Nobel Fizik Ödülü 55 yıl sonra yeniden bir kadına verildi
Nobel Fizik Ödülü, ‘lazer fiziğini kökten değiştiren icatlarından’ dolayı Kanadalı Donna Strickland ile Amerikalı Arthur Ashkin ve Fransız Gerard Mourou’ya verildi.

Nobel Fizik Ödülünün bu yılki sahibi olan fizikçilerden biri olan Donna Strickland optik cımbız adı verilen ve biyolojik sistemleri araştırmak için kullanılan bir lazer tekniği geliştirdiği için ödüle layık görüldü. Strickland, “Kadın fizikçileri kutlamamız gerekir, çünkü varlar” diye konuştu.

Donna Strickland, bugüne kadar Nobel Fizik Ödülünü alan üçüncü kadın oldu. Daha önce Maria Goeppert-Mayer (1963) ve Marie Curie (1903) ödüle layık görülmüştü.

Bu yılki Nobel Ödülü’nün bir kadın fizikçi tarafından paylaşılması dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) yapılan sunumda İtalyan Bilim İnsanı Alessandro Strumia, “Fizik erkekler tarafından icat ve inşa edildi” demişti. Strumina daha sonra CERN tarafından görevden alındı. Bugün ödülü alan üç fizikçiden birinin kadın olması “O cinsiyetçi açıklamaya karşı iyi bir yanıt” şeklinde yorumlandı.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Bilim dünyasındaki cinsiyetçiliğe gö...

Kariyerinin her anında cinsiyet ayrımcılığı ile savaşan Rubin, başarılı bir gökbilimci olmasının yan...

GÜNÜN BİLİM İNSANI: Marie Curie

O küçüçük dünyamda Marie Curie’nin ansiklopedideki tek kadın bilimci olması dikkatimi çekmişti. Gari...

GÜNÜN KADINI: Marie Stopes

Doğum kontrolünün kadınlar için faydalı olduğunu savunduğu için kilise başta olmak üzere bir çok oto...