Fikriye katil değil, şiddet mağduru!
Adana’da şiddet gördüğü kocasını öldürdüğü iddia edilen Fikriye Özbek’in avukatı Ekmek ve Gül’e konuştu. Aynı Çilem Doğan gibi Fikriye de uzun yıllardır şiddet ve işkence gören, korunmayan bir kadın.

Adana’da 2 Eylül gecesi kendisine şiddet uygulayan eşi Hakan Özbek’i öldürdüğü gerekçesi ile gözaltına alınan Fikriye Özbek’in emniyet ifadesi tamamlandı. Fikriye Özbek’in bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor. 

Eşinden yıllardır şiddet gören Fikriye Özbek’in anlatımına göre, Hakan Özbek, kendisine ait tüfeği zorla Fikriye’nin eline tutuşturması ve tüfeğin namlusuna birkaç kez sertçe vurması sonucunda tüfeğin ateş alması ile vurularak hayatını kaybetti. Olayın ardından bir yakınını arayarak teslim olan Fikriye Özbek’in anlattıkları bu noktaya nasıl gelindiğini de ortaya seriyor.

Fikriye Özbek’in Adana Barosu tarafından görevlendirilen avukatı Av. Gülten Anlar’dan aldığımız bilgiye göre, henüz 28 yaşında olan kadın, 11 yıldır evli, 10 ve 7 yaşlarında iki çocuk annesi. Yani çocuk yaşta evlendirilmiş ve anne olmuş bir kadın. Müvekkilinin kolunda yanık izleri olduğunu aktaran Av. Gülten Anlar, “Fikriye yıllardır eşinden çok ağır şekilde şiddet görüyormuş. İfadesi sırasında yakın süreçte yaşananları aktardı. Anlattığı birkaç olay dahi şiddetin boyutlarının ne kadar vahim olduğunu ortaya seriyor. Elektrik faturası yatırmaya gitmek istemesi bile şiddetin bahanesi olmuş. Hakan Özbek’in uyguladıklarına sadece şiddet demek yeterli değil. Fikriye adeta işkence görmüş. Kemerle dövme, sandalyeye bağlama, yakmakla tehdit etme, ocakta yağ kaynatıp başının üzerinde tutma, vücudunda sigara söndürme gibi türlü yöntemlerle eziyet edilmiş. Fikriye, kendisi ve çocukları için yeni bir hayat kuramayacağı korkusu ve eşinin tehditleri nedeni ile yaşadığı işkencelerin tümü için şikayetçi olamamış. Ama yaşadığı bazı şiddet olaylarında ALO 183’ü aramış ve ne yazık ki eli boş dönmüş. Kollarında sigara söndürülmesinden kaynaklı yanık izleri halen belirgin. Yaşananlar gerçekten çok korkunç.” dedi.

ŞİDDET UYGULAYAN EŞ, NİSAN AYINDA CEZAEVİNDEN PANDEMİ GEREKÇESİYLE SALIVERİLMİŞ

Hakan Özbek’in karıştığı bir yağma olayı nedeniyle tutuklu bulunduğu cezaevinden nisan ayında infaz düzenlemesi ile salıverildiğini belirten Av. Gülten Anlar, “Tahliye edildikten sonra da eşine karşı şiddeti, aşağılama ve hakaretleri devam etmiş. Olayın yaşandığı gece de Hakan Özbek önce tüfeği kendisi alarak müvekkilimize doğrultmuş, onu öldüreceğini söylemiş. Sonra ‘Seni şimdi öldürmeyeceğim, yarın anne babanın yanına götürüp orada, onların gözü önünde öldüreceğim’ demiş. Daha sonra da zorla tüfeği müvekkilimin eline tutuşturarak, ‘Hadi sen beni vur, ben cezaevinde çok yattım biraz da sen yat’ demiş. Müvekkilim tüfeği bırakmaya çalıştığını, Hakan’ın buna izin vermeyip tüfeğin namlusuna vurarak ateş almasına sebep olduğunu aktardı. Aslında müvekkilim tetiğe dahi dokunmamış, her şey Hakan Özbek’in zorlaması ile olup bitmiş” şeklinde konuştu.

‘FİKRİYE’YE ADALET İÇİN MÜCADELE EDELİM’

Hakan Özbek’in en son Fikriye Özbek’e çocuklarının sünnet düğününde elbise giymesi nedeni ile saldırdığını belirten Av. Gülten Anlar, “Kadınlar giydiği kıyafetten, pişirdiği yemeğe her türlü bahane ile şiddet görmeye, öldürülmeye devam ediyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekenler yapılmıyor, İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri uygulanmıyor. Müvekkilim de daha önce şiddet hattını arayıp ihbarda bulunmasına rağmen polisler eve geldiğinde kocasının kendisini tehdit etmesi yüzünden şikayetçi olamamış. Belki müvekkilimin bu ilk beyanı ile bir şeyler yapılabilse, şiddet önlense, kadın koruma altına alınabilseydi, bunlar yaşanamayacaktı. Her şeye rağmen müvekkilimin katil olduğunu düşünmüyorum. Kendisi tetiğe dahi dokunmamış. Fikriye’nin yanında olup yargıdan adil bir karar çıkması için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

AV. SEVİL ARACI: ÇİLEM GİBİ FİKRİYE DE KATİL DEĞİL, CANINI KURTARMAYA ÇALIŞAN BİR KADIN
Adana Kadın Platformu’ndan Sevil Aracı, Adana’da daha önce de Çilem Doğan’ın yaşadıkları ile kadına yönelik şiddetin yarattığı sonuçları gördüklerini, Fikriye Özbek’in yaşadıklarının Çilem’in yaşadıklarına çok benzediğini hatırlatarak, “Kadınlar yıllarca şiddet ve eziyet gördüğünde harekete geçmeyen mekanizmalar, kadınlara karşı derhal işletiliyor. Fikriye Özbek kesinlikle katil değil, onu bu sürece getiren tüm yaşananların birlikte değerlendirilmesi lazım. Biz kadınlar olarak bu davayı takip edecek, Fikriye Özbek’in adil yargılanması ve beraat etmesi için onunla dayanışma içerisinde mücadele edeceğiz” dedi.


İlgili haberler
Kadın dayanışmasıyla yalnız olmadığımı anladım

T.K. 8 yıl birlikte yaşadığı erkek tarafından şiddete görürken bugün Tuzluçayır Kadınları Dayanışma...

Beni özgürlüğe kadınlar kavuşturdu

3 yıllık tutukluluğun ardından ceza verilmesine gerek görülmeyerek 4 Temmuz’da tahliye edildi Yasemi...

Ölmek ya da öldürmek seçenek olmamalı

Name Öztürk ölmemek için Aydemir’i öldürmek zorunda kaldı. Değişen yaşamını anlatan Öztürk, kadın da...