Suriyeli kadına 5 gün boyunca işkence!
Urfa’da imam nikahıyla 2 kadınla evli olan İlyas Arık'ın, evin çatısına kurduğu barakada Suriyeli ikinci eşi M. N.'ye günlerce işkence ettiği ortaya çıktı.

DHA’nın haberine göre Urfa’nın Akşemsettin Mahallesi'nde M. N., imam nikahla evlendiği İlyas Arık tarafından 5 gün boyunca şiddete ve işkenceye maruz kaldı. Şiddetin en vahşi boyutlarına maruz kalan M. günlerce sopa ve zincirle darp edildi, kerpetenle tırnaklarının çekildiği belirlenen, elleri bağlı olan M. N., çığlıklarını duyan komşularının ihbarıyla bulundu.

Evin çatısında yapılan barakada kanlar içerisinde bulunan kadının yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürerken, kendisine şiddet uygulayan İlyas Arık gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan Arık’ın ilk eşinin de Suriyeli olduğu öğrenildi.  

Öte yandan olay sırasında İlyas Arık'ın polis ekiplerinin siren sesini duyunca kaçtığı ve bu sırada kaçışına yeğeni Halil Arık'ın yardımcı olduğu belirlendi. Polis ekiplerinin incelemesinde barakada bulunan kanlı halı, yastık, zincir ve kerpeteni de toplayarak merdiven boşluğuna sakladığı belirtilen Halil Arık gözaltına alınarak emniyette götürüldü.

Suriye'den 9 yıl önce ailesiyle Türkiye’ye gelip Urfa’ya yerleşen M. N.'nin, İlyas Arık ile 2,5 yıl önce dini nikahla evlendiği belirlendi. Genç kadının evliliği süresince defalarca eşinin şiddetine maruz kaldığı ve bu süreçte de kentte bulunan kadın konukevine sığındığı ortaya çıktı. M. N.'nin birkaç kez konukevinden ayrılıp yanına gittiği İlyas Arık'ın her defasında şiddet uyguladığı kaydedildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün açıklamasına göre M. N.’nin en son yaklaşık 2 ay önce, doğum yapacağı ve bu nedenle evinde olmak istediğini belirterek konukevinden ayrılma talebinde bulunduğu belirtildi. "İlyas, doğumdan sonra birkaç gündür bana işkence yapmaya başladı. Bu sırada 40 günlük bebeğimizi de bana vermedi. Hastanede tedavim tamamlandıktan sonra tekrar kadın konukevine gitmek istiyorum" dediği ifade edildi.



‘SAVAŞTAN KAÇTIM AMA DAHA BETERİNİ YAŞIYORUM’
 7 yıl önce Suriye’den Türkiye’ye gelen Liya, kendini bekar olarak tanıtan İ.B. ile imam nikahı yaptı. İ.B.’nin her türlü şiddetine maruz kalan Liya, ‘Normal bir hayat istiyorum’ diyor.

Suriyeli Kadınları Güçlendirme projesi (SWEP) Yürütücüsü ve Kadınlarla Dayanışma Vakfından (KADAV) Özgül Kapdan: “Erkek zihniyeti mülteci kadınların bedeninden yararlanmaya daha hevesli. Çünkü özellikle de sınır kentlerde mülteci kadınlar ve kız çocuklarını kolay evlenilebilir, daha doğrusu daha kolay ‘Satın alınabilinir’, yoksulluklarından ve hukuki statülerinden daha kolay yararlanılabilir bir ganimet gibi görme hali var ve bu durum çok feci. İmam nikahına daha yakın bir toplum olmasını da kullandılar.”


VAHŞİLEŞEN ŞİDDETİN ARKASINDA NE VAR, ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRİZ?
Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks. Giderek vahşileşirken bir yandan da sıradanlaşan kadına şiddet sorununu mücadelemizin temel gündemlerinden biri haline getirmek zorundayız.

İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

Suriyeli kadınların bir yanı sömürü bir yanı taciz

Ağır sömürü, düşük ücret ve taciz, Suriyeli kadın işçileri patlama noktasına getiriyor. Güvencesizli...

Sindirella’nın değil Suriyeli Sindra’nın hikayesi

16 yaşındaki Suriyeli Sindra okumak ve resim yapmak istiyor. Ama onun, sihirli değneğiyle balkabağın...