Ağrı Milletvekili Demir: Ağrı'da kadın cinayetleri artarak devam etmekte
DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Ağrı'da kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a soru önergesi verdi.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Ağrı'da kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a soru önergesi verdi. "Katliama dönüşen kadın cinayetlerinden biri de geçtiğimiz gün Ağrı’nın Patnos ilçesinde yaşanmıştır. Patnos’un Kokin köyünde yaşayan Esma İşik, evli olduğu erkek tarafından kesici aletle katledilmiştir. Fail Savaş İşik, Esma İşik’in annesini de ağır yaralamıştır. Gözaltına alınan Savaş İşik’in, ifade işlemlerinin ardından tutuklandığı basına yansımıştır. Seçim bölgem olan Ağrı ilinde de kadın cinayetleri artarak devam etmekte, birçoğu basına dahi yansımamaktadır. Ağrı’da kadınlar psikolojik, ekonomik şiddetle beraber fiziksel şiddette de yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Ayrıca bütün bu şiddet biçimlerinin yanında kayıtlara intihar olarak geçen şüpheli kadın ölümlerin altında gizli cinayetler yaşandığı bilinmektedir" ifadelerinin yer aldığı soru önergesinde Adalet Bakanı'na şu sorular soruldu:

1-    Evli olduğu erkek tarafından katledilen Esma İşik, daha önce şiddet nedeniyle polis veya jandarma karakoluna herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur?
2-    Esma İşik’e ilişkin koruma veya uzaklaştırma gibi tedbir içeren herhangi bir karar bulunmakta mıydı?
3-    Ağrı’da kadınların maruz kaldığı şiddet nedeniyle son beş yılda yapılan şikâyet sayısı nedir? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?
4-    Kimi cinayet haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alınarak, Bakanlığınızın elindeki verilere göre Ağrı ilinde son beş yılda kaç kadın erkekler tarafından katledilmiştir?
5-    İllere göre son beş yılda uzaklaştırma ve koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu katledilen kadın sayısı nedir? Uzaklaştırma ve koruma kararı altındaki kadınların katledilmesinden birinci derecede sorumlu olan merci neresidir?
6-    Ağrı’da son beş yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir? İntihar teşebbüsünde bulunan kadınların intihar etme sebeplerine dair bir çalışmanız var mıdır? Bu intiharların erkek şiddeti ile olan bağına dair bir çalışmanız mevcut mudur? Ağrı’da şüpheli kadın cinayetlerine ilişkin etkin soruşturmalar yapılmış mıdır? Soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmış, kaç kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmiştir?

Fotoğraf: Nejla Demir