Lise öğrencilerinden tacize karşı boykot: #TacizVarSesÇıkar
Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, #TacizVarSesÇıkar kampanyası başlattı. Dersleri boykot eden öğrenciler tacizci öğretmenin istifa etmesini istiyor.

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, “Okulumuzda maalesef bir taciz vakası ve tacizci bir hoca mevcuttur. Okulun öğrencileri olarak buna sessiz kalmamız asla ama asla mümkün değildir” diyerek sosyal medyada #TacizVarSesÇıkar etiketiyle kampanya başlattı ve okulda da dersleri boykot etti.

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nden geçen yıl mezun olarak bu sene üniversiteye başlayan Eylül adlı öğrenci, lisedeki coğrafya öğretmeninin tacizlerini mahkemeye taşımış ve yaşadıklarını bianet’ten Elif Ünal’a anlatmıştı. Dün yayınlanan haberin ardından sosyal medyada kampanya başlatan öğrenciler bugün de dersleri boykot etti.

KENDİNİ ÖĞRETMENLER ODASINA KİTLEDİ
Sloganlar eşliğinde tacizci öğretmenin protesto edildiği eylemde, söz konusu öğretmenin kendini öğretmenler odasına kilitlediği aktarıldı.

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri adına yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Okulumuzda maalesef bir taciz vakası ve tacizci bir hoca mevcuttur. Kendisi hala görevdedir ve zamanında yaptıklarını şu an da zaman zaman yaptığı kulaktan kulağa dolaşagelmektedir, bilinmektedir. Okulun öğrencileri olarak buna sessiz kalmamız asla ama asla mümkün değildir. Herkesi duyarlı olmaya ve bu durumda ani refleksif olarak gerçekleşebilecek her olay ihtimaline karşın, şiddetle karşı çıkmaya ve karşı gelenlerle beraber olmaya çağırıyoruz.”





NE OLMUŞTU?
Eylül, lise üçüncü sınıf öğrencisiyken yaşadığı tacizi ise şöyle anlatmıştı:
“İlk kez 10. sınıfta dersime girdi. Sınıftaki öğrencilerle aracı olmam için beni seçtiğini söyleyerek numaramı istedi. Ben hep iyi bir öğrenciydim ve öğretmenlerimle de aram iyiydi. O yüzden sorgulamadan numaramı paylaştım.”
İlerleyen zamanlarda öğretmenin sınav kağıtlarını bir grup kız öğrenciye okuttuğunu, onlardan belli kız öğrencilerin cevaplarını değiştirmelerini istediğini ve böylece yükselttiğini gözlemlemeye başladığını aktaran Eylül, “masum ve öğrencileriyle iyi anlaşan hoca” imajının bozulmaya başladığını söyledi.
“Özellikle kız öğrencilerin olduğu ortamlarda cinsel içerikli şakalar yaparak kendince bir mizah geliştirmişti mesela. 11. sınıfta sanırım, benim ondan uzaklaşmaya başladığımı fark etti. Ve ilişki çok enteresan bir hal almaya başladı” diyen Eylül, öğretmenin kız öğrencilere yönelik şahit olduğu davranış ve sözlerini şöyle anlatıyor:
“Biz sınıfta 80 dakikalık blok ders yaparken beni yanına çağırdı ve sıra arkadaşımın kim olduğunu sordu. Bir kız öğrenci o da. İsmini söyledim ve çok rahat bir şekilde bana ‘Buna vereceksin hapı, bir yere götüreceksin sabaha kadar dans edecek ve sen izleyeceksin’ dedi. Ben zaten ilk ciddi kırılmamı burada yaşadım. Aynı ders içinde ise başka bir öğrenciye ‘Sigara mı içtin sen’ diye yaklaşıp boynuna yüzünü gömerek koklamaya çalıştı. Öğrencinin tepkisi üzerine ise geri adım attı. Bu olayın ardından da geceleri bana ‘İyi geceler olsun Eylül’üm’ diye mesaj atmaya başladı. Bir erkek arkadaşımla bizi evinde birlikte içki içmeye çağırdı."

MÜDÜR, 'ÖZÜRLÜ KIZ ÇOCUĞU VAR' DİYEREK ŞİKAYETTEN VAZGEÇİRMEK İSTEDİ
Eylül ve ailesinin şikayetinin ardından okul idaresi öğretmen hakkında soruşturma açtı. Eylül, soruşturma açılınca öğretmenin onu dersten çıkararak şikayetinden vazgeçmesini söylediğini, yoksa ikisinin de üzüleceğini söyleyerek tehdit ettiğini anlattı. Eylül ayrıca telefon numarasını öğretmene verdiği için müdürün kendisini suçladığını ve müdürün, öğretmenin zihinsel ve bedensel özürlü bir kız çocuğu olduğunu söyleyerek kendisini şikayetinden vazgeçirmek istediğini aktardı.

İDARİ SORUŞTURMADAN 'UYARI' ÇIKTI
Okula gelen müfettiş, Eylül’ün ve benzer şeyleri yaşayan öğrencilerin ifadelerini aldı. Aktarılana göre soruşturmanın ardından okul idaresi, Eylül ve ailesine “Öğretmeni suçlu bulduk ve bir ceza verdik ama size ne olduğunu söyleyemeyiz” dedi. Ancak öğrencileri taciz eden öğretmen derslere girmeye devam etti. Eylül, dönemin çoğunda raporlu olduğunu ancak şikayetçi olduğu ve suçlu bulunan bu öğretmenin kendi sınıfına coğrafya dersi vermeye devam ettiğini aktardı.
Dava sürecinde Eylül ve ailesi, tacizci coğrafya öğretmenine idari soruşturma sonucu uyarıda bulunulduğunu öğrendi.

'KIYAFET KONTROLÜ BİLE YAPIYOR'
Eylül, öğretmenin sadece derslere girmekle kalmadığını, kıyafet kontrolü de yaptığını, okul idaresi tarafından kollandığını anlattı:
“Tören yapılırken müdür yardımcılarının yanında, biz okula girerken bizim kılık kıyafetlerimizi düzenleyen insanların arasında duruyor. Ben ilk zamanlar şunu düşündüğümü hatırlıyorum: ‘Ben bu adamdan beni taciz ettiği için şikayetçiyim ve şu anda benim bedenime bakıyor. Ben de buna izin veriyorum, vermek zorundayım.’ Bunun bile önüne geçilmedi.”

İDDİANAME HAZIRLANDI
“En başta okul idaresinin olayı mahkemeye taşımasını bekledim. 3-4 ay boyunca mahkeme celbi gelecek diye bekledim, 1 sene geçti hiçbir gelişme olmadı” diyen Eylül, okul bu yönde bir adım atmayınca ailesiyle Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Savcılık, öğretmen hakkında “çocuğa karşı cinsel taciz” ve “basit tehdit” suçlamalarıyla iddianame hazırladı.
Hakkında dava açılan coğrafya öğretmeni S.D. ise Kanarya Polis Merkez Amirliğinde verdiği ifadede kimseyi taciz etmediğini, öğrencilerinin hepsini çocukları gibi gördüğünü iddia ederek suçlamaları reddetti.
Öğretmen S.D. ifadesinde “19 yaşında konuşamayan, yürüyemeyen bir kızım var. Moral için zaman zaman grup içinde öğrencilerim ziyaretime gelmiştir. Bu konuşma da bununla ilgilidir” dedi.

İlgili haberler
Lisede istismarın üzeri mi örtüldü?

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesinde kız öğrenciler okul çalışanının tacizine uğradı, duruma müdüre...

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi tacize karşı aya...

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesinde yaşanan tacize karşı ses çıkaran öğrencilerin tepkisi kazanımla...