Kadın avukatlar cinsiyet körü olmayan bir baro istiyor
Kadın avukatlar, erkek egemen olmayan bir baro ve eşitlik için buluştu. Kadın avukat olarak yaşadıkları ayrımcalıkları anlatan avukatlar, cinsiyet kötü olmayan bir baro istiyor.

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (ÖÇAV) grubundan kadın avukatlar, yaklaşan baro seçimlerini ve çalışma koşullarındaki sorunları anlattı. Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde bir araya gelen kadın avukatlar, “Kadın Avukatlar Erkek Egemen Olmayan Bir Baro ve Eşitlik için Buluşuyor, Sen de Gel” başlıklı toplantılarında, 2018 Baro seçimlerinde “kadın avukatlar olarak ne yapabiliriz”i tartıştılar. Kadın avukatların yanı sıra, stajyer genç avukatlar ve hukuk öğrencileri de buluşmaya katıldı. HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da etkinlikte yer aldı.

KADIN AVUKATLAR MESLEK HAYATLARINDA AYRIMCILIK YAŞIYORLAR
Kadın avukatlar, adliyelerde, icra dairelerinde, cezaevlerinde, iş ararken ayrımcılığa uğradıklarını ifade etti. Bu alanda sözlü ve fiziksel tacize uğradıklarını da belirten avukatlar, “Kadın savunmasını güçlendirmek, cinsiyet körü olmayan bir baro kurmak için biz varız” dedi. Listelerde kadınların çokluğu ile göze çarpan ÖÇAV grubundan kadın avukatlar, seçimlere hazırlanırken kadın ve genç avukatların da kendi talepleriyle broşür bastırdıklarını ve çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Geçen dönemi değerlendiren ÖÇAV Disiplin Kurulu Adayı Sevinç Hocaoğulları, önceki seçimlerde kadın avukatlar olarak iki önergeyi kabul ettirdiklerini söyleyerek, “Bundan sonraki adımlarımızı beraber belirleyelim”dedi.

‘RENKLİYİZ, KADINIZ BAŞARABİLİRİZ’
Yine ÖÇAV Disiplin Kurulu Adaylarından İlke Işık, “Bugün broşürleri dağıtırken ne kadar genç ve çok kadın var, tepkisi aldık”dedi. Avukatların cinsiyetçi konuşmamaları, savunma yapmamaları konusunda adım atarak, kadın avukatların baroda rahatlıkla kendilerini ifade edebilecekleri bir ortamın sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Işık, “Biz seçim için çalışıyoruz, gayet güzeliz, renkliyiz, kadınız. Başarabiliriz” diye konuştu.
AVUKATLARA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DERSİ VERİLMELİ
Avukat Ayşe Çelik ise, erkek avukatların toplumsal cinsiyet eğitimi almalarının şart olduğunu söyledi. Yargı alanının özellikle kadınlar için her gün daraldığını ifade eden Çelik ise, “Yargıtay kararı ile kadın hakları elimizden gidiyor. Eskiden bir günde alabildiğim koruma kararını şimdi 15 günde zor alıyorum” dedi.

Söz alan stajyer genç avukatlar ve hukuk öğrencileri ise okul sıralarından başlayarak toplumsal cinsiyet ve eşitlik derslerinin verilmesi gerektiğini belirterek, özellikle bu eğitimlerin baroda da olması gerektiğini ifade ettiler.

İlgili haberler
Kadın avukat olmak

Ah bu kadın avukatların çektiği... Zordur kadın avukat olmak, her türlü ayrımcılıkla karşılaşırlar....

Tutuklu avukattan mektup: Duvarların ardında yalnı...

Tutuklu avukat Sezin Uçar, cezaevinden Ekmek ve Gül’e gönderdiği mektupla 5 Nisan Avukatlar Gününde...

Avukatlık ve iş kazaları

Avukat Tennur Koyuncuoğlu ‘dövülen, sövülen, gözlüğü kırılan, tutuklanan, kredi borcunu ödeyemeyen,...