Ceren Özdemir’in katiline ağırlaştırılmış müebbet
Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve sanık için indirim de uygulanmadı.

Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç’a “canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmaya Ceren’in babası Yılmaz, annesi Güfer ve ablası Gizem Özdemir ile Ordu Baro Başkanı ve Özdemir ailesinin avukatı Haluk Murat Poyraz, sanığın avukatı Sabahnur Kaygusuz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatları, bazı illerin baro temsilcileri ve kadın örgütleri katıldı.

Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Arduç, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

‘AKIL SAĞLIĞIM YERİNDE DEĞİL’ SAVUNMASI
Sanık Arduç’a Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden verilen “cezai ehliyeti tamdır” raporu okundu. Heyet raporuna ilişkin savunma yapan Arduç, akli dengesinin yerinde olmadığını savunarak, “Burada memur olmasa gözünüzün önünde soyunurum, görürsünüz akıl sağlığımın olup olmadığını. Raporda ‘aklım yerinde’ deniyor. Deli olmam için ne yapmam gerek. Hangi doktor raporu vermiş? Ruh ve Sinir Hastanesine gittim, doktor beni anlamadı, ben de onu anlamadım. Akıl sağlığım yerinde değil, yeniden rapor aldırmak istiyorum. Madem rapor vermiyorsunuz, beni hastanede yatırın” dedi.

Arduç’un yeniden akıl sağlığı raporu hazırlanmasını talebini mahkeme heyeti oy birliği ile reddedip mevcut akıl sağlığına ilişkin raporu kabul etti.

‘EN AĞIR CEZAYI ALMASINI TALEP EDİYORUZ’
Ceren Özdemir’in babası Yılmaz Özdemir, “Sanığın bu kadar mahkemeden talepte bulunması normal değil” derken, Anne Güfer ve kızı Gizem Özdemir de “Sanık kaçmaya çalışıyor, akıl sağlığı ile ilgili talebini reddediyorum. Onun en ağır cezayı almasını talep ediyorum” diye konuştu.

‘BIÇAK GÖREVİNİ YAPTI’ SORUSUNA YANIT VERMEDİ
Duruşmada Özdemir ailesinin avukatları, sanığın daha önceki polis sorgusunda “Bıçak görevini yaptı” ifadesini sordu. Özgür Arduç bu soruya, “Siz beni dinlemiyorsunuz, ben sizi niye dinleyeyim” yanıtını verdi. Sanık ayrıca avukatların, “Sakal tıraşı, hamam ve otel parasını nerden buldun” sorusunu da yanıtsız bıraktı.

İNDİRİM UYGULANMADI
Duruşmada baroların davaya müdahil olma talebi reddedildi. Savcılık mütalaasının okunmasının ardından söz alan Arduç, rapora tepki göstererek, “Raporu kendi kafalarına göre yazıp, çizmişler” dedi. Son sözü sorulduğunda ise “Yok” yanıtını verdi.

Mahkeme heyeti kararını açıkladı. Arduç, “canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin cezada indirime gitmediği karar, duruşma salonunda alkışlandı.

Öte yandan Arduç, yakalandığı sırada polis memurlarını bıçakla yaraladığı gerekçesiyle hazırlanan ikinci iddianame kapsamında açılan davada da 10 Şubat’ta hakim karşısına çıkacak.

ŞİMDİ SIRA KAMU GÖREVLİLERİNİN İHMAİLİNİN ARAŞTIRILMASINDA
Evrensel’e konuşan Özdemir ailesi avukatı Haluk Murat Poyraz, katilin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını, indirim uygulanmamasını ve bundan sonra açık cezaevine geçme, şartlı tahliye gibi imkanlardan yararlanamayacak olması kararlarını olumlu bulduklarını söyledi. Kamu görevlilerinin ihmalinin soruşturulması için de başvuru yapacaklarını aktaran Poyraz, idam tartışmalarına dair de “Biz bunun insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Poyraz’ın değerlendirmeleri şöyle: “Türk Ceza Kanunu’ndaki en ağır ceza olan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı, bu bizim için önemli. İkinci önemli olan husus da, kamuoyunda ‘iyi hal indirimi’ olarak bilinen takdiri indirim sebeplerinin sanık açısından uygulanmasına yer olmadığını karar verilmesi. Üçüncü olarak da sanık, suç geçmişi oldukça kabarık bir insan, belli süre cezası infaz olduktan sonra şartlı tahliye, açık cezaevine geçme gibi birtakım lehe olan hükümler uygulanabiliyordu. Mahkeme, bunların uygulanması mümkün olmayacak şekilde karar verdi. Şimdilik tüm taleplerimiz kabul edilmiş oldu.”

Aile ile yaptıkları görüşmelerde de meseleyi üç boyut olarak değerlendirdiklerini belirten Poyraz, “Birincisi, cinayet eylemi açısından ayrı bir dosya yürütülmesini uygun gördük. Sebebi de şu; diğer kamu görevlerinden sorumlular varsa bunun araştırılması, ortaya çıkartılması, yargılamayı oldukça uzatacaktı. Ailenin verdiği karar doğrultusunda ilk aşama bittikten sonra ikinci aşama olarak, kamu görevlilerinin ihmali, kusuru var mı yok mu bunu da hem idari açıdan hem de suç açısından savcılığa ve bakanlıklara ayrıca suç duyurusunda bulunacağız.

Üçüncü aşaması da tazminat boyutu. Eğer bir kusur ve ihmal varsa buna ilişkin de taleplerimizi idari yargıda tazminat açısından dile getireceğiz. Yani üç aşamalı bir meseleydi, ilk aşamasını tamamladık, şimdi ikinci aşamasına geçeceğiz.”
Kamuoyunda, verilecek hiçbir cezanın yeterli olmayacağı üzerinden idam tartışmaları yürütüldüğünü de hatırlatan Poyraz, “Biz idamı insan haklarına aykırı buluyoruz” dedi.

KADINLARIN İSTEĞİ: ‘İHMALİ OLANLAR DA CEZALANDIRILSIN’
Duruşma öncesi Ordu Kadın Platformu, Kadın Savunma Ağı ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adliye önünde açıklama yaparak cinayette ihmali olanların da cezalandırılmasını istedi.

Ordu Kadın Platformu adına konuşan Meryem Külcü, cinayetin sorumluluğunun tek başına katil zanlısına yüklenmesinin yeterli olmadığına dikkat çekerek “Gerekli önlemler alınmış olsaydı Ceren bugün yanımızda olacaktı. Bu suçun sorumluluğunu tek başına azılı bir suçluya yüklemek yeterli değil. Azılı suçluyu açık cezaevine çıkaran, onun açık cezaevinden kaçmasını engellemeye yönelik hiçbir tedbir almayan ve firar olayını kamuoyuna duyurmayan kurum ve görevlilerin de soruşturulmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Tek başına katile lanetler yağdırmanın yeterli olmayacağını, ceza infaz rejiminin ve ilgili kurum görevlilerinin sorumluluklarının mutlaka tartışılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Ordu Kadın Platformu karar sonrası yaptığı açıklamada da cinayette ihmali bulunanların da ortaya çıkarılmasını istedi: “Alınan karar taleplerimizin bir kısmını karşılamakla birlikte Ceren’in hayattan koparıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Amacımız başka Cerenlerin öldürülmemesi için mücadeleye devam etmek. Bunun sadece Ceren’i anarak yapılamayacağını, aynı zamanda bu cinayetin işlenmesine ortam hazırlayan sistemin de sorgulanması ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu örgütlü kadın mücadelesi ile kazanacağız. Suç işlendikten sonra failin cezalandırılması önemli olmakla birlikte, bir çocuğu azılı bir katile dönüştüren tüm mekanizmaları nasıl bertaraf ederize de odaklanmalıyız. Talebimiz aynı adaletin bu cinayette ihmali bulunanlar için de işlemesi ve bir kız kardeşimizi daha katledilmemesidir.”

NE OLMUŞTU?

Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ceren Özdemir, 3 Aralık’ta Altınordu ilçesi Zaferi Milli Mahallesi’ndeki evinin bulunduğu binaya girerken Özgür Arduç tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
Ordu Cumhuriyet Başsavcılığınca Arduç hakkında “canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle, polis memurlarını bıçakla yaralaması nedeniyle de “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs” suçundan iki kez cezalandırılması istemiyle Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde iki kamu davası açılmıştı.
Davanın 23 Aralık’taki ilk duruşmasında Özgür Arduç’un, ifadesi sırasında akıl hastası olduğunu beyan etmesi üzerine rapor alınmasına karar verilmişti. Arduç, akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinden 24 Aralık’ta Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edilmişti.
Sanığın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin 3 doktorun oy birliğiyle hazırladığı raporda, şu bilgilere yer verilmişti:
“Adı geçenin psikiyatrik muayenesinde bilinci açık, koopere, oryante, affekti ötimik, düşünce içeriği normal, hezeyan, halüsinasyon tespit edilmedi, gerçeği değerlendirme, yargılama ve soyutlama normal, şahsın 3 Aralık 2019 tarihinde işlediği iddia olunan ‘canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme’ suçuna karşı TCK’nin 32/1 ve 32/2 maddelerinden istifade edemeyeceği, cezai ehliyetinin tam olduğunu bildirir sağlık kurulu raporu oy birliği ile verildi.”


İlgili haberler
Ceren Özdemir’in katili konuştu: Cinayet planları...

Ceren Özdemir’i öldüren Özgür Arduç, daha önce de cinayet planları yaptığını, ‘güçsüz kadınları’ seç...

Ceren Özdemir’in katili ‘güvenlik’ gerekçesiyle du...

Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i öldüren katil zanlısı Özgür Arduç’un ‘güvenlik’ gerekçe...

Ceren Özdemir Davası|Sadece sanık değil sorumlular...

Ceren Özdemir’in katili Özgür Arduç’un yargılandığı davanın 1. duruşması görüldü. Duruşma öncesi açı...