Güzeltepe’den kadınlar: Evde 3 kişi çalışıyoruz, yine de geçinemiyoruz
Güzeltepe Mahallesi’nde 1 Mart Ekmek ve Gül buluşması öncesi bir evde bir araya gelen kadınlar, ekonomik krizi, yoksullaşmayı, kadınların kayıt dışı çalışmaya itilmesini ve intiharları konuştu.

Eyüp Güzeltepe Mahallesi’nde yaşayan kadınlar 8 Mart’a giderken Ekmek ve Gül’ün gerçekleştireceği 1 Mart Kadın Buluşması için bir araya geldi. Kadınlar krizi, krizin yansımalarını, şiddeti ve son dönem ekonomik koşullar, işsizlik, yoksulluk nedeniyle artan intiharları konuştu.

Yaşanılan ekonomik krizin yansımalarını çarşıda pazarda gördüklerini söyleyen kadınlar, alacakları sebzenin meyvenin fiyatlarını, evlerine girecek meyve sebzenin taneyle mi yoksa kiloyla mı gireceğini sermayeyi yaratanların belirlediğini söyledi. Alınan ücretlerin yetmediğini söyleyen kadınlar çocukları büyüttükten sonra çalışma başladıklarını da ekledi. Eskiden bir kişinin çalışması ile geçinebilen ailelerin artık kalmadığını ifade eden kadınlardan Berna, “Artık iki üç kişi çalışmazsa geçinmek çok zor. Üniversiteye giden oğlum bile harçlık çıkartmak için çalışıyor. Evde 3 kişi çalışıyoruz yine de geçinemiyoruz” dedi. Sultan ve Ömür ise çocukları büyütüp borçla ev almak için çalışmak zorunda kaldıklarını çalışmazlarsa tek kişiyle evin geçimini sağlamayacaklarını söyledi. Ekonomik sebeplerden dolayı çalışma hayatına giren ancak kayıt dışı işlerde çalışmaya zorlanan kadınların Türkiye’de artık genel bir tablo olduğunu dile getiren kadınlar, bunu değiştirecek asıl gücün yine kadınlar olduğunu da vurguladı.

Ekonomik krizle birlikte artan intiharlara da değinen kadınlar, iktidarın intiharları münferit bir mesela ya da psikolojik sebepler olarak gösterik sorumluluğu üzerinden atma çabasında olduğuna dikkat çekti.

İlgili haberler
Şişli’de Ekmek ve Gül buluşması: Motivasyonumuzun...

Şişli Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla kadınlar “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı Ekmek ve Gül Foru...

Ekmek ve Gül Kadın Buluşması

Evde, mahallede, iş yerinde birleşmenin, sokakta değiştirmenin yollarını konuşmak, itirazımızı, ihti...

Eyüplü kadınlar kahvaltıda buluştu: Sorunlarımız d...

Alibeyköy’de kahvaltıda buluşan kadınlar hem sorunlarını anlattı hem çözüm yollarını tartıştı. Bu tü...