İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri katledilen Dr. Aylin Sözer’i andı
İstanbul Aydın Üniversitesinde görevli olan Dr. Aylin Sözer katledilişinin 1. yılı yaklaşırken Kadın Araştırmaları Kulübü ve Şiddeti Birlikte Bitirelim Platformunu etkinliğiyle anıldı.

Kemal Ayyıldız tarafından katledilen İstanbul Aydın Üniversitesinde Öğretim Görevlisi Dr. Aylin Sözer öğrencileri tarafından anılıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü ve Şiddeti Birlikte Bitirelim Platformunun düzenlediği “Aylin Sözer ve tüm kadınlar anısına” etkinliği İstanbul Aydın Üniversitesi A Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinlik başlangıcında Ekmek ve Gül’e konuşan İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübünden Aleyna Kabaksız “Aylin Hocamız ve katledilen tüm kadınlar için dayanışmamızı güçlendirmek için bu etkinliği düzenliyoruz. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın demeye devam edeceğiz. Üniversitedeki kadınlara çağrımız; güvenli kampüs oluşturabilmemiz için, taciz önleme birimini oluşturabilmemiz için yan yana gelmek. Tüm öğrencileri kulübümüze bekliyoruz” dedi. 

Etkinlik başlangıcında Ekmek ve Gül’e konuşan İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübünden Aleyna Kabaksız “Aylin Hocamız ve katledilen tüm kadınlar için dayanışmamızı güçlendirmek için bu etkinliği düzenliyoruz. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın demeye devam edeceğiz. Üniversitedeki kadınlara çağrımız; güvenli kampüs oluşturabilmemiz için, taciz önleme birimini oluşturabilmemiz için yan yana gelmek. Tüm öğrencileri kulübümüze bekliyoruz” dedi.

Etkinlik Serdar Tuğran’ın Aylin Sözer anısına sergilediği piyano dinletisi ile başladı. Ardından Kadın Araştırmaları Koordinatörü Cemre Erciyes, Aylin Sözer’in kadın araştırmalarına yaptığı katkılardan bahsedip İstanbul Aydın Üniversitesinden akademisyenler olarak kurdukları ve sonrasında öğrencileri ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden akademisyenlerin dahil olduğu Şiddeti Bitireceğiz Platformuna dair konuştu: “Aylin Sözer’in mücadelesini örnek alarak arkadaşları, dostları, meslektaşları olarak Şiddeti Bitireceğiz Platformu kurduk.” Öğretim üyesi Çiçek Dilek Bakanay da Şiddeti Bitireceğiz Platformunun yaptığı çalışmalardan bahsederek etkinliğe katılanları Şiddeti Bitireceğiz Platformu gönüllüsü olmaya çağırdı.

‘BAŞKA AYLİN SÖZERLER ÖLDÜRÜLMESİN DİYE…’

Akademisyen ve öğrencilerin müzik dinletisi ile sahneden, “Tüm kadınlar birleşin, adımlarımız bir olsun, baskıdan kurtulalım, eşit bir dünya inşa edelim” mesajı verildi. İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü adına yapılan konuşmada artan kadın cinayetlerine, eşitsizliğe karşı “Kadınların tüm bu olanlara artık tahammülü yok. Her gün farklı farklı haksızlıklara maruz kalıyoruz. Ama tüm bu haksızlıkları yan yana geldiğimizde, dayanışma içinde olduğumuzda aşabiliriz. Başka Aylin Sözerler hayatlarını kaybetmesin diye, kampüste, sokakta, işyerinde, mahallede yaşam hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz” dendi.

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EYLEM PLANLARINA TACİZİ ÖNLEME KOMİSYONLARI EKLENMELİ’

Ekmek ve Gül’e konuşan Öğretim Üyesi Cemre Erciyes, kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin artışına dair, “Aylin Hocamızın yaşam hakkı elinden alındıktan sonra biz, Şiddeti Birlikte Bitirelim Platformu olarak yola çıktığımızda temel amacımız toplumda kalıcı bir fark yaratmaktı. Bugün hâlâ sürekli kadınların erkek şiddetine uğradığını görüyor olmamız toplumda bir fark yaratmak için kadın erkek arasındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek zorunda olduğumuz sorumluluğunu bize veriyor. 6284’ün uygulanması için mücadelemizi sıklaştırmamız ve tüm kurumlarla birlikte hareket edebiliyor olmamız gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi hakkımız. Onun tekrar geri gelmesini istiyoruz. Bunlar için de mücadele edeceğiz” dedi.

‘ÜNİVERSİTELERDE MUTLAKA TACİZ ÖNLEME KOMİSYONLARI KURULMALI’

Erciyes sözlerine şöyle devam etti: “Gördüğümüz şiddete, eşitsizliğe, haksızlığa sessiz kalmamalıyız. Bir sonraki aşamada da toplumda daha kalıcı değişiklikler için gelecek nesillere farkındalıklı bir eğitim sistemi, destek mekanizmalarının geliştirilmesiyle doğru politikalar ile kamusal alanda düzenlemeler, sivil toplumun güçlendirilmesi ile kadının korunması, çocuğun korunması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha çok çalışma sürdüreceğiz. Üniversitelerinde yaptıkları çalışmalardan da bahseden Erciyes, “Üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planları oluşturuluyor. Bunların içine mutlaka Taciz Önleme Komisyonları kurulmalı. Hem cinsel hem psikolojik tacizin önlenmesi için farkındalık çalışmaları, mecraat düzenlemeleri, yönergeler oluşturulmalı. Bu yönde beyanları esas alarak gerekli incelemeleri yaparak hiçbir şiddetin cezasız kalmaması yönünde çalışmalar yapılması gerekiyor. Bizim üniversitemizde de Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun ön kabulu öğrencilerin başvurusu üzerine yapıldı. Şu anda yönerge ve Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı hazırlıklarımıza başlıyoruz. 25 Kasım’a odaklanıp daha çok kişiyi de bu sürece dahil etmek istedik. Hem akademisyenlerimizden hem idari personelimizden hem öğrencilerimizden onların tecrübelerini dinlemek ve neye ihtiyaçları olduğunu tespit etmek üzere kampüs sohbetleri gerçekleştirdik. Herkesin tecrübesini paylaşabildiği bir alan yarattık. Güvenli kampüsün ne anlama geldiğini, şiddetin ne olduğunu konuştuk. Bunlar üzerinden sosyal hizmet 4. sınıf öğrencilerinin hazırlayacağı raporlara dayanarak bir politika geliştirilmesini sağlayacağız. Önümüzdeki yıl da İAÜ’nün ilgili komisyonlarının ve yönergelerinin kabulü için çalışmalarımız devam ediyor olacak” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Akademisyen Aylin Sözer katledildi, üniversite top...

İstanbul Aydın Üniversitesinde görevli olan Dr. Aylin Sözer, Kemal Delbe isimli erkek tarafından boğ...

Öldürülen akademisyen Aylin Sözer’in davası | Sanı...

Dr. Aylin Sözer’i işkence ederek öldüren sanık Kemal Ayyıldız savunmasında cinayeti başkasının işled...

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri: 'Artık bir can d...

Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle artan kadın cinayetlerini konuştuk. "Artık bir can daha yok olma...