Etkinlik başlangıç: 21 Nisan 2018 10:00
Bitiş: 21 Nisan 2018 15:00
Yer: İstanbul Barosu // Beyoğlu
İstanbul Barosunda saat 13.00 ile 18.00 arasında yapılacak uluslararası konferansta “Göç ve Sığında Rejimindeki Kadınlar ve Dayanışma Olanakları”, “Kadına Yönelik Erkek Şiddet, Göç Hukuku ve Göçün Sosyal Politikası” konuları ele alınacak.
Devam eden savaşların ve ekonomik sömürünün bir sonucu olarak ülkelerini terk eden birçok mülteci ve göçmen kadın, bugün kaçtıkları ülkelerde, yolda ve sığındıkları ülkelerde erkek şiddetiyle ve toplumsal cinsiyete özgü şiddet biçimleriyle karşılaşıyorlar. Mülteci kadınların yaşadıkları sorunlar, son yıllarda başlı başına bir insan hakları sorunu halini almış duruma. Özellikle ülkelerindeki savaştan kaçarak komşu ülkelere göç eden kadınların yaşadığı şiddet, bugün kadınlara yönelik şiddetin en ağır biçimlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Türkiye de özellikle 90’lı yıllardan itibaren kadın göçmenlerin ve sığınmacıların geldikleri ülkelerden birisi haline geldi. Kadın göçmenler, toplumsal cinsiyete özgü göç biçimlerinin yaşandığı Türkiye’ye, ticaret yapmak ve farklı sektörlerde çalışmak amacıyla ya da mülteci olarak geliyorlar. Fakat son yıllarda Suriye’den de milyonlarca mültecinin gelmesiyle, Türkiye’de göçmen ve mülteci kadınlara yönelik erkek şiddeti artık görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaştı. Göçmen ve mülteci kadınlar, gündelik hayatlarının her alanında, evde, işyerlerinde ve kamusal alanlarda, zorla evlendirme, ev içi şiddet ve taciz gibi farklı şiddet biçimleri ile karşılaşıyorlar.
Bu yaygın şiddetle nasıl mücadele edilmesi gerektiği üzerine düşündüğümüzde, Türkiye’nin göç ve mülteci rejiminde kadınların yasal statüleri, sosyo-ekonomik destekler, mevcut başvuru mekanizmalarının yeterliliği ve erişim, dayanışma ağlarının varlığı ve ilgili kadın örgütlenmelerine erişim, önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, İstanbul’un “Göç ve Sığınma Rejimindeki Kadınlar ve Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet” başlığıyla yapılacak uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapması özel bir önem taşıyor.
Çeşitli ülkelerden katılımcılarla,göçmen ve mülteci kadınların farklı ülkelerde hangi sorunlarla karşılaştıklarını, bu sorunlara nasıl tepkiler verdiklerini, nasıl bir dayanışma örgütlediklerini ve hükümetlerin bu sorunlar karşısındaki sorumluluklarının tartışılacağı konferans, iki oturumdan oluşacak.
Konferans programı için TIKLAYIN.
İlgili haberler
4 ülkede mültecilik: Kendimi hiçbir yere ait hisse...
Mahnaz İranlı bir Kürt. 5 yaşında ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Irak, Türkiye, Danimarka, İngil...
Suriyeli Meryem: O sözlerin gerçeğini bir de bizde...
Keyfimden mi buradayım ben? Suriye’de yaşam çok zorlaşmış. Nasıl gideyim? Hiçbirimiz memnun değiliz...
BİR SÖMÜRÜ PAZARI ÇAĞLAYAN: Hayal bile kuramayanla...
Çocuk işçilerin büyüdüğü, sadece Türkiyeli işçilerin değil Suriyeli, Moğolistanlı, Türkistanlı işçil...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.