Bursa Ekmek ve Gül: Çocuk istismarını affettirmeyeceğiz
Bursa Ekmek ve Gül okuru kadınlar yaptıkları açıklama ile Meclise gelmesi beklenen çocuk istismarı tasarısına izin vermeyeceklerini söyledi. Kadınlar tasarıya karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Bursa Ekmek ve Gül okuru kadınlar, yayımladıkları açıklamayla haziran ayıyla birlikte Meclise getirilmesi planlana çocuk istismarı tasarısına tepki gösterdi. “Bu yasayı asla geçirtmeyeceğiz, çocuk istismarının affı olamaz” diyen kadınlar tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı.  

“Çocuk istismarını affettirmeyeceğiz” başlığıyla yapılan açıklama şöyle:

AKP hükümeti 2004’ten bugüne birçok yasa değişikliği yaparak kadın ve çocukların haklarını gasbetmeye yönelmiştir. Adım adım başlattığı çocuk yaşta evlilik yasasını geçirmeye çalışmış, buna karşı kadınların sokaklarda ve birçok alanda yürüttüğü çalışma ve eylemlerle geri adım atan ama asla vazgeçmeyen AKP hükümeti, 2020’de ise ilk önce 2. Yargı paketi öncesinde bu tasarıyı tekrar gündeme getirmiş, kadınlar bu habere karşı sokaklara çıkarak yine öfkelerini dile getirip tepki gösterdiğindeyse, korona salgını sonrası yeni infaz yasasıyla cinsel suç failleri salıverilmiş ve nereden çıktığı tam olarak belli olmayan bir listede çocuk istismarında evlilikle af getiren maddelerle bezenmiş önerge kamuoyuna yayılmıştır. Şimdi tekrar gündemde olan bu yasanın haziran ayında Meclise geleceği söylenmektedir. Biz kadınlar daha önce çocukların hayatını karartacak bu yasaya izin vermedik, yine vermeyeceğiz. Çünkü bu yasa; ülkedeki bütün çocukların istismara, tecavüze daha da açık hale gelmesi anlamına gelmektedir. Bu yasa, çocukluktan yaşlılığa kadınların hayatının erkek egemenliği tarafından zapturapt altına alınması demektir. Kadınları istemedikleri evliliklere mecburiyetini artırmak, yaşamlarını devlet zoruyla karabasana çevirmek demektir.
Böyle bir yasa tasarısı; kız çocuğunun 14 yaşına girmesi, aralarında 15 yaş fark olması koşulunda evlendirileceğini öngören ve cezaevinde bulunan istismar suçlularını aklama yasasıdır.
“Aile elden gidiyor” tantanası yapanlar, “Gençler evlenmiyor, çocuk doğurma yaşı yükseliyor” diye veryansın edenler, bütün bunlara “kadınlara verilen hakların” neden olduğunu yazıp çiziyorlar. Kadınların eşitlik ve şiddetten korunma haklarını garanti altına alan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’ya isyan ediyorlar. 15 yaşın “cinsel ilişki için rıza yaşı” oluşturduğunu, bu yaştaki çocukların evlendirilmelerinin “dinen de caiz” olduğunu söyleyenler, 14 yaşında bir çocuğun evlenebileceğini, çocuk doğurabileceğini, bunun da normal bir evlilik olduğunu kabul etmemizi istiyorlar . Çünkü kız çocuklarını çocuk olarak görmüyorlar. 12 ile 17 yaşındaki çocukların çocuk doğurmak için en uygun vücuda sahip olduğunu söyleyen “sözde” akademisyenler konuşmaya devam ediyorlar. Medyada ve birçok alanda bu söylemleri dile getirenler kadın ve çocuklara karşı suç işlemektedirler.
Kadınların kendi ayakları üzerinde, kimseye ihtiyacı olmadan yaşayabilmesini istemiyorlar. Kadınları erkeklerle eşit haklara sahip bireyler olarak görmeyen siyasal iktidarın, sürekli kadınların doğurganlığı üzerinden, üç çocuk, 5 çocuk söylemi, erken evlenme, boşanmayı zorlaştırma, nafakayı sınırlama, 6284 sayılı Yasa’yı etkili bir biçimde uygulamama ısrarları ile kadın ve çocuklar üzerine konuşanların söylemleri çok bağlantılıdır. Kadınları ve çocukları koruyamayan AKP iktidarı “Bizzat AKP’li vekiller tarafından bu yasayı “müjde” olarak kamuoyuna duyurmaktadır. Tüm bu söylem ve saldırılara karşı biz kadınlar mücadelemizden, hayatımızdan haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.
Bursa Ekmek ve Gül okuru kadınlar olarak, şimdi her yerde bu tehlike için harekete geçme zamanı, yeniden sesimizi yükseltme, çocuk ve kadın düşmanlarına “Hayır” deme zamanıdır. İtirazımızı, öfkemizi, isyanımızı, taleplerimizi dile getirme zamanıdır diyoruz istismar yasasına asla izin vermeyeceğiz.
Bu yasaya karşı ülkemizdeki kadınları ve duyarlı herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. İstismar yasasını affettirmeyeceğiz.

İlgili haberler
Kadınlar uyardı: ‘Çocuk istismarına göz yummayacağ...

Türkiye’nin pek çok yerinde olası cinsel istismar yasasına karşı sokağa çıkan, mor kurdeleli eylem g...

Çocuk istismarı yasa ve yönetmeliklerle adım adım...

Çocuk istismarı AKP iktidarı eliyle pek çok yasa, yönetmelik, komisyon önerisi, rapor ve fiili uygul...

GÜNÜN TEPKİSİ: ‘Çocuk istismarının aklanmasına izi...

Haziran ayında Meclis gündemine geleceği konuşulan ‘İstismara evliliklele af’ yasasına karşı bir vid...