Fatma Altınmakas 'aile kararıyla' katledilmiş
Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sinan Altınmakas, Fatma Altınmakas'ın aile kararıyla öldürüldüğü itirafında bulundu. Duruşma 6 Mayıs'a ertelendi.

Muş’un Malazgirt ilçesinde, aile içerisinde tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde katledilen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü. Ağrı'nın Patnos ilçesinde bulunan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fatma Altınmakas’ın aile avukatları hazır bulundu. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen tutuklu sanık Kazım Altınmakas, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak sanık Kazım Altınmakas savunma yaptı. Daha önce savcılıkta Fatma'yı "nasıl olduğunu bilmeden" öldürdüğünü ileri süren sanık Altınmakas, bu kez silahı Fatma’nın elinden almaya çalıştığı sırada ateş aldığını söyledi.

TANIK: ÇOCUKLARI İLE TEHDİT EDİLDİ

Sanık Altınmakas'ın ardından tanıklar dinlendi. Tanık Fatma Ayaz, sanık Altınmakas'ın kardeşi Sinan Altınmakas’ın Fatma’yı çocukları ile tehdit ederek, tecavüz ettiğini kaydetti. İlk suç duyurusunun ardından sanık Kazım Altınmakas’ın kendisini aradığını ifade eden Ayaz, S. Altınmakas’ın sanık kardeşi Kazım Altınmakas’ı Fatma’yı öldürmesi yönünde tehdit edildiğini anlattı.

Daha sonra sanık Altınmakas'ın yeğeni Kader Akar tanık olarak dinlendi. Akar, cinayetin yaşandığı gün sanık Kazım Altınmakas’ın içeriye gelerek Fatma’ya 2 el ateş ederek öldürdüğünü söyledi. Akar, Sinan Altınmakas’ın Fatma’ya sürekli tehdit içerikli mesajlar gönderdiğini ve bu mesajların kendisinin de gördüğünü ifade etti. Akar, Fatma’nın sistematik bir şekilde Sinan Altınmakas’ın tecavüzüne maruz kaldığını belirtti.

'AİLE KARARIYLA' KATLEDİLDİ

Ardından Fatma'ya tecavüz ettiği belirtilen Sinan Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi. Tecavüz suçlamasını reddeden S. Altınmakas,  “Kazım abim beni aradı ve eşini öldüreceğini söyledi. Ben de öldürmemesini ve babasının evine götürmesini söyledim. Abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” itirafında bulundu.

FATMA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUĞUNDA HAREKETE GEÇİLSEYDİ HAYATTA OLABİLİRDİ

Fatma'nın avukatlığını yapan ağabeyi Mir Bedirhan Ayaz ise, iddianamenin yetersiz olduğunu ve cinayetten sadece bir kişinin yargılanmaması gerektiğine dikkati çekti. Cinayeti “toplumsal bir cinayet” olarak tanımlayan Ayaz, Fatma'nın ilk yaptığı suç duyurusunda beyanlarının esas alınmamasından kaynaklı böylesi bir cinayetin yaşandığını ifade etti.

Fatma Altınmakas’ın, jandarma karakoluna şikayette bulunduğu ancak Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için şiddete uğradığının anlaşılamadığı ortaya çıkmıştı. İlgili haberi okumak için TIKLAYIN

Mahkeme heyeti, Sinan Altınmakas’ın kullandığı iletişim numarasının HTS kayıtlarının alınmasına ve sanık Kazım Altınmakas’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.  Duruşma 6 Mayıs'a ertelendi. (MA)

NE OLMUŞTU?
Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi Sinan Altınmakas'ın sistematik tecavüzüne uğradığı ve tehdit edildiği gerekçesiyle 12 Temmuz’da eşi Kazım Altınmakas ile birlikte Konakkuran Jandarma Karakolu'na giderek suç duyurusunda bulundu. Şikayet sonrası Sinan Altınmakas gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemede “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması” gerekçesiyle serbest bırakıldı. Sinan Altınmakas'ın adli kontrolle serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından katledildi. Fatma Altınmakas'ın eşi, “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği ise, Fatma Altınmakas’a tecavüz ederek, ölümüne neden olan Sinan Altınmakas’ın tutuklanması için yapılan başvuruyu, “Adli kontrol tedbirleri ölçülü” diyerek reddetmişti.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

‘Seher’in katledilmesi gerekli önlemlerin alınmama...

Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde ayrılmak istediği eşi tarafından öldürülen Seher için açıklama yapan Ese...

Ülkede 1 gün: Kadın cinayeti, şiddet, şüpheli ölüm...

Son 24 saat içinde basına yansıyan 7 olay kadın cinayetlerinin, şüpheli kadın ölümlerinin, şiddetin,...