Geçtiğimiz ay dünyada ne olup bitti?
Geçtiğimiz nisan ayında dünyada neler oldu?
DÜNYADA EMEĞİN SESİ YANKILANDI

1 Mayıs’ta dünyanın birçok yerinde işçi ve emekçi kadınlar taleplerini sokakta dile getirdi. Fransa’da, İtalya’da, Almanya’da ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde işçi ve emekçiler hakları için sokaktaydı. ABD’den Ortadoğu’ya birçok yerde 1 Mayıs eylemlerinde barış talebi öne çıkarken, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları yapıldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/ Evrensel

2024 OLİMPİYATLARINDA FRANSIZ SPORCULARA BAŞÖRTÜ YASAĞI
Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak 2024 Olimpiyat Oyunlarına katılan Fransız kadın sporcuların başörtü takması yasaklandı. Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra yasağı France 3'te yayınlanan bir televizyon programında duyurdu.
Oudéa-Castéra, 26 Haziran- 11 Ağustos 2024 tarihleri ​​arasında Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunlarına katılan Fransız takımlarının kadın sporcularının başörtüsü takmasının yasak olduğunu duyurdu. Fransa Spor Bakanı ayrıca sporda katı bir "laik rejim" uygulanmasından yana olduklarını söyledi. Bu karar kadınlar tarafından tepki topladı.

Fotoğraf: Canva Pro Kolaj

ABD’DE FİLİSTİN EYLEMLERİ

ABD’de üniversiteler Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etmeye devam ediyor. New York'taki Columbia Üniversite'nde polis üniversiteye baskın düzenleyerek İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırımı protesto eden öğrencileri tutukladı ve Los Angeles'taki UCLA Üniversitesi kampüsündeki Filistin dayanışma standına da saldırı düzenlendi.

IRAK’TA LGBTİ’LERE 15 YILA KADAR HAPİS
Geçtiğimiz günlerde Irak parlamentosu eşcinselliği 15 yıla kadar hapisle cezalandıran bir yasayı onayladı.
Bu yasanın "dini değerleri korumak" amacıyla gerçekleştirdiğini belirten Irak hükümetine karşı LGBTİ toplulukları yasaya karşı çıktı. "Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele" adında ki kanunu LGBTİ’lerin ilişkileri yasaklarken, 10 ila 15 yıl hapisle cezalandırıyor. Irak parlamentosu eşcinselliği veya fuhuşu “teşvik eden” kişilere ise 7 yıl hapis cezası verileceğini duyurdu. Bu karar dünyada ve özellikle Ortadoğu’daki kadın ve LGBTİ örgütleri tarafından tepki topladı.
IRAKLI FENOMEN KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Geçtiğimiz günlerde ayrıca Irak’ta güvenlik yetkilileri, TikTok fenomeni olan Umm Fahd'in Bağdat'taki evinin önünde ateş edilerek öldürüldüğünü duyurmuştu.

Müzik eşliğinde dans ettiği videoları Tik Tok'ta paylaşan Fahd’in on binlerce takipçisi vardı. Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "sosyal medyada tanınan Fahd’in kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürüldüğünü" söyledi.

Geçtiğiniz yıl bu fenomen, mahkemeye göre “genel ahlaka" aykırı videolar yayınladığı için 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


Fotoğraf: Canva Pro kolaj

İRAN’DA POLİS NİKA’YA TECAVÜZ ETTİKTEN SONRA ÖLDÜRDÜ

BBC Dünya Servisi'nin elde ettiği ve doğruladığı belgelerde, İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini’in ardından ülke çapında yayılan protestolara katılan 16 yaşındaki Nika Şakrami'nin tutuklandıktan sonra cinsel saldırıya uğradığı, darbedildiği ve üç güvenlik görevlisi tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Bu belgelerde Nika Şakrami'yi tutuklayan ve öldüren kişilerin kendi ifadeleri de dahil olmak üzere olay yeri raporları yer alıyor.

Belgelerin toplanması, BBC'nin 16 yaşındaki Nika Şakrami'nin tutuklanmasından kayboluşuna kadar başına gelenleri yeniden yapılandırmasına olanak sağladı.

Nika'nın cesedi, protestolar sırasında kendisinden haber alınamadıktan 9 gün sonra bulundu. Hükümet kaynakları Nika'nın intihar ettiğini iddia etmişti. Ancak raporlar ve görgü tanıkları olayın vahametini ortaya çıkarmıştı.

İran’da parlamento seçimlerinin ardından "Başörtü ve İffet Yasası"nın henüz Koruma Konseyi tarafından onaylanmamasına rağmen 13 Nisan’da yürürlüğe girdi. İran’ın kentlerinde yine sokaklar ahlak devriyeleri ve polislerle doldu.

Kadınların ahlak polisleri ve sivil polisleri tarafından şiddet uygulayarak gözaltına alınması ise sosyal medyada yaygınlaştı.

Fotoğraf: 1500tasvir

ARABİSTAN’DA KIYAFET SEÇİMİ İÇİN KADINA 11 YIL HAPİS CEZASI
İki insan hakları örgütü, Suudi Arabistan'daki terör suçları mahkemesinin spor eğitmeni ve insan hakları savunucusu Manahel Otaibi’ye verdiği 11 yıl hapis cezasını kınadı.
Uluslararası Af Örgütü ve ALQST, 29 yaşındaki Manahel Otaibi'nin kıyafet seçimi ve görüşlerini internette ifade etmesiyle ilgili suçlamalardan 11 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini söyledi. Bu karar Arabistan’da “demokrasi” ve kadınlar için özgürlük söylemlerinin dolaştığı süreçte verilmesi ise dikkat çekti.

Fotoğraf: Kişisel arşiv/ Manahel Otaibi


Kapak fotoğrafı: Seyit Aldoğan/ Evrensel

İlgili haberler
Yunanistan Sağlık Bakanı Yardımcısından şiddeti me...

Yunanistan Sağlık Bakan Yardımcısı Vartzopoulos kadın cinayetlerine ilişkin 'İşin doğası gereği sald...

AB Parlamentosu kadına yönelik şiddetle mücadele i...

AB Parlamentosunun kabul ettiği, kadına yönelik şiddet ile aile içi şiddete karşı ağır cezalar içere...

İran’da ahlak devriyeleri yine sokakta

İran’da "Başörtü ve İffet Yasası"nın yürürlüğe girmesinin ardından illerde sokaklar ahlak devriyeler...