Sağlık ocağı tamam, sıra yerel seçimlerde
Yerel seçim tartışmaları sürerken kadınlar için bir deneyim: Kadın muhtar adayını destekleyen kadınlar, sokak lambalarını yaktırdı, sağlık ocağı açtırdı. Şimdi sıra kreşte.

Ankara’nın Sincan ve Etimesgut ilçelerinin sınırında bulunan Oğuzlar Mahallesinde kadınların dayanışması, sağlık ocağı açılması talebinin peşini inatla bırakmamaları kazanımla sonuçlandı. Kadınlar “Şimdi sırada diğer taleplerimiz ve yerel seçimler var” diyor.

2014 yerel seçimlerinde mahallemizden bir kadın muhtar adayı çıkmıştı; Sevgi Akyıldız. Ağırlıklı olarak işçi ailelerinin yaşadığı ve politik tercihlerin genelde AKP’den yana olduğu mahallemizde, AKP’li erkek muhtar adayı karşısında hiçbir partiden olmadığına sürekli dikkat çeken kadın aday Sevgi Akyıldız’ın seçilme olasılığı aslında oldukça zayıftı. Mahalledeki kadınlarla birlikte kadın muhtar adayı ile tanışma toplantısında buluştuk. Bu toplantı, çoğu zaman mahalleden dışarı çıkmayan ya da çıkamayan, sosyal hayatı AKP’li kadınların düzenlediği “sohbet” toplantıları ve mahallemizin parkında düzenlenen pikniklerden öteye geçmeyen, vaktini ev işleri ve televizyon izleyerek geçiren kadınlar için kendi sorunlarını ifade edecekleri bir platform oldu aynı zamanda.

Hangi partiye oy veriyor olursa olsun kadınların mahalleyle ilgili sorunları ortaktı; kreş, yaşlı bakımevi, sağlık ocağı, pazar yeri, sokak lambaları... Kadın muhtar adayına bu taleplere sahip çıkması şartıyla destek sözü verdik ve diğer adaylara fark atarak seçildi.

Seçimlerin ardından kreş ve sağlık ocağı açılması için dilekçeler yazıldı, imzalar toplandı, muhtar ve oluşturduğumuz bir kadın heyeti aracılığıyla belediye başkanı ve kaymakama imzalar iletildi. Böylece bizi bir araya getiren sağlık ocağı serüvenimiz başladı.

Sonuç olarak da önce apartman dairesinde bir doktor ve bir hemşirenin bulunduğu sağlık ocağı açıldı. Bu sağlık ocağının yeterli olmadığı kadınlar tarafından sıkça dile getirilince bu kez de mahallede bulunan belediye arsasına, bir ay kadar önce, büyük bir sağlık ocağı inşaatı başlatıldı.

Sonrasında mahalleye kreş açılması için imzalar toplandı. Kadınların taleplerini ısrarla takip etmeleri sonucu belediye de harekete geçti ama üç mahallede de kreş bulunmadığı için kura çekilişi ile kreşin yan mahalleye yapılmasına karar verildi.

Yerel seçimler yaklaşırken bu deneyimi paylaşmak ve kadınların görüşlerini dile getirmek istedik.

‘KENDİMİZE GÜVENİMİZ ARTTI’
Mahalledeki bir markette çalışan Ayşe, sağlık ocağı inşaatını büyük bir sevinçle karşıladığını söylüyor: “Sağlık ocağı için yeni bina yapılması çok güzel. Bu da gösteriyor ki; ağlamayana meme yok. Biz isteklerimizi açıkça ifade etmeliyiz. Kadınlar birlik olunca başaramayacakları şey yok. İmzaları topladık, birlik olduk, sağlık ocağını açtırdık, şimdi de yeni binamız yapılıyor, sırada kreş ve pazar yeri var” dedi.

Mahallemizde ağırlıklı işçi ailelerin yaşadığına dikkat çeken Ayşe; sözlerini şöyle sürdürüyor: “Mahallelinin gelir durumu belli. Bizler zengin değiliz. Çocuklar ve yaşlılar çok sık hastalanıyor. Yeri geliyor bir dolmuş parası bulunmuyor. Muhtarımızın kadın olması bizim için büyük bir nimet. Erkek muhtar halimizden anlamıyor. Eşlerimiz çalışıyor, muhtarla hep kadınlar muhatap oluyor, çünkü bütün gün mahallede yaşayan kadınlar. Kazanımlar bizim kendimize olan güvenimizi artırıyor.”

‘MUHTARIMIZ KADIN OLMALI’
Eşi organizede bir fabrikada çalışan Emine ise taleplerini şöyle sıralıyor: “Sağlık ocağı tamam, şimdi diğer isteklerimiz için biraraya gelmeye devam edeceğiz. Pazar yerimiz yok, kreş açıldı ama yan mahalleye, bize faydası yok. Mahallemize ücretsiz kreş istemeye devam edeceğiz. Yaşlılar için de bir bakımevi açılmasını istiyoruz.” Mahalle muhtarının kadın olması gerektiğine vurgu yapan Emine; “Muhtarımız kadın olmalı, belediye başkanımız da kadın olsun. Muhtar adayları belli olsun o zaman kadın adaylarla konuşur ona göre kimi destekleyeceğimizi hep birlikte belirleriz, geçen seçimlerde yaptığımız gibi. Muhtarımızdan memnunuz. Kadınlar daha hoşgörülü oluyorlar, daha bir dinliyorlar, kadın kadının dilinden, dertlerinden daha iyi anlıyor. Sokak lambalarını da yaktırdık, erkek olsaydı anlamazdı” diyor.

‘TEK TAŞIMI DA ALIRIM MÜCADELEMİ DE YAPARIM’
Birebir yaptığımız sohbetlerin ardından mahallemizin parkında bir çok kadınla da ayak üstü konuştuk. Kadınların çoğu yeni sağlık ocağının yapılmasından memnun. Hemen hepsinin isteği kadınların bir araya gelerek önümüzdeki yerel seçimlerde talepler doğrultusunda birlikte hareket etmek.

Nuran parktaki kadınların ortak sesi oluyor: “Kadınlar bir araya gelince, konuşunca, birlikte hareket edince kazanıyor. Böyle yapmaya devam etmeliyiz, kadınlar olarak hayatın her yerinde olmalıyız; öğretmen, doktor, işçi, mühendis, muhtar... Kadınlar haklarını bilmeli, kendini savunmalı, susmamalı. Şarkıdaki gibi, çocuk da yaparım, kariyer de; tek taşımı da kendim alırım, mücadelemi de yaparım, o kadar!”

İlgili haberler
Şantiyeden kahvaltı kalırsa, nevresim yeterse...

“Ben kocama ‘evde bir şey yok’ diyemiyorum. O kadar canına kıyan oluyor. Korkuyorum ben de. Sesimi ç...

Yerel yönetimler sağlığımızı bozuyor

Yerel yönetim seçimleri neden kadınların yaşamını etkiler? İşte yanıtı: Aydınlatmasız sokaklar, kala...