Ben İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nde okuyorum. Öğrencilik yıllarım içinde en fazla bu sene zorlandım. Her şey gibi yurtlara da gelen son zamlar öğrencilerin belini bükmüş durumda. Zaten zor koşullarda barındığımız yurtlara yapılan yüzde 100’lük zam hem bizi hem de ailelerimizi mağdur ediyor. Mesela ben ailemin desteği ile okumaktayım, herhangi bir yerde çalışmıyorum. Durum böyle olunca aileme de yük olmuş gibi hissediyorum. Bu sefer de kendi ihtiyaçlarımdan kısmak zorunda kalıyorum, bu da üzerimde bir baskı yaratıyor. Hem okuyup hem çalışmak ne kadar zor olsa da aileme yük oluyorum düşüncesi beni çalışmaya mecbur bırakıyor. Esnek ve güvencesiz çalışma koşulları, bulduğum bu çözüm yolunu daha da güçleştiriyor. Bu durum da psikolojik olarak beni yıpratıyor.
Ayrıca barındığımız bu yurtlar asla bu zammı hak etmiyor. Çünkü koşullar çok zorlayıcı. Benim yurdum 8 kişilik ve küçük bir oda. Kişisel alanımız hiç yok. Banyo ve tuvaletler ortak olduğu için de çok temiz bir ortam olmuyor. Yemekhanenin durumu da içler acısı. Yemekhaneyi işletenlerin özellikle bu sene her şeyden kısmaları ve piyasadaki en kötü ve ucuz ürünlere yönelmesi zaten yeterli beslenemeyen bizleri neredeyse aç kalmaya zorluyor. Mezun olacağım için sevinmek istesem de beni bekleyen büyük bir belirsizlik var, çünkü bugünkü hayat pahalılığı öğrencileri yurtlara mecbur bırakıyor.
Ben İstanbul’da kalıp çalışmayı düşünüyordum ancak ev kiraları ve temel yaşam ihtiyaçlarının pahalılığı yüzünden sanırım dönmek zorunda kalacağım. Bulduğum işlerde alacağım maaş bu ihtiyaçlarımı karşılamıyor ancak benim kendimi geliştirebilmem için böyle yerlerde çalışmam gerekiyor. Bu fırsatları kaçırmak istemesem de geri dönmem gerekecek. Çünkü ailemin benden bir beklentisi var ve onları daha fazla yormak istemiyorum. Zaten bir kadının tek başına kendi ayakları üzerinde durması, kendi parasını kazanması, ihtiyaçlarını karşılaması bu kadar zorken bir de hayat pahalılığı verdiğim bu mücadeleyi daha da güçleştiriyor. Devletin öğrencilere daha fazla destek olması gerekiyor. Hiç değilse yurtlar öğrenciler için ücretsiz olmalı ve her öğrenciye geri ödemesiz burs verilmeli. Ayrıca yurt koşullarının bir an önce iyileştirilmesi ve daha fazla yurt yapılması gerekiyor.
Fotoğraf: Freepik
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.