İki çocuk annesi Arda, Sincan’da bir okulda kantin işletmecisi. Okulların açılmasıyla birlikte bir yıl aradan sonra işine dönen Arda, pandemi döneminde açıklanan destek paketlerinde kantincilerin adının dahi geçmemesine öfkeli. “Pandemi sürecinde işsiz kaldım, çocuklarla eve kapandık. İşsiz kaldığım için çok zorlandım. Benim için yorucu, yoğun bir süreç oldu” diyen Arda, devletten ne kira desteği alabilmiş ne KÇÖ’den yararlanabilmiş. “Sadece bize pandeminin başında 25 bin liralık bir kredi kullandırdılar. Ödemeleri geldi, onu da ödeyemedik” diyor.
GIDA MI, EV KİRASI MI, FATURALAR MI, ÇOCUKLAR MI?
Devletten destek görmediği gibi bir de vergi ödemeye de devam ettiğine anlatan Arda, Bağ-Kur primlerini de artık ödeyemez hale geldiğini anlatıyor. Pandemi sürecinde eşinin tek maaşıyla dört kişinin geçimini sürdürmekte zorlandıklarını ifade ediyor. “Hayat çok pahalı artık. Markete girip en acil ihtiyaçları alsak bile yüzlerce lira harcamak zorunda kalıyoruz. Üç bin lira maaşla gıda alışverişini yaptıktan sonra geri kalan parayla, ev kirası mı ödenecek, elektrik, su faturası mı ödenecek, çocukların ihtiyaçları mı alınacak?”
Arda, eve kapanmanın maddi sıkıntıların yanında sosyal ve psikolojik açıdan çok yıpratıcı bir süreç olduğunu da vurguluyor; “Ev kadınlığı bana göre bir şey değil. Ev içinde iş yüküm katbekat arttı. Sürekli ev temizliği, yemek hazırlığı, yedirme, içirme, çocukları yatırma günler bu şekilde geçti. Zaten pandemi sebebiyle evlere kapandık sosyallik de sıfırlandı.”
‘OKULLARI ÖNLEM ALMADAN AÇTILAR’
Okulların yeterli önlem alınmadan açıldığını ifade eden Arda şöyle konuştu: “Şu anda okullar açıldı. Kendi çalıştığım okul için konuşacak olursam, bence okulları yeteri kadar önlem almadan açtılar. Göstermelik bazı şeyler yapıldı ama okullar hâlâ kirli ve bakımsız. Okulun düzeni eskisi gibi. Pandemiye yönelik bir şey yapıldığını düşünmüyorum. Okul içlerine sadece sosyal mesafe stickerları yapıştırdılar. Birkaç dezenfektan koydular.”
‘PANDEMİ EĞİTİMDE EŞİTSİZLİĞİ DAHA GÖRÜNÜR KILDI’
Okullar açıkken, çocuklarının ders çalışma konusunda daha disiplini olduklarını anlatan Arda, “Okul çağında iki kızım var. Bu dönemde online ders görmek zorunda kaldılar. Düzenleri bozuldu. Okuldan, eğitimden soğudular. Evde ebeveyn eğitim disiplinini, öğretmen gibi sağlayamıyor, çocuklar evde daha gevşekler. Kitap okuma alışkanlıkları da köreldi” diye anlattı. Arda, çevresinde tableti, bilgisayarı, interneti olmayan öğrenciler olduğuna dikkat çekerek her koşula uygun tedbirler alınarak okulların açılması gerektiğini söyledi ve devam etti: “Pandemi süreci eğitimdeki eşitsizliği daha artırdı, görünür hale getirdi. Eğitimde özel ve devlet okulları arasında eşitsizlik vardı. Pandemiyle birlikte bu eşitsizlik de iyice arttı. Bu bir yıl eğitim anlamında ciddi bir kayıp oldu çocuklar için. Aşılama programında da öğretmenlerin de ilk aşılanacak kişiler grubunda olması gerekiyordu. Öğretmenler okullar açılmadan mutlaka aşılanmalıydı. Her koşulda gerekli tedbirler alınarak, okulların tam manasıyla açılmasını savunuyorum. İyi bir eğitim için bu şart. Her şey kapansa bile eğitime ara verilmemeliydi.”
Fotoğraf: Çankaya Belediyesi arşivi
İlgili haberler
Birlik olup, haklarımızı sonuna kadar savunmalıyız...
‘Biz Dicle Ekmek ve Gül’den kadınlar olarak bu toplumda varız söz sahibiyiz. İstanbul Sözleşmesi’nde...
Gözaltındaki koyu halkalar artıyorsa… Aynalara küs...
Göz altındaki koyu görünüm yaş aldıkça artar, bu çok doğal bir durum. Ancak genç yaşlarda da koyu re...
Ekmek ve Gül Nisan 2021 sayısı
Ekmek ve Gül'ün yeni sayısında kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına öfkelerini dile ge...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.