Müftülere nikah yetkisi verilmesini protesto OHAL suçuymuş
Eskişehir’de müftülere nikah yetkisi verilmesine karşı kadınların yaptığı eyleme OHAL Yasasından soruşturma açıldı. 912.5 lira para cezasına çarptırılan 44 kadın cezayı ödemeyecek.

Eskişehir’de 22 Ekim 2017 tarihinde Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde trafiğe kapalı alanda Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesini protesto eden kadınlara 912.5 lira para cezası verildi. 44 kadına verilen cezanın gerekçesi ise 'Valiliğin OHAL Tedbirlerine uymamak.' Kadınlar cezayı ödemeyeceklerini açıkladı.

Kadınlara soruşturma açılması ve para cezası verilmesi 2935 sayılı OHAL Kanunu’na dayandırılıyor. Eyleme katılan ve para cezası kesilen kadınlardan biri olan Eskişehir Barosu avukatlarından Heval Yıldız Karasu ise Cumhuriyet Başsavcılığının gerekçe gösterdiği; Eskişehir Emniyet Müdürlüğü tarafından Eskişehir Valiliğine gönderilen kararda eylem yasağının ‘FETÖ-PYD Terör Örgütü Mensupları’ için çıkarıldığını belirtiyor.


KADINLAR PARA CEZASINI ÖDEMEYECEK
Kadınların kesilen cezayı ödemeyeceklerini söyleyen Karasu, “Eylem OHAL kapsamında değil. Serbest kürsü eyleminden ibaret. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarında ayrıntılanan barışçıl eylem tanımına uygundur. Şiddet yoktur. Hukuk devleti ve demokratik devlet kapsamında bu eylem cezalandırılamaz” dedi. Kadınlar olarak bu yasayı kabul etmediklerini insanlarla paylaşmak ve tepkilerini dile getirmek için bu eylemi yaptıklarını aktaran Karasu şu şekilde devam etti: “Polis amiri gelerek OHAL nedeniyle bizim bu eylemi yapamayacağımızı bildirdi. Biz de eylemimizin OHAL ile ilgisi olmadığını söyleyerek, tepkimizi dile getirmeye devam ettik. Ne yazık ki devamında bize soruşturmalar açıldı ve para cezaları teklifleri gönderildi. Para cezası teklifi OHAL Yasası’ndan kaynaklanan bir usul. Öncelikle bize para cezasını ödeyebileceğimizi, ödemediğimiz takdirde de bize dava açılacağı ihtarı var. Bizler hiçbir şekilde bu ödeme tekliflerini kabul etmeyeceğiz. Çünkü yaptığımızın OHAL Yasası çerçevesinde değerlendirilen bir eylemsellik olduğunu düşünmüyoruz. Zira OHAL ilanı FETÖ-PYD teşkilatı üzerinden yapılan bir ilan. Oysa bizim yaptığımız eylem kadınların müftülere nikah yetkisi veren yasayı protesto etmek için.”

İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

Müftülere nikah yetkisini kadınlar nasıl yorumluyo...

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıyı kadınlara sorduk. Kadınların birçoğu tasarıdan ha...

Eşitsizliği derinleştiren yasalar sendikaların gün...

Müftülere nikah yetkisi verilmesi işçi kadınların gündeminde peki işçi sendikalarının neden gündemin...