Bakanlık: Hastanelerde refakatçisi olmayan 175 çocuk bulunuyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan hastanede tedavisi devam eden 175 çocuk bulunduğunu açıkladı.

Depremde enkazdan kurtulan çocukların ailelerine ulaştırılmasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Aileler hastanelerde çocuklarını ararken, hastanede tedavi gören çocukların ailesine ulaşmasında zorluklar artıyor. Çocukların kaçırıldığına dair endişeler de devam ediyor.

Hastanelerde tedavi gören ve refakatçisi olmayan çocuklara dair açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan, hastanede tedavisi devam eden 175 çocuk bulunmaktadır. 142 çocuk tedavisinin ardından Bakanlığımızın ilgili birimlerine teslim edilerek kurum bakımı altına alınmıştır. 18 çocuğumuz ise başvurucuların kimlik kontrolleri ve doğrulaması yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilmiştir” dedi.

BAKANLIK DEPREMİN 4. GÜNÜNDE DE AÇIKLAMA YAPTI: TEK YETKİLİ KURUM BAKANLIĞIMIZDIR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesindeki refakatsız çocukların teslimiyle ilgili çalışmalar yaptığına yönelik iddialara dair açıklama yaptı.

Açıklamada “Daha önceki duyurularımızda da belirttiğimiz üzere, deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsız çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocukların bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur” denildi.

AFET ÇOCUK SİVİL KOORDİNASYON EKİBİ: GÖREVLİ OLUP OLMADIĞINI TEYİT EDİN
Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi de yazılı bir açıklama yayınlayarak "Refakatsız çocukların güvenliği, olası kaybolmaların önlenmesi ve halihazırda travmatize olmuş çocukların ve yakınlarının kaygı düzeylerinin daha da artmaması için; doğru kayıt-takip süreci ve çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli" dedi. Ekip Şu bilgilendirmeleri yaptı:
Refakatsiz çocukların güvenliği, olası kaybolmaların önlenmesi ve halihazırda travmatize olmuş çocukların ve yakınlarının kaygı düzeylerinin daha da artmaması için;
■ Doğru kayıt-takip süreci ve
■ Çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli!
Bir çocuğun enkazdan çıkarılmasını ve/veya hastaneye götürülmesini sağlayan bir görevliyseniz veya çocuğa sağlık hizmeti sunan bir uzmansanız lütfen aşağıdaki adımları dikkate alın:
■ Çocuğun birinci veya ikinci dereceden yakınının orada olup olmadığını kontrol edin.
■ Çocuğu tanıyanlardan veya (kendisini sözle ifade edebiliyorsa) çocuğun kendisinden isim/soyisim, yaş, ebeveyn ismi gibi bilgileri alın ve kaydedin.
■ Çocuğun enkazdan çıkarıldığı veya bulunduğu tarih, saat, bölge, mahalle, apartman bilgisini tespit edin ve kaydedin.
■ Çocuk hastaneye götürülürken veya farklı bir yere sevk edilirken tarih, saat, hastane adı, sorumlu kişi gibi bilgileri kaydedin ve ulaşabiliyorsanız mutlaka yakınlarına bilgi verin.
■■■ Yakınlarına ulaşamadığınız bir çocuğu kesinlikle o anda ilk gördüğünüz, görevli olup olmadığını teyit etmediğiniz kişilere teslim etmeyin.
■■■ Görevlinin olmadığı durumlarda çocuğa başka bir yetişkinin refakat etmesi gerekiyorsa bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini kaydederek, yer, tarih, saat ve çocuğa dair bilgilerle birlikte hızla resmi kurumlara (kolluk kuvvetleri, sosyal hizmet il müdürlükleri, Alo 183, barolar vb.) bildirim yapın ve kayıtlara geçmesini sağlayın.
Afet bölgesinde, sahada çocuklarla “ilk” temas halinde olan veya olacak yetişkinler için Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi tarafından hazırlanan “Afet Bölgesinde Çocuklarla İletişim” bilgi dosyası için de TIKLAYIN.

Fotoğraflar: İstanbul İtfaiyesi ve Esenyurt Belediyesi

İlgili haberler
Bursalı kadınlardan 'depremzede çocuklar üşümesin'...

Bursa’nın dağ ilçelerinde yaşayan kadınlar da depremzede çocuklar üşümesin diye eldiven, bere, atkı,...

Aileler çocuklarını bulmakta zorlanıyor | Depremde...

SES MYK Üyesi Eylem Kaya, enkazdan kurtulan çocuklar için prosedürün işletilmediğini, SHUDER Başkanı...

Depremzede kadının barınma ve ısınma hakkına ‘aile...

Diyarbakır’da tek başına yaşayan bir kadın öğretmen başını sokacak bir çadır aradığında yetkililerce...