Güleda Cankel cinayeti davası || Sanıktan yine 'erkeklik gururu' ve 'planlamadım' savunması
Güleda Cankel’i bıçaklayarak öldüren katil Zafer Pehlivan’ın yargılanmasına ilişkin devam eden davanın ilk duruşması görüldü. Dava 7 Nisan’a ertelendi.

Isparta’da Üniversite Öğrencisi Güleda Cankel’i ayrılmak istediği bahanesiyle bıçaklayarak öldüren Zafer Pehlivan’ın yargılanmasına başlandı. İlk duruşmada mahkeme heyeti, davanın 7 Nisan’a ertelenmesine karar verdi.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık Zafer Pehlivan, Eda Cankel’in babası Mustafa Cankel, Isparta, Aydın, Antalya ve Muğla Barolarının temsilcileri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı ve kadın örgütleri katıldı.

Davayı takip etmek isteyen Güleda’nın yakınları, arkadaşları ve çok sayıda kadın sabah saatlerinden itibaren adliye önünde bir araya geldi. Duruşma öncesi açıklama yapan kadınlar, Güleda Cankel’in özgürce yaşamak, eğitim almak, kendi hayatına dair karar almak istediği için eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti.

GÜLEDA KARAKOLDA TEHDİT EDİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞ
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Zafer Pehlivan Güleda ile 5 yıldır beraber olduklarını, Güleda’nın üniversiteyi kazanarak Isparta’ya gelmesi üzerine görüşmelerinin kesildiğini, cinayetten kısa süre önce kendisini arayan Güleda’nın “Sınavlar var, çok bunalıyorum. Sınavlar bitinceye kadar beni rahat bırak” dediğini, bunun üzerine aralarını düzletmek için Isparta’ya gittiğini anlattı.

Güleda’nın başka bir erkeği emsal göstererek kendisini kışkırttığını ve Güleda’nın başka biriyle birlikte olduğunu ileri süren Pehlivan, aralarında tartışma yaşandığını ve kendisinin Güleda’yı ittiğini daha sonra polis geldiğini ve karakolda ifadelerini aldıktan sonra Güleda’yı kaldığı aparta bıraktıklarını anlattı.

Ertesi sabah yedinden kavga ettiklerini iler süren Pehlivan Güleda’nın boğazını sıktığını, kendini öldüreceğini söyleyerek eline bıçak alan Güleda’nın elindeki bıçağı göğsüne sapladığını kabul etti.

Pehlivan ayrıca cinayeti planlayarak işlemediğini ileri sürdü. 

GÜLEDA’NIN ANNESİNİ DE TEHDİT ETMİŞ
Dinlenen tanıklardan biri Zafer Pehlivan’ın Güleda’nın annesini ve kendisini de tehdit ettiğini anlattı: “Zafer bana Güleda’dan uzak dur dedi, tedirgin oldum ve evinin önünde bekledim. Güleda bana, sanık annemi de tehdit ediyor demişti.”

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ
Savcı, “Sanık cinayeti planlamış ve pişmanlık göstermemiştir” diyerek, sanığın tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini ve cezada indirim uygulanmamasını istedi. Mahkeme heyeti, davayı 7 Nisan saat 11’e erteledi. Duruşma sonrası açıklama yapan avukatlarsa savcının insan öldürme suçundan ceza istediğine dikkat çekerek "Sanığın bu cinayeti canavarca hisle ve planlayarak işlediği çok açık. Mütalaanın buna uygun düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

Duruşma sonrası açıklama yapan Güleda'nın babası Mustafa Cankel 'de "Verilen ceza ne kadar ağır olsa da Güleda'yı geri getirmez ama bir nebze de olsa vicdanımızı rahatlatır. Katile ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesini ve indirim uygulanmamasını istiyorum" dedi. 

NE OLMUŞTU?
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü 1’inci Sınıf Öğrencisi Güleda Cankel, 18 Kasım Pazartesi günü ayrıldığı Zafer Pehlivan tarafından işkence edilerek katledildi. Pehlivan, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Cankel’in cenazesi ise memleketi Muğla’da toprağa verildi.
Zafer Pehlivan hakkında Isparta Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianame, geçen yıl aralık ayında Isparta 1’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Zafer Pehlivan hakkında, “tasarlayarak” ve “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen iddianamede, cinayete ilişkin detaylara da yer verildi.


İlgili haberler
Flört haktır, Güleda, Feray….

Güleda, Feray bu sonu hiç hak etmedi, hem de hayatlarının baharında... Şiddet ev içinden sokaklara t...

Ceren Özdemir’in katiline ağırlaştırılmış müebbet

Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç, ağırlaştırılmış müebb...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Güleda Cankel için adalet

Erkek arkadaşı tarafından vahşice öldürülen üniversite öğrencisi Güleda Cankel davasının ilk duruşma...