Lübnanlı kadınlar tecavüzcüye evlilik affı yasasını kaldırttı
Tunus ve Ürdün’den sonra Lübnan’da da tecavüzcüleri tecavüze maruz bıraktıklarıyla evlenmeleri durumunda hapis cezasından kurtaran kanun maddesi kaldırıldı.

Lübnan’da Ceza kanununun 522 no'lu maddesinin iptal edilmesi kararı parlamentonun tamamı tarafından onaylandı. İptal için hazırlanan yasa tasarısı şubat ayında parlamentonun ilgili komitesinden geçmişti.
Lübnan'da 1940'lı yıllardan beri yürürlükte olan kanun maddesinin iptali, kadınların yıllarca süren mücadelelerinin ardından geldi.

BU DAHA BAŞLANGIÇ!
Maddenin iptal edilmesi için uzun süredir mücadele veren Lübnanlı kadın örgütlerinden
ABAAD’ın üyesi Danielle el Hveyk, bu kararın kadınların yaptığı baskı sonucunda alındığını, ama önlerinde yeni mücadeleler olduğunu söyledi.

Lübnanlı kadınlar “Beyaz Elbise Tecavüzü Örtmez” diyerek tecavüzün evlilikle cezasız bırakılmasını getiren 522. maddenin kaldırılması için pek çok kampanya yapmıştı.


AFP'ye konuşan avukat Hveyk, "Üzerinde çalıştığımız birçok konu daha var... Başka maddelerle ilgili endişelerimiz sürüyor" diyor.
Lübnanlı kadınların endişelerinin sürmesine neden olan diğer maddeler Türkiyeli kadınlara da çok tanıdık gelecek.
Nedir onlar?
Kadınların kaldırılmasını talep ettiği kanun maddeleri arasında 15 yaşından küçük çocuklarla ilişkiye giren, ama çocuğun ‘rızası’ olduğu söylenen durumlarda eğer bir evlilik söz konusuysa suçluların ceza almamalarını sağlayan düzenleme var.
Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Lübnan’da da bu madde “ülkemizde çocuk evlilikleri yaygın, eğer ceza verirsek, rızayla evlilik gerçekleştiren, ama mutlu bir evlilik sürdüren çiftler mağdur olur” yaklaşımıyla halen yürürlükte tutuluyor.

Lübnanlı kadınlar sokakta! Bu gelinlikli protestonun sebebi size de çok tanıdık gelecek... 

FAS, MISIR, TUNUS... ŞİMDİ DE LÜBNAN
Türkiye’de bugün müftülüklere nikah yetkisi, çocuk evliliklerinin ve çocuk istismarının nasıl engelleneceği konuları bu kadar gündemken ve varolan hakları geriye götüren düzenlemeler tartışılırken Lübnan'da böyle bir gelişmenin yaşanması çok önemli. Lübnan’da ceza kanununda yapılan değişikliğin aynısı, geçen haftalarda önce Tunus, ardından da Ürdün parlamentolarında kabul edilmişti. Fas ve Mısır da yasalarında benzer değişiklikler yapmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, tartışmalı kanun maddesi Irak, Suriye, Libya, Cezayir, Kuveyt, Filistin ve Latin Amerika'daki bazı ülkeler ile Tacikistan ve Filipinler'de halen yürürlükte.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?
2016 yılında Anayasa Mahkemesi bir yasa iptaliyle “çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi”nin önünü açtı. Bu hamlenin üstüne 2016 Kasım ayında çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla cezasız bırakılmasını öngören bir önerge hükümet eliyle meclise getirildi.
Tepkiler üzerine geri çekilen önergede, "cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanması geri bırakılırken”, hüküm verilmiş ise infazın ertelenmesine karar veriliyordu. Evliliğin failin kusuruyla bitmesi halinde ise fail hakkındaki hükmün tekrar uygulanması öngörülüyordu.
Yasa tasarısı geçmemiş olsa da şu an fiili bir “cezasızlık” hatta “onaylama” söz konusu. Çocuk istismarı davalarında çocuk 12 yaşından büyükse yargı “çocuğun rızası, ailenin onayı ve evlilik vaadi varsa” tutuksuz yargılama ya da beraat kararları veriyor ardı ardına!


İlgili haberler
Almanya'da 'çocuk evlilikleri'nin yasaklanmasının...

Almanya’daki kadın örgütleri ülkede yapılacak çocuk evliliklerinin kesinlikle yasaklanmasını istiyor...

Latin Amerikalı kadınların kürtaj yasağı mücadeles...

Kürtajın yasak olması ve kadınların sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırması tüm dünyada tartışma konu...

GÜNÜN ZAFERİ: Tunuslu kadınların şiddet yasası kaz...

Her iki kadından birinin şiddete maruz kaldığı Tunus’ta kadınların mücadelesiyle parlamento, kadına...