden yolu anlattı.

Barış Annesi Sabiha Bozan (65), Türkiye'de kalıcı bir barışın sağlanması için Adalet Bakanlığı ve Meclis başta olmak üzere birçok yere başvuruda bulunduklarını ifade etti. Her alanda mücadele etmelerine rağmen Türkiye’nin uzattıkları eli havada bıraktığını ifade eden Bozan “1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Abdullah Öcalan’la yeniden bir müzakerenin yapılmasını işitiyoruz. Savaş çok kolaydır, bugün dünyada her yerde savaş yaşanıyor, önemli olan barışı inşa etmektir. Bunun için önce Abdullah Öcalan’ın avukat ve ailesiyle görüşmeli. Abdullah Öcalan 42 aydır aile ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Tecrit durumu savaş politikalarını daha çok derinleştiriyor. Öncelikle bir müzakerenin yapılması gerekiyor. Daha sonra cezaevlerindeki bu baskı politikalarının bitmesi gerekiyor” diye konuştu.

EŞİT VE ONURLU BİR BARIŞ TALEBİ

Barış Annesi Bedia Gökguz (66) ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde katledilen kadın gazeteciler için başsağlığı dileklerini sundu. Anneler olarak barış istedikçe devletin çocuklarını katletmeye devam ettiğini dile getiren Gökguz, “Barış anneleri olarak, onurlu, eşit, özgür bir barış istiyoruz. Biz barış dediğimiz zaman devlet bize teslimiyeti, ihaneti dayatıyor, ‘bunları kabul ederseniz barış olur’ deniyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Evet biz barış istiyoruz ama biz bütün dünyadaki halklar gibi onurlu, adil, özgür ve eşit şartlarda yaşayacağımız bir barış istiyoruz” dedi.

Yıllardır 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde tüm dünyada barış talebinin yükseldiğini kaydeden Gökguz, “Daha önceki yıllarda 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde sadece barış dediğimiz için gözaltına alındık. Tüm dünyaya barış hakkı tanınırken neden bu hak Kürt halkına tanınmıyor? Oysa tarihe baktığımız zaman Kürt halkı sürekli barış isteyen bir halk olmuştur ve hiçbir halka savaş açmamıştır sadece başkaları tarafından saldırıya uğradıklarında kendilerini savunmuşlardır. Bu nedenle 1 Eylül Dünya Barış Günü, Kürt halkıyla özdeşleşen bir gündür. Biz Kürt anneleri olarak bu ülkede onurlu bir barış sağlanmadığı sürece daima barış istemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'BARIŞI SAĞLAYACAKLARIN ÖNÜ AÇILSIN'

Dünyadaki diğer halklar gibi onurlu bir yaşam istediklerini kaydeden Barış Annesi Maytap Toprak (56) ise şunları söyledi: “Kimliğimiz ve dilimizi istiyoruz. Kendi kültürümüzü özgürce yaşamak istiyoruz. Bugün 10 yaşındaki çocuklar bile barıştan çok savaşı konuşuyorsa bundan herkes sorumludur.” Öcalan’ın Kürt sorununun çözümüne dair “Bu işi 1 haftada çözerim” söylemini hatırlatan Toprak, barışı sağlayamayanların bunu başarabileceklerin önünü açması gerektiğini belirtti.

Güler Buğday (75), 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün önemli olduğunu ama dünyada kimsenin gerçek anlamda barışa sahip çıkmadığını söyledi. Dünyada barış kelimesinin sadece kağıt üzerinde kaldığını ifade eden Buğday, “Bugün Orta Doğu’ya baktığımızda oluk oluk kan akıyor. Her ne kadar adına savaş denilmese Kürdistan’da 40-50 yıldır bir savaş var. Gittikçe zulüm ve inkar artıyor. Dünyadaki her savaş barışla sonuçlanmış. Bir anne olarak barış diyoruz. Bu topraklarda her şeye izin veriliyor ama barışa tahammülleri yok her daim savaş istiyorlar” diye aktardı.

Savaşı başlatanların barışı istemediğini vurgulayan Buğday, Filistin’de yaşananlara dikkat çekti. İktidarların koltuklarını korumak için savaşı sürdürdüklerini ifade eden Buğday, tüm demokrat, sosyalist ve vicdan sahibi insanlara savaşa karşı durma çağrısı yaptı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Barış Anneleri’nden beyaz tülbentli eylem: Barış m...

Barış Anneleri İnisiyatifi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde herkesi ‘barış’ için sorumluluk almaya dave...

Barış Anneleri: Barış için buradayız

Barış anneleri, açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla Bakırköy Kadın Kapalı Cezae...

Barış anneleri: Savaşı birlikte durduralım

Barış Anneleri Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna tepki göstererek “Kimsenin ölmesini istemiyo...